Raskopana Budva ne smije dočekati jul: Ako je potrebno, uvedite i treću smjenu..."

Uveliko stižu zahtjevi da se smanjuju zakupnine poslovnih prostora zbog pada prometa, a Opština bi se mogla suočiti i sa tužbama za naknadu štete zbog penala koji su izvjesni da će plaćati hotelijeri

36908 pregleda 92 reakcija 55 komentar(a)
Radovi u centru Budve, Foto: Vuk Lajović
Radovi u centru Budve, Foto: Vuk Lajović

Raskopani centar grada dočekivaće turiste do 15. jula, kada je krajnji rok da se završi glavni ovogodišnji investicioni projekat odlazeće gradske vlasti, rekonstrukcija Mediteranske i Ulice 22. novembra sa izgradnjom kružnog toka.

Iako iz gradske prave poručuju da izvođač radova, podgorička građevinska kompanija “Bemax”, ima odličnu dinamiku radova, te da je za dva mjeseca završila trećinu planiranog projekta, posljedice već uveliko trpe ugostitelji i trgovci iz centra, kojima su prometi pali upravo za trećinu.

Najkritičniji je za poslovni šoping centar “TQ Plaza”, koji je praktično blokiran rekonstrukcijom ulica, kao i hotel u tom kompleksu, do koga gosti i ne mogu doći.

Već uveliko stižu zahtjevi da se smanjuju zakupnine poslovnih prostora zbog pada prometa, a Opština bi se mogla suočiti i sa tužbama za naknadu štete zbog penala koji su izvjesni da će plaćati hotelijeri.

Na adresu Opštine već je stigao apel ugostitelja da se radovi moraju završiti prije roka, jer u julu, kada počinje špic ljeta, Budva ne smije dočekivati hiljade turista sa blokiranim centrom. Predsjdnik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović zatražio je od Opštine da uradi sve što je moguće da se radovi završe prije roka.

“Ako je potrebno, uvedite i treću smjenu samo da se rekonstrukcija ulica završi prije zacrtanog roka. Sa naše strane apelujemo na Opštinu da uradi sve što je u njenoj moći da rok završetka ne bude 15. jul, nego ranije. Jedan dan u julu će nas mnogo koštati, ne samo Budvu, nego cijeli budžet Crne Gore. U pitanju je jako značajna investicija, ali ono što će sigurno limitirati dolazak gostiju u naš grad”, naglasio je Jovanović.

Sekretar za investicije Opštine Budva Joko Popović naglasio je da bi krajnji rok izvođenja radova trebalo da bude 15. jula, te da imaju uvjeravanja od izvođača da će radove okončati prije ugovorenog roka od 160 dana.

“Uvjeren sam da hoće, jer radovi se izvode dobrom dinamikom. Još jedan put bih pohvalio izvođača radova i svi koji gravitiraju u tom dijelu grada vide svaki dan napredak na toj saobraćajnici. Sada smo na nekih 35 odsto izvedenih radova u ova dva mjeseca. Radili smo na zamjeni vodovodne infrastrukture, postvaljanju nove, koja nije bila planirana projektnom dokumentacijom. U najkraćem mogućem roku smo uradili projektnu dokumentaciju, revidovali i zamijenili te azbest cementne cijevi”, kazao je Popović.

U toku je izborna kampanja u gradu, a građani 26. maja biraju novu vlast. Realizacija tog projekta svakako je ključna za budvansku vast pritvorenog predsjednika Mila Božovića.

Podgorički “Bemax” dobio je posao rekonstrukcije glavnih gradskih ulica 22. novembra i Mediteranske ulice, nakon što su potpis na ugovor stavili pritvoreni predsjednik Opštine Budva i izvršni direktor te građevinske kompanije.

Božović je prethodno 5. decembra prošle godine na predlog opštinske Komisije za sprovođenje postupka javne nabavke donio odluku kojom je kao prvorangirana, od dvije pristigle ponude, za izvođenje radova na najvećem kapitalnom projektu ove godine, vrijednosti oko tri miliona eura, bila kompanija “Bemax”, čiji je podugovarač u tom poslu firma BB Solar, biznismena Blaža Đukanovića, sina nekadašnjeg šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića.

“Izvođač se obavezuje da radove izvede za 2.924.681,38 eura sa uračunatim PDV-om. Isplata radova vršiće se na račun izvođača, virmanski, u roku od 30 dana od dana prijema privremene mjesečne situacije ili okončane situacije ovjerene od nadzornog organa. Rok za izvođenje radova je 160 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Do produžetka roka može doći usljed promijenjenih okolnosti, više sile, kao i okolnosti na koje izvođač objektivno nije mogao da utiče. Izvođač radova ima pravo da zatraži produženje ugovorenog roka radova u slučaju koji nije izazvan njegovom krivicom, a u kome je zbog promijenjenih okolnosti ili neispunjavanja obaveza od strane Opštine Budva bio spriječen da izvodi radove”, piše u ugovoru.

Bonus video: