Opština Pljevlja i Fond za zaštitu životne sredine potpisali Memorandum o saradnji

Utvrđena međusobna prava i obaveze u cilju realizacije zajedničkih projekata, programa i aktivnosti iz oblasti životne sredine, klimatskih promjena i energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije

2522 pregleda 0 komentar(a)
Vraneš i Boljević, Foto: Opština Pljevlja
Vraneš i Boljević, Foto: Opština Pljevlja

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su danas Memorandum o saradnji.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, ovim dokumentom utvrđena su međusobna prava i obaveze u cilju realizacije zajedničkih projekata, programa i aktivnosti iz oblasti životne sredine, klimatskih promjena i energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Saradnja između strana potpisnica Memoranduma će se zasnivati na principima partnerstva, transparentnosti i međusobnog informisanja.

"Pored sredstava obezbijeđenih iz budžeta Opštine Pljevlja, država je odobrila dva i po miliona eura za termoenergetsku efikasnost stambenih objekata u Pljevljima. Od osam miliona eura odobrenih od strane Evropske unije, dva miliona eura biće uloženo u Pljevlja i 500.000 eura od Eko-fonda. Moram da naglasim da smo mi prva Opština koja u ovoj mjeri sarađuje sa Eko-fondom. Rezultate te saradnje mogu vidjeti i naši građani na konkretnim primjerima. Do sada je već dosta toga urađeno kada je u pitanju unapređenje mjera energetske efikasnosti i mjera koje se odnose na zaštitu životne sredine. Ova saradnja je još jedan pravac koji Opština Pljevlja otvara u cilju boljeg i kvalitetnijeg života građana", naveo je Vraneš.

Direktor Eko-fonda, Draško Boljević, istakao je da mu je drago što je napravljen ambijent i kreirana atmosfera koja omogućava konformniji prostor za buduću saradnju i realizaciju aktivnosti sa Opštinom Pljevlja.

"Zadovoljstvo mi je da smo potpisali Memorandum o saradnji sa Opštinom Pljevlja. Eko-fond će dio budžeta ciljano izdvojiti za unapređenje mjera energetske efikasnosti za građane opštine Pljevlja. Takođe, realizovaćemo i ostale aktivnosti u vidu javnih konkursa na koje će Opština i lokalna preduzeća moći da se prijave i na taj način iskoriste sredstva. To su dva pravca djelovanja i saradnje sa Opštinom Pljevlja. Saradnja sa jednim lokalnim preduzećem je već ostvarena a danas će se i ozvaničiti. Naime, DOO 'Čistoća' je konkurisalo na javni poziv i na taj način obezbijedilo sredstva i nabavilo električno vozilo za odvoz otpada, kazao je Boljević.

Bonus video: