Ulcinj će obilježiti Dan opštine: Sjednica, defile i kamen temeljac

Ulcinj slavi Dan opštine, kraj berbe maslina, odlazak pomoraca na brodove i početak turističke sezone

3994 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Ulcinja, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz Ulcinja, Foto: Privatna arhiva

Svečanom sjednicom Skupštine, kulturno-umjetničkim programom i polaganjem kamena temeljca za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa “Otrant Reefs” na Velikoj plaži, Ulcinj će danas obilježiti Dan opštine, prvu subotu aprila, koja simbolizuje kraj berbe maslina, odlazak pomoraca na brodove i početak turističke sezone.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, pored ostalog, rođenoj Ulcinjanki Nadžiji Alibegu Bučinca, poznatoj aktivistkinji za ženska prava, koja pripada prvim generacijama učiteljica u Crnoj Gori i na Kosovu, biće uručeno priznanje “Počasni građanin Ulcinja”.

Nakon sjednice, planiran je karnevalski defile u podne a pola sata kasnije kulturno-umjetnički program na Maloj plaži.

Položen je i kamen temeljac za najveći rezervoar pijaće vode na primorju, zapremine 4,5 hiljada kubika, za trajno rješavanje vodosnabdijevanja opštine, posebno Đerana, Ulcinjskog polja, Štoja i Velike plaže. Ta investicija vrijedna je tri miliona eura.

Višednevne aktivnosti u okviru Programa obilježavanja Dana opštine, koje su počele 30. marta izložbom “Kultura - budućnost mladih Ulcinja” u galeriji Centra za kulturu, biće završene danas poslije podne polaganjem kamena temeljca za kompleks “Otrant Reefs” na Velikoj plaži, čija će gradnja, kako je najavljeno, koštati više od 50 miliona eura.

Ranije, u okviru programa obilježavanja Dana opštine održana je promocija knjige “Vodiči za Ulcinj” Jusufa Like, koncert muzičke i baletske škole, Sportski dan u Valdanosu i koncert Nacionalnog ansambla narodnih pjesama i igara- Tirana.

Zaključen je ugovor o izradi Glavnog projekta za Gradski stadion u vrijednosti od 200 hiljada eura, najavljen je početak radova na rekonstrukciji Ulice Mujo Ulqinaku u vrijednosti od 700 hiljada eura, a završeni su i radovi na parking prostoru pored zgrade Opštine u vrijednosti od 100.000 eura.

Uređeni su zapušteni sportski tereni u Valdanosu i tamponirana još jedna maslinarska staza u Gornje Bište, u vrijednosti od blizu 100.000 eura dok je hortikulturno uređenje kružnog toka kod zgrade Opštine i pripadajućeg prostora, koštalo 70 hiljada eura.

U Ulcinju je u toku i realizacija dva veoma značajna infrastrukturna projekta, koji se tiču poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, vrijedno ukupno oko 25 miliona eura.

Bonus video: