Regionalni put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje zatvoren za saobraćaj: Bez puta neće biti ni turista

Već počinje sezona raftinga, a turizam bi, ukoli totalna obustava ostane, u nekoliko opština pretrpio ogromnu štetu

31653 pregleda 24 reakcija 14 komentar(a)
Saniraju klizište u Sokolovini, Foto: Uprava za saobraćaj
Saniraju klizište u Sokolovini, Foto: Uprava za saobraćaj

Ukoliko regionalni put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje bude zatvoren za saobraćaj, turizam u nekoliko opština pretrpjeće ogromnu štetu.

To su “Vijestima” kazali vlasnici trurističkih i ugostitetljskih objekata pored te saobraćajnice, objašnjavajući da je do početka predsezone ostalo još malo. Kažu da očekuju da se, iako radovi na trajnoj sanaciji te saobraćajnice još traju, put tokom dana uskoro otvori i za turiste.

U suprotnom, kažu, nemaju šta da očekuju od predstojećeg turističkog ljeta, ali ni perioda proljećnih mjeseci kada počinju rafting ture.

Ranije je saopšteno da oko 80 ili 90 odsto gostiju koji posjete Mojkovac dolaze isključivo zbog toga ili tim putnim pravcem. Veliki broj turista dolazi zbog raftinga, ali i da bi obišli most na Tari. Veliki broj aktivnosti kolašinskih i žabljačkih turističkih agencija takođe je vezan za taj kraj.

Sanacija klizišta Sokolovina na tom putu počela je krajem novembra prošle godine. Kako je tada kazao ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, radovi će biti završeni do oktobra ove godine i njima će se riješiti jedan od dugogodišnjih problema. Vrijednost projekta je 10,6 miliona eura, a planirana je sanacija nestabilne kosine i izgradnji galerije u dužini od nekih 400 metara.

Oni koji žive od turizma u tom dijelu mojkovačke opštine podsjećaju da je još na snazi rješenje koje je lani Uprava za saobraćaj izdala izvođaču radova, a kojim je dato odobrenje za totalnu obustavu saobraćaja na tom regionalnom putu.

Radovi na magistralnom putu
Radovi na magistralnom putufoto: Uprava za saobraćaj

Istim rješenjem podgoričko preduzeće “Inermost”, koje izvodi radove, obavezano je da propušta vozila koja prevoze djecu do škole i obrnuto, vatrogasna i vozila hitne pomoći.

U mojkovačkoj Turističkoj organizaciji (TO) očekuju da će nadležni uskoro dozvoliti da putem prolaze i ostala vozila, bar nekoliko sati dnevno. Direktor TO Radonja Vuković kaže da su čelnicima Uprave za saobraćaj na nedavnom sastanku saopšteni zahtjevi turističkih poslenika.

“Imamo puno razumijevanje za turističke poslenike, ali smo izuzetno zadovoljni i što je trajno rješenje višedecenijskih problema na tom putu, konačno, počelo. Podsjećam da od 2015. godine put nikada nije bio zvanično otvoren za saobraćaj, niti bezbjedan. Na nedvnom sastanku turistički poslenici su tražili da put uskoro bude otvoren od 12 do 15 sati. Ja očekujem razumijevanje za tu inicijativu. No, imamo na umu i potrebu obezbjeđivanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju”, rekao je Vuković “Vijestima”.

On podsjeća na važnost saobraćajnce za turizam, ali, kako kaže ne smije se zaboraviti ni važnost trajnog rješavanje kritičnih tačaka. Vuković kaže i da je početak radova lani pomjeren, jer se produžila i ljetnja sezona, pa se vlasnicima turističkih objekata izašlo u susret.

Bonus video: