Opština Danilovgrad: Požari uz prugu ozbiljan rizik, osigurati bezbjednost stanovništva i okoline

"Uzrok požara leži u varničenju koje nastaje tokom kočenja teretnih vozova, naročito onih koji dolaze iz pravca Nikšića"

8180 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Danilovgrad
Foto: Opština Danilovgrad

Opština Danilovgrad saopštila je da preduzimaju sve korake koji su u nadležnosti njenih službi kako bi preventivno djelovali na suzbijanje požara pored željezničke pruge

"Naime, na teritoriji opštine Danilovgrad požari koji nastaju uz željezničku prugu postali su ne samo učestali, već i ozbiljan izvor zabrinutosti za lokalno stanovništvo i nadležne službe. Ovi požari, izazvani varničenjem koje se javlja tokom kočenja teretnih vozova, predstavljaju ozbiljan rizik po sigurnost, imovinu i životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Ukazuju i da nepristupačan teren dodatno otežava situaciju i sprečava Službu zaštite i spasavanja Danilovgrad da brzo i efikasno reaguje i ugasi požare kada se pojave. Kazali su da ta situacija predstavlja veliki izazov za lokalne vlasti.

"Uzrok požara leži u varničenju koje nastaje tokom kočenja teretnih vozova, naročito onih koji dolaze iz pravca Nikšića. Iako je upravljanje natovarenim teretnim vozom izazovno, neophodno je preduzeti preventivne mjere kako bi se rizik od požara smanjio na minimum", dodaje Opština.

Ističu i da, sa dolaskom sezone 2024, rizik od požara duž željezničke pruge kroz Danilovgrad ostaje visok.

"Neophodno je da Montecargo i Željeznica Crne Gore preduzmu konkretne korake kako bi osigurali bezbjednost lokalnog stanovništva i okoline. Ovo uključuje ne samo preventivne mjere već i efikasno upravljanje i brzu reakciju u slučaju izbijanja požara", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: