Ničija kuća, ničija ograda: U naselju kod Vile Gorica privatizovana ulica i javni parking

Čuvar kazao reporterima da je u pitanju privatna imovina Vlada Ivanovića. Iz Glavnog grada kažu da su ulica i parking javni, ali ne i šta preduzimaju da uklone tuđu rampu

57082 pregleda 57 reakcija 27 komentar(a)
"Ničija kuća" ispod brda Gorica, Foto: Luka Zekovic
"Ničija kuća" ispod brda Gorica, Foto: Luka Zekovic

Ulica i prilaz parkingu u neposrednoj blizini kuće pored Vile Gorica, poznate i kao “ničija kuća”, blokirana je ogradom, iako se nalazi na parceli koja je u vlasništvu Glavnog grada.

Prema Detaljnom urbanističkom planu “Nova varoš 2”, ova ulica i parking su javna površina, a ulica treba da se nastavlja dalje i od te kuće ide lijevo i povezuje još desetak urbanističkih parcela.

Detalj iz Urbanističkog plana na kom se vidi da je riječ o javnoj površini
Detalj iz Urbanističkog plana na kom se vidi da je riječ o javnoj površini

Ograda je postavljena tačno kod početka parcele na kojoj se nalazi “ničija kuća”, čime je onemogućeno korišćenje javne saobraćajnice i prilaz javnom parkingu.

1.579 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta, pored vila “Gorica”, tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ustupio je Vladanu Ivanoviću

Iz Glavnog grada “Vijestima” nije odgovoreno ko je ogradio javno zemljište i da li je i šta preduzimano da se ukloni rampa.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Uprave za katastar i imovinu, što je “Vijestima” i potvrđeno iz Glavnog grada, ulica i parking nalaze se na parcelama koje su gradsko vlasništvo.

Ničija kuća
foto: Luka Zeković

“Katastarska parcela br 2594/1 i 2595 K.O. Podgorica II (na koje se odnosi ulica i parking) su u svojini Glavnog grada. Glavni grad, odnosno Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je finansirala izgradnju prilazne saobraćajnice u cilju komunalnog opremanja urbanističke parcele br. 104 za koju je investitor naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta isplatio u cjelosti po tada važećem DUP-u ‘Nova varoš 2’. Radovi su izvođeni 2017. godine. Napominjemo da parking prostor nije bio obuhvaćen Glavnim projektom saobraćajnice po kojem su izvođeni radovi. Prilazna saobraćajnica sa parkingom je i javna površina”, navodi se u odgovoru koji je Glavni grad dostavio “Vijestima”.

Nakon što je ekipa “Vijesti” prišla objektu, osoba koja se predstavila kao “nadležna za gradilište”, istakla je da je dozvoljeno fotografisati do same ograde, jer od nje počinje privatna parcela u vlasništvu Vladana Ivanovića.

Javna ili privatna površina: Ulaz u “ničiju kuću” na brdu Gorica
Javna ili privatna površina: Ulaz u “ničiju kuću” na brdu Goricafoto: Luka Zeković

Prema podacima sa table, koja se nalazi unutar dvorišta kuće, investitor objekta je Ivanović, izvođač radova firma Kroling, dok stručni nadzor vrši firma Master inženjering. Ova osoba je ekipi “Vijesti” saopštila i da su “grubi radovi završeni, a da su fini radovi u toku”.

U trenutku dolaska ekipe “Vijesti”, radovi su bili u toku, a radnici su ulazili i izlazili iz objekta, dok sa ulice nisu bili vidljivi nikakvi radovi na spoljnom dijelu kuće.

Sporna kuća nalazi se na parceli 2594/18 koja je prema podacima iz katastra u svojini Glavnog grada, dok pravo korišćenja ima Vladan Mojsija Ivanović. Upisana je i zabilježba da se na parceli gradi kuća do dobijanja upotrebne dozvole.

Ova kuća dospjela je u žižu javnosti nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine izjavio da se gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se samo vodi na njegovog prijatelja Ivanovića. “Vijesti” su u februaru 2014. godine objavile da je tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša donio odluku o ustupanju 1.579 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta pored vila “Gorica” Ivanoviću, kao i da bi u kuću trebalo da se useli Đukanović.

Iz Glavnog grada tvrde da je prilazna saobraćajnica u vlasništvu građana
Iz Glavnog grada tvrde da je prilazna saobraćajnica u vlasništvu građanafoto: Luka Zeković

Mugoša je odluku donio nakon što je 2008. godine izmijenjen DUP Nova varoš 2, kojim su, pored vile “Gorica”, ucrtane dvije parcele tik uz Atinsku ulicu u kojoj živi Đukanović. Ugovor o prenosu prava na građevinsko zemljište potpisali su Ivanović i tadašnji direktor Agencije za imovinu Podgorice Dragan Đukić. U njemu piše da se gradska urbanistička parcela od 1.579 kvadrata prenosi na korišćenje uz naknadu. Cijena po kvadratu iznosila je 702 eura, odnosno 1.108.458 eura ukupno, a dokumenta Sekretarijata za finansije potvrđuju da je Ivanović uplatio novac na račun podgoričkog budžeta.

Na pitanje kako je došlo do neslaganja sa Đukanovićem, Knežević je kazao da mu je bio odan prijatelj, ali da je prvi sukob nastao oko kuće na Gorici.

“Gospodin Đukanović mi je ponudio da se ta kuća vodi na mene kad je trebalo da se gradi, međutim, ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića, njegovog druga… Rekao sam mu da nije normalno da on ima kuću tolike površine i vrijednosti odmah pored vile ‘Gorica’ i da, kada se promijeni vlast, nije dobro da on stanuje tu. Kad sam odbio, tu su nastala prva mimoilaženja, onda sam odbio neke druge transakcije gdje sam ja trebao da ih frontujem. Mislim da je glavni problem nastao kada je on doveo tim Informera na čelu sa Vladimirom Bebom Popovićem da pravi kampanju protiv mene. Beba ga je savjetovao da napravi Miškovićev model, jer tako može da podigne popularnost u narodu i da izbore lako dobije ako nekoga od vodećih tajkuna strpa u zatvor i proglasi ga lopovom”, kazao je on.

Bonus video: