Cilj projekta da NEET mladi postanu konkurentniji na tržištu rada

Danas će raspisati poziv za učešće u projektu koji će trajati do 12. aprila, a mogu da se prijave mladi iz Nikšića iz tzv. NEET kategorije, uzrasta od 18 do 30 godina

960 pregleda 1 komentar(a)
Sa predstavljanja projekta, Foto: Svetlana Mandić
Sa predstavljanja projekta, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) „Alfa centar“ 20 mladih iz Nikšića koji su nezaposleni, nijesu u sistemu obrazovanja, niti se usavršavaju kroz programe obuka (tzv. NEET kategorija mladih, engleska skraćenica – not in employment, education or training), imaće priliku da pohađaju tromjesečni program obuke za sticanje novih vještina, kako bi bili konkurentni na tržištu rada, dok će njih desetoro dobiti priliku da obavi tromjesečno plaćeno stažiranje u NVO u Nikšiću, uz mogućnost stalnog zaposlenja.

U pitanju je projekat „Olakšavanje pristupa tržištu rada za NEET mlade na lokalnom nivou – aSEATforNEET“, sa čijom realizacijom su počeli i koji je predstavljen zaintersovanim mladim Nikšićanima i Nikšićankama.

„Cilj projekta jeste da nezaposlenim mladim ljudima sa teritorije opštine Nikšić, koji nijesu uključeni u formalno obrazovanje, niti pohađaju neku vrstu obuke, u što većoj mjeri omogućimo da steknu nove vještine, sposobnosti i iskustva i da ih uključimo u radne procese, kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Olakšavanje pristupa tržištu rada omogućićemo realizacijom projektnih aktivnosti – tromjesečnim programom obuke, treningom za izradu projektnih prijedloga, tromjesečnom plaćenom praksom kao i mentorstvom za osnivanje nevladinih organizacija“, kazala je Vladana Mitrović iz „Alfa centra“.

Kako je istakla, realizacijom projektnih aktivnosti žele da u što većoj mjeri pruže mogućnost NEET mladima iz Nikšića da dobiju priliku za sticanje novih vještina, kao i da ih uključe u radne procese i unaprijede njihove sposobnosti, kako bi postali konkurentniji na tržištu rada.

Danas će raspisati poziv za učešće u projektu koji će trajati do 12. aprila, a mogu da se prijave mladi iz Nikšića iz tzv. NEET kategorije, uzrasta od 18 do 30 godina.

Vladana Mitrović
Vladana Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

„Što se tiče samog programa tromjesečnog stažiranja mladi će u okviru nevladinih organizacija na teritoriji opštine Nikšić biti uključeni u radne procese gdje će se upoznati sa samim načinom funkcionisanja nevladinih organizacija, njihovim rukovođenjem, naučiće da definišu opšte i specifične ciljeve projekta, učiće o samoj održivosti projekta, kako da targetiraju ciljne grupe. Nakon programa sticanja tromjesečne prakse organizovaćemo i mentorstvo za deset pripadnika NEET kategorije mladih“, kazala je Mitrović.

Projekat „Olakšavanje pristupa tržištu rada za NEET mlade na lokalnom nivou – aSEATforNEET“ realizuje „Alfa centar“ uz podršku NVO „Help“ i „Juventas“ u okviru programa „Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio – ekonomskom razvoju Crne Gore", koji finansira Delegacija Evropske unije, a ko-finansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: