"Igalo" i "Ruka pravde" idu na remont

Morsko dobro raspisalo nove tendere za popravke trajekata u susret ljetnoj sezoni

4949 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Trajekti “Ruka pravde” i “Igalo”, Foto: Siniša Luković
Trajekti “Ruka pravde” i “Igalo”, Foto: Siniša Luković

Javno preduzće za upravljanje morskim dobrom raspisalo je tendere za popravku i održavanje još dva broda iz svoje flote – trajekata “Igalo” i “Ruka pravde”.

Riječ je o manjim zahvatima na “Ruci pravde”, odnosno uobičajenom godišnjem dokovanju sa parcijalnim farbanjem broda i minimalnim radovima na održavanju pogonskih sistema i pratećih hidrauličnih instalacija.

Tender za remont “Ruke pravde” procijenjene je vrijednosti 80.000 eura sa PDV-om, a prema navodima iz specifikacije, trebalo bi da potraje 12 dana od čega će deset dana brod provesti van mora, podignut na plutajući dok. Ponude se podnose zaključno sa 15. aprilom, kada ističe i rok za podnošenje ponuda na drugom tenderu koga je Morsko dobro raspisalo za popravak i održavanje trajekta “Igalo”.

Za taj trajekt predviđen je nešto obimniji remont pa je tender za taj posao procijenjene vrijednosti 180.000 eura sa PDV-om. Planirano je da remont “Igala” potraje 25 dana od čega će brod 15 dana provesti u doku. Osim antikorozivne zaštite i farbanja kompletnog broda, na “Igalu” će se obaviti i uobičajeni dokovski radovi na ventilima, kormilima i propelerskim osovinama, zamijeniti 850 kilograma limova na donjim stranama ukrcajnih rampi, modifikovati nosači bokobrana, te obaviti “ispravljanje oštećenih krilaca propelera” što znači da je ovaj trajekt koga Morsko dobro koristi već skoro godinu, u međuvremenu pretrpio fizičko oštećenje propelera.

Državno preduzeće je raspisalo i tender procijenjene vrijednosti od 90.750 eura za nabavku boja, lakova i razređivača za farbanje svojih trajekta. Od toga se iznos od 21.000 eura bez PDV-a odnosi na kupovinu materijala potrebnog za kompletno farbanje trajekta “Igalo”, 14.100 eura bez PDV-a za materijal potreban za parcijalno farbanje trajekta “Ruka pravde”, dok se 6.200 eura bez PDV-a odnosi na materijal potreban za bojadisanje ostalih trajekata iz flote tog preduzeća.

Morsko dobro je raspisalo i tender za sukcesivnu zamjenu dotrajalih čeličnih limova na svim trajektima u svojoj floti tokom naredne godine, ne specificirajući ukupnu količinu limova koje će biti potrebno zamijeniti nakon ultrazvučog mjerenja njihove debljine. Procijenjena vrijednost ove javne nabavke je 143.040 eura sa PDV-om.

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj je nedavno sa direktorom hrvatske kompanije “Brodoremotrnt Punat” Davorom Barbalićem potpisao ugovor o obimnijem remontu trajekta “Trideseti avgust”, koji će uskoro biti upućen na popravak u Hrvatsku. Taj posao vrijedan je 412.890 eura bez uračunatog PDV-a.

Državno preduzeće je prije nekoliko mjeseci završilo redovne remonte i dokovanja malih trajekata “Lepetane” i “Kamenari” u što je ta firma uložila ukupno preko 175.000 eura, ne računajući PDV.

Bonus video: