Krapović posjetio francusko brodogradilište povodom nabavke dva patrolna broda

Iz Ministarstva odbrane su istakli da bi dva patrolna broda višestruko unaprijedili sposobnosti za manevarsko prisustvo Mornarice VCG na moru

3152 pregleda 7 komentar(a)
Krapović u posjeti brodogradilištu "Kership", Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Krapović u posjeti brodogradilištu "Kership", Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Ministar odbrane Dragan Krapović posjetio je francusko brodogradilište "Kership" u Konkarnou kako bi se upoznao sa ponudom brodogradilišta i uobičajenom dinamikom konstrukcije plovila, budući da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore planiraju nabavku dva patrolna broda koji bi doprinijeli jačanju kapaciteta crnogorske mornarice, saopšteno je iz Krapovićevog resora.

"Njihovom nabavkom, ostvaruje se optimalan i održiv sistem odbrane na moru i daje relevantan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti u sklopu Alijanse, ali i kroz očekivano članstvo u Evropskoj uniji", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz ovog resora su istakli da bi dva patrolna broda višestruko unaprijedili sposobnosti za manevarsko prisustvo Mornarice VCG na moru, uz ostvarivanje optimalnog nadzora i zaštite epikontinentalnog pojasa, što je od ključnog značaja za zaštitu nacionalnih interesa i suverenih prava Crne Gore na moru.

"Vijesti" su prošle sedmice pisale da francuska brodogradilišna korporacija "Kership" ima najviše izgleda da dobije posao izgradnje dva nova patrolna broda za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore.

Krapović i članovi delegacije crnogorskog Ministarstva odbrane u Konkarnou su obišli i novosagrađeni patrolni brod "Cayor" koji je Kership izgradio za Ratnu mornaricu Senegala.

Ovo je posljednji u seriji od tri nova patrolna broda tipa P 58 S koji je Kership izgradio za mornaricu te afričke države, a taj tip broda je najizgledniji za opremanje i Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) novim takozvanim off shore patrolnim brodovima.

U septembru prošle godine posebna komisija Ministarstva odbrane (MO) Crne Gore je u Francuskoj detaljno pregledala i upoznala se sa karakteristikama patrolnog broda "Niani", drugog u seriji koju Kership gradio za Senegal, te je u svom izvještaju preporučila intenziviranje pregovora sa tim francuskim brodogradilištem kako bi ono ispunilo sve zahtjeve koje je MO Crne Gore definisalo za nove patrolne brodove MVCG, kao i pregovore oko komercijalnih uslova njihove nabavke, naoružavanja i opremanja.

Bonus video: