Grbović: Do početka maja, u Bijelom Polju će biti otvoren privremeni azil za napuštene pse

Bijelo Polje je, kao i većina drugih opština na sjeveru, suočeno sa ogromnim problemom pasa lutalica, koji nisu pod nadzorom zbog nepostojanja azila za pse, te predstavljaju zdravstveni, bezbjednosni, socijalni i ekološki problem

5797 pregleda 3 komentar(a)
Grbović, Foto: Savo Prelević
Grbović, Foto: Savo Prelević

Psi lutalice na bjelopoljskim ulicama će postati prošlost do početka maja, kada će u toj opštini biti otvoren privremeni azil za napuštene pse, kazao je direktor preduzeća "Komunalno Lim" Muradif Grbović.

Bijelo Polje je, kao i većina drugih opština na sjeveru, suočeno sa ogromnim problemom pasa lutalica, koji nisu pod nadzorom zbog nepostojanja azila za pse, te predstavljaju zdravstveni, bezbjednosni, socijalni i ekološki problem.

Ta Opština je shodno odluci Vlade od decembra prošle, krajem januara ove godine formirala mješovitu komisiju za rješavanje ovog problema.

Kako je objasnio Grbović na teritoriji te opštine trenutno ima na stotine pasa lutalica.

"Oni će na taj način imati humaniji tretman a naši sugrađani će biti zaštićeni. Psi će biti pregledani, vakcinisani, nahranjeni, tako da će za njih biti mnogo bolje", kazao je Grbović.

Preduzeće "Komunalno Lim" će finansirati azil zajedno sa lokalnom samoupravom, a objekat za zbrinjavanje sa pratećim sadržajima, vodom i strujom već postoji, kazao je on, podsjećajući da lutalice u čoporima lutaju ulicama, predstavljajući ozbiljan problem za sigurnost ljudi.

On je ponovio da azil u Beranama, sa kojim imaju ugovor, ne prima pse zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, dodajući da je ovo problem cijelog sjevera.

"Opština je više godina uzela jednu parcelu u Ramčini za izgradnju azila za pse, ali smo naišli na nerazumijevanje mještana, pa ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom i državom iznaći neko dugoročno odnosno trajno rješenje za ovaj problem", kazao je on, ističući da je za sada u razmatranju lokacija farme "Franca" u Dobrinju, u čijoj blizini nema kuća i objekata.

"Do tada imamo par lokacija, a najozbiljnija lokacija jeste farma 'Franca' u Dobrinju", kazao je Grbović.

Bjelopoljska Opština formirala krajem januara komisiju za rješavanje problema rasta populacije pasa lutalica, koju pored službenika Opštine čine članovi lokalnih službi, čine predstavnici veterinarske i lovačke organizacije.

Protekle godine Komunalno preduzeće i Opština solidarno su isplatili 134.000 eura odštete građanima zbog napada pasa.

Vlada je 29. decembra prošle godine dala preporuku lokalnim samoupravama da do kraja prvog kvartala ove godine izrade lokalne planove za kontrolu pasa.

Bonus video: