Izvještaj Ministarstva zdravlja: Građani se žale na čekanje i zdravstvene radnike, nije bilo sumnji na korupciju

Tokom prošle godine nije bili prijava zbog sumnje u korupciju, najviše pritužbi na rad podgoričkog Doma zdravlja i Klinički centar

3252 pregleda 6 komentar(a)
Građani imali najviše zamjerki na Dom zdravlja u glavnom gradu, Foto: dom zdravlja podgorica
Građani imali najviše zamjerki na Dom zdravlja u glavnom gradu, Foto: dom zdravlja podgorica

Zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja tokom prošle godine stiglo je 2.045 prigovora, a uglavnom se odnose na dužinu čekanja i kvalitet usluga, postupak zdravstvenih radnika ili saradnika, stoji u izvještaju resora Vojislava Šimuna o prigovorima pacijenata tokom 2023.

Prijava za sumnju u korupciju, stoji u dokumentu, tokom prošle godine nije bilo, a najveći broj od 1.902 pritužbi, podnijetih zdravstvenim ustanovama, odnosio se na podgorički Dom zdravlja (819), Klinički centar Crne Gore (755), Institut za javno zdravlje Crne Gore (106), Dom zdravlja Berane (44), Dom zdravlja Nikšić (32), Opštu bolnicu Bar (20) i Zavod za hitnu medicinsku pomoć (21).

“Navedene ustanove pružaju najveći broj usluga na godišljem nivou i proporcionalno imaju i najveći broj prigovora”, naglašeno je u izvještaju.

U zdravstvenim ustanovama Domu zdravlja Andrijevica, Domu zdravlja Ulcinj, Opštoj bolnici Cetinje u 2023. godini nije bilo prigovora građana.

“Ministarstvu zdravlja tokom 2023. godine podnijeta su 143 prigovora na rad zdravstvenih ustanova: od čega 34 na kvalitet zdravstvene usluge, u kategoriju ostalo 16 prigovora, na organizaciju zdravstvene službe 24, vrijeme čekanja na specijalistički pregled 15 i na ponašanje zdravstvenog radnika/ saradnik 32 prigovora”, stoji u izvještaju.

Iz tog resora apeluju na pacijente da iznose svoje stavove i eventualne probleme sa kojima se suočavaju u zdravstvenim ustanovama, “kako bismo manjkavosti u sistemu otklanjali, a sistem učinili bezbjednijim, efikasnijim i dostupnijim”.

Iz Ministarstva zdravlja naglašavaju da odmah reaguju o zahtjevima i pritužbama pacijenata.

“Zdravstvene ustanove pisano po zahtjevu Ministarstva zdravlja ili pacijenta nakon utvrđenih okolnosti za pojedinačne slučajeve, informišu Ministarstvo zdravlja o ishodu i preduzetim radnjama. Nakon toga, Ministarstvo zdravlja o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor. Najveći broj prigovora (pritužbi) građani iznesu putem telefona i najveći dio se na dnevnoj osnovi rješava. Takođe, značajan broj pritužbi građana je neosnovan, što se utvrdi nakon sprovedene procedure o čemu se pacijent i informiše”, pojašnjeno je.

Ministarstvo zdravlja sprovelo je, navodi se, tri vanredne eksterne provjere kvaliteta stručnog rada.

“Podnošenje prigovora pokazuje da su pacijenti upoznati sa sopstvenim pravima kroz institut zaštitnika prava pacijenata, kao i da se povećava poverenje u institucije sistema. Direktori zdravstvenih ustanova Ministarstvu zdravlja podnose redovne kvartalne i godišnje izvještaje o podnijetim prigovorima pacijenata. Zakon o pravima pacijenata propisuje da pacijent, kome je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu odnosno nije zadovoljan pruženom zdravstvenom uslugom ili postupkom zdravstvenog radnika, može podnijeti prigovor direktoru zdravstvene ustanove ili zaštitniku prava pacijenata”, stoji u izvještaju.

Prema proceduri, po prigovoru pacijenata, direktor ili zaštitnik prava pacijenata odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora, utvrđuje sve okolnosti i bitne činjenice u vezi sa navodima iznijetim u prigovoru i o tome obavještava podnosioca prigovora.

“Pacijenti imaju mogućnost podnošenja prigovora i Ministarstvu zdravlja. Prigovori koji se podnesu Ministarstvu zdravlja prosljeđuju se zdravstvenim ustanovama na koje se odnose, radi utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzetih mjera, o čemu pacijent bude obaviješten”, zaključeno je.

Bonus video: