Đukanović: Komisija radila zakonito, način ophođenja Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje licemjeran

"Predstavnik Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje je kao član komisije za ocjenu predmetnog elaborata insistirao da se o predmetnom elaboratu ne vodi postupak ocjene i predložio odbijanje davanja saglasnosti na predmetni elaborat, bez prethodnog traženja mišljenja nadležne institucije – Uprave za vode"

4577 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović, Foto: Privatna arhiva
Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Oštro demantujem navode koji su izrečeni od strane Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, u vezi sa optužbama koje u svom obraćanju Regionalni vodovod iznosi i rad komisije naziva nezakonitim, saopštila je predsjednica komisije za ocjenu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za proizvodnju asfalta - asfaltna baza, "TEHNO-PUT" Cijevna Gordana Đukanović.

"Predstavnik Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje je kao član komisije za ocjenu predmetnog elaborata insistirao da se o predmetnom elaboratu ne vodi postupak ocjene i predložio odbijanje davanja saglasnosti na predmetni elaborat, bez prethodnog traženja mišljenja nadležne institucije – Uprave za vode. Predloženo nije potkrijepio činjenicama i utemeljenim dokazima, već se pozivao na 'odluku' odbora direktora Regionalnog vodovoda da 'ne daju saglasnost' na predmetni elaborat. U svijetlu ne poznavanja procedure koja se sprovodi tokom ocjene eleborata kao i ne poznavanja zakonskih propisa, a u vezi nadležnosti institucija, svjedoči i dopis koji je Agenciji dostavljen od strane Regionalnog vodovoda u kojem se odbor direktora izjašnjava o 'ne davanju saglasnost na elaborat', čime su direktno ušli u nadležnost Agencije za zaštitu životne sredine. Sa stavom predstavnika Regionalnog vodovoda da se bez utemeljenog zakonskog osnova prekine postupak ocjene elaborata, nisu se složili ostali članovi Komisije. Član komisije koji je bio predstavnik Regionalnog vodvoda je izdvojio mišljenje od ostalih članova Komisije, dopisom broj 03-UPI-732/44 koji je putem mail-a dostavio 06.12.2023. godine. Kao razlog za izuzimanje mišljenja naveo je da se nisu stekli uslovi za razmatranje Elaborata, u odnosu na Rješnje br. 060-327/08-02014-249 od 12.12.2008. godine koje je donijela Uprava za vode i kojim su određene zone sanitarne zaštite za izvorište 'Bolje sestre'. U daljem obrazloženju navodi da se planirani objekat nalazi na prostoru 'šire zone sanitarne zaštite' definisane navedenim Rješenjem u kojoj postoje zabrane obavljanja određenih djelatnosti, što se iz navedenog Rešenja nije moglo zaključiti", piše u saopštenju.

Đukanović je objasnila da se Komisija, nastavljajući da postupa zakonito, obratila obrađivaču elaborata sa zahtjevom za zvanično izjašnjenje Uprave za vode u vezi sa pitanjem da li se predložena lokacija nalazi u zonama zaštite izvorišta "Bolje sestre".

"U Izjašnjenju Uprave za vode broj: 01-319/23-982/2 od 27. 12. 2023. godine konstatovano je da se parcela broj 50 u okviru urbanističkog bloka broj 12 koji čini dio katastarske parcele broj 138/8 KO Cijevna, ne nalazi u užoj (drugoj) zoni sanitarne zaštite izvorišta 'Bolje sestre' u skladu sa važećim Rješenjem o zonama sanitarne zaštite. Takođe, ista katastarska parcela se ne nalazi ni u predloženoj široj (trećoj) planiranoj zoni sanitarne zaštite. Predmetna lokacija je udaljena cca 5.6 km vazdušne linije od vodoizvorišta Bolje sestre. Komisija je u svom izvještaju problematizovala zahtjev investitora da se asfaltna baza definiše kao industrijski objekat stalnog karaktera, imajući u vidu da je članom 96 Pravilnika o bližim uslovima za postavljanje odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme ("Službeni list Crne Gore", br. 043/18 od 03.07.2018, 076/18 od 27.11.2018, 076/19 od 31.12.2019, 009/24 od 02.02.2024) propisano da je privremena asfaltna baza montažno-demontažni tipski objekat (mobilno postrojenje) za proizvodnju asfalta koji se namjenski postavlja za potrebe proizvodnje asfalta prilikom izgradnje saobraćajnih površina. U važećim zakonskim propisima nije prepoznat pojam 'trajni objekat asfaltna baza', što je i navedeno u konačnom izvještaju komisije", navodi se u saopštenju.

Đukanović je kazala da je u skladu sa važećim planskim dokumentom na osnovu kojeg su investitoru izdati urbanističko-tehnički uslovi definisana namjedna predmetne lokacije za industrijsku proizvodnju.

Dodala je da u skladu sa članom 3 Odluke o izradi UP-a Skladišta i servisi Cijevna, navedeni planski dokument važi do 2025. godine.

"Imajući u vidu da je predmetna lokacija višedecenijski opterećena raznim uticajima koji potiču od industrijskih aktivnosti iznosim lični stav da je vrijeme da se zakonitim postupanjem pokrenu postupci koji će doprinijeti da se teritorija opštine Zeta konačno valorizuje onako kako su planovi i želje mještana i da im se omogući da žive u uslovima zdrave životne sredine, posebno imajući u vidu i da je poljoprivreda dominantna aktivnost na ovom području. S tim u vezi, komisija je u konačnom izvještaju predložila Agenciji za zaštitu životne sredine da izda privremenu saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za postrojenje za proizvodnju asfalta - asfaltna baza do perioda važenja planskog dokumenta, odnosno do 01.01.2025. godine, imajući u vidu da je novoformirana Opština Zeta u obavezi donošenja PUP-a, gdje će se u skladu sa budućim planiranim pravcem razvoja i plana namjene prostora opredijeliti i u vezi sa predmetnom lokacijom, jer nije postojao ni jedan zakonski opravdan razlog da se predloži odbijanje davanja saglasnosti", ističe se u saopštenju.

Poručila je da kao predsjednica komisije, osjeća odgovornost da odgovori na ozbiljne optužbe da je predstavnik Regionalnog vodovoda „svakodnevno trpio mobing“ od strane zaposlenih u Agenciji.

"Očekujem da nakon izrečenog, pokrenu postupak u skladu sa Zakonom o zabrani zlostavljanja na radu, i da su svjesni da za navedeno moraju dostaviti dokaze, za šta tvrdim da nema osnova, kao što nema osnova ni za ovakvo neprofesionalno postupanje, optužujući za nezakonito postupanje časne i stručne kolege koji su bili članovi komisije, i mene lično", dodala je Đukanović.

"Povezivanjem funkcionisanja asfaltne baze sa nelegalnom eksploatacijom šljunka dovodi se u zabludu javnost u odnosu na proces ocjene elaborata, jer se u elaboratu navodi na koji način će se postrojenje snabdijevati potrebnim sirovinama. Komisija je u okviru svojih nadležnosti predložila najstrožije mjere zaštite i ograničila period funkcionisanja objekta. Ovakav način ophođenja Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje smatram licemjernim, jer osim što ne poznaju sopstvene nadležnosti i nadležnosti Agencije, nisu ništa uradili da se prostor za koji se na ovaj način 'bore' zaista zaštiti i da predmetnu teritoriju zaštite poštujući zakonske procedure, za razliku od komisije i Agencije za zaštitu životne sredine, koja je davanjem saglasnosti koja je ograničena donošenjem prostorno planske dokumentacije za Opštinu Zeta, dala u 'ruke' zakoniti mehanizam lokalnoj samoupravi na čijoj se teritoriji nalazi asfaltna baza, da planira svoj prostor i zaštiti lokalno stavništvo od štetnog uticaja koje mogu imati ovakva postrojenja. Svako drugo postupanje komisije, na osnovu dostavljene dokumentacije i važećih planova i propisa, bilo bi neosnovano", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: