CIN CG: Digitalizacija u zdravstvu - brojni propusti u novom informacionom sistemu

Umjesto da se unaprijedi pristup zdravstvenom sistemu, stvoreni problemi i konfuzija

42085 pregleda 30 reakcija 8 komentar(a)
Novi sistem ima ozbiljne nedostatke (ilustracija), Foto: Shutterstock
Novi sistem ima ozbiljne nedostatke (ilustracija), Foto: Shutterstock

Novi informacioni sistem (IS) u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), koji je uveden u julu 2023, ima ozbiljne manjkavosti, jer je nedostupan dio dokumentacija iz starog sistema, a ni proces zakazivanja pregleda nije unaprijeđen.

Od uvođenja novih rješenja dešava se da ljekari nemaju potpuni uvid u istoriju bolesti, ukoliko sami pacijenti nijesu sačuvali dokumentaciju.

Heliant informacioni sistem, koji je uradila istoimena kompanija iz Beograda, uveden je prošle godine u KCCG kroz projekat Jačanje sistema zdravstva u Crnoj Gori. Koštao je blizu milion eura, a podršku za ovaj posao, čija je ukupna vrijednost bila tri miliona eura, dao je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Oni su i odabrali kompaniju Heliant na tenderu.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i KCCG su tvrdili da će novi sistem unaprijediti svakodnevni rad medicinskog osoblja, a pacijentima omogućiti jednostavniji, bolji i efikasniji pristup zdravstvenim uslugama.

Informacione sisteme zdravstvenih ustanova postavila je u prvoj deceniji 2000-tih podgorička kompanija MG-Soft. Oni su uradili sistem za Fond zdravstva, domove zdravlja, Montefarm, Institut za javno zdravlje, opšte bolnice, kao i osnovni sistem za KCCG. Usluge održavanja sistema naplaćivali su godišnje blizu pola miliona eura. Toliko i danas iznosi održavanje, a većina novca preko 33.000 eura mjesečno i dalje ide MG-Softu, jer oni i dalje odražavaju sisteme većine zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Firma Heliant, koja je preuzela KCCG još ne ubira prihode od održavanja, jer je njihov sistem pod garancijom koja traje dvije godine.

Iz MG-Softa su za CIN-CG kazali da je njihov sistem koji je koristio KCCG sadržao kadrovsku evidenciju i obračun zarada od 1999. godine; administrativni prijem/otpust pacijent, fakture za usluge bolničkog liječenja od 2001; izvještaje specijalista od 2013.

“Sistem je sadržao podatke od datuma početka implementacije do decembra 2021. kada je raskinut ugovor o održavanju sa KCCG”, naveli su iz MG-Softa.

Ljekari sa kojima je razgovarao CIN-CG navode da ne mogu ući u raniju dokumentaciju.

“Koliko je meni poznato Heliant ne sadrži podatke iz ranijeg informacionog sistema”, kazao je Vladimir Pavićević ORL specijalista i predsjednik Sindikata zdravstva.

“Uobičajeno je da se u novom sistemu nađu podaci iz ranijih godina’’, rekli su iz MG Softa za CIN-CG.

Na pitanje da li se nedostatak evidencije može otkloniti, odgovorili su da je potrebno “napraviti detaljnu specifikaciju svih neophodnih informacija koje je potrebno obezbijediti iz ranije korišćenog sistema”.

Sve to naravno košta, a iz MG-Softa kažu da se “zavisno od specifikacije određuje i cijena”.

Otpusne liste i nalaze kucali u Wordu i PDF-u

Vojislav Macić, direktor Helianta, za CIN-CG tvrdi da na klinikama KCCG nije postojao informacioni sistem već da su se otpusne liste i nalazi kucali u Wordu ili PDF-u, pa takvi nisu mogli biti automatsku uvezeni.

“Na poliklinici je postojao prethodni IS i svi podaci iz njega su dostupni ljekarima. Izvještaji ljekara specijalista i otpusne liste iz opštih bolnica su importovane u IS KCCG i kao takve vidljive su ljekarima specijalistima od završetka implementacije na poliklinici u novembru 2021. godine”.

IT stručnjaci sa kojima je razgovarao CIN-CG kažu da svaki sistem prije njegove izrade treba dobro osmisliti, da se ne bi kad počne sa primjenom pojavljivale greške.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Direktor Helianta tvrdi da je “sva dokumentacija koja je bila u mašinski čitljivom obliku učitana u naš sistem prema dogovoru sa nadležnima ustanovama Crne Gore”.

Iz Ministarstva zdravlja su za CIN-CG naveli da su “postojali tehnički problemi u radu web servisa, ali i nedostaci istih koji su dovodili do problema u razmjeni podataka koji su rješavani i rješavaju se u kontinuitetu”.

“Ranije kucana dokumentacija je vidljiva kroz eKarton ljekarima specijalistima, dok se dokumentacija vođena od implementacije Helianta prikazuje kroz dosije pacijenta”, odgovorili su za CIN-CG iz KCCG.

Proces digitalizacije zdravstvenog sistema počeo je davne 2000. Dugo je trebalo, ali su do maja 2018. integrisani IS većine zdravstvenih institucija: Fonda za zdravstveno osiguranje, Montefarma, Primarne zdravstvena zaštite - domovi zdravlja, Opšte bolnice, Specijalne bolnice, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za transfuziju krvi, Institut za javno zdravlje, Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga, Privatne stomatološke ambulante koje su dio zdravstvene mreže, Privatne apoteke koje su dio zdravstvene mreže i Privatne zdravstvene ustanove koje su dio zdravstvene mreže.

Sa Integralnim zdravstvenim IS samo djelimično povezani su informacioni sistemi KCCG i Ministarstva zdravlja.

I pored navedenih problema u funkcionisanju i usaglašavanju IS iz Ministarstva zdravlja navode da IS u KCCG ne funkcioniše samostalno i nije izvan integralnog zdravstvenog informacionog sistema, te da on kao dio integralnog sistema “razmjenjuje između ostalog podatke o centralnom zakazivanju, izvještaje ljekara specijalista i otpusne liste kao sve podatake gdje postoje tehnički uslovi da se ta razmjena ostvari”.

Tamo gdje ne postoje tehnički uslovi pacijenti, i pored višedecenijskog usavršavanja sistema i miliona koji su uloženi u njega, još uvijek “pješke” nose nalaze, nemaju uvid u svu dokumentaciju i čekaju i pored elektronski zakazanih termina pregleda.

Na ove probleme ukazano je i u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI), iz septembra prošle godine. Utvrđeno je da se “elektronskim povezivanjem informacionih sistema otpusne liste i izvještaji ljekara specijalista iz IS Kliničkog centra Crne Gore ne prenose u Integralni IS zdravstva i nisu dostupni izabranim doktorima”.

U praksi to funkcioniše tako što pacijent, nakon što u KCCG dobije nalaz ljekara specijaliste, mora isti lično odnijeti svom izabranom ljekaru u domu zdravlja. Novi krug zakazivanja, čekanja, da izabrani ljekar vidi nalaz i da dalje instrukcije.

U anketi CIN-CG o informacionom sistemu u zdravstvu, pacijenti navode nezadovoljstvo nemogućnošću direktnog zakazivanja kod specijalista, kao i nepovezanošću sistema domova zdravlja sa onim u KCCG.

“Termini kod specijalista uvijek su zauzeti”, ističe jedan od ispitanika.

“Treba da se omogući i elektronsko zakazivanje kod specijaliste i subspecijaliste direktno, da se ne ide lično kod izabranog doktora ili bar da izabrani doktor potvrdi online vaš uput kod specijaliste/subspecijaliste”.

Pacijenti dalje navode i da im smeta što “sistem nije uvezan sa KCCG”. “Rezultati analiza krvi i sl. rađeni u KCCG nisu vidljivi”, te daju i predloge:

“Nema sve ono šta bi trebalo: nalazi iz KBCG se i dalje uzimaju lično, čak i drugi nalazi. Transfuzija, takođe lično... Nije u redu”.

Iz KCCG tvrde da su otklonili taj nedostatak.

“Riješeni su problemi koje je uvidjela Državna revizorska komisija. Otpusne liste i izvještaji ljekara specijaliste osiguranika Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore se uspješno šalju ka izabranim doktorima”, kazali su nam iz KCCG.

Igor Ljutica, predsjednik Sindikata izabranih doktora, za CIN-CG tvrdi da je došlo do napretka:

“Ne možemo se pohvaliti da su svi problem riješeni, ali možemo istaći da se trenutno vodi kvalitetna zdravstvena politika po ovom pitanju i povlače ohrabrujući potezi. Odnedavno imamo napredak, odnosno to da su izvještaji iz Urgentnog centra vidljivi izabranom ljekaru kao i otpusne liste”.

“Odnedavno imamo napredak”: Ljutica
“Odnedavno imamo napredak”: Ljuticafoto: Privatna arhiva

U Izvještaju DRI koji se bavio segmentom zakazivanja ljekarskih pregleda kroz IS, uočene su manjkavosti koje se tiču efikasnosti zakazivanja i date brojne preporuke. IZ KCCG tvrde da su problemi oko zakazivanja otklonjeni.

Ljutica navodi da su izabrani ljekari, pod aktuelnim sazivom resornog ministarstva, integrisani u donošenje odluka koje se tiču primarne zdravstvene zaštite i uključeni u radne grupe za rješavanje ovog problema:

“Cilj pomenutih radnih grupa je traženje najboljeg i najefikasnijeg mogućeg modela zakazivanja. Postojeći model se nije pokazao dobrim i cilj je da novi dovede do dodatne racionalizacije, gdje bi se povećala dostupnost, a ujedno dala prednost najhitnijim i najvulnerabilnijim pacijentima u sistemu ne bi li prvi došli do usluge”.

U nedavnoj analizi Sindikata doktora medicine tvrdi se da liste čekanja u KCCG nijesu smanjene, te da se najveći dio specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura čeka između tri i šest mjeseci ili uopšte nije moguće dobiti uput od izabranog ljekara usljed nedostatka slobodnih termina. Ukazali su i na to da nije ispunjena najava da će kroz proces digitalizacije biti uvezane sve zdravstvene ustanove i istakli da KCCG koristi softver Heliant, dok se u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje koristi MG Soft.

Jedan od komentara pacijenata u CIN-CG anketi o informacionom sistemu u zdravstvu je:

“Generalno aplikacija je user unfriendly. Iako vrlo korisna ideja, njena funkcionalnost je vrlo ograničena”.

Slobodni termini, a doktor na odmoru ili bolovanju

Nepoštovanje termina zakazivanja, odsustvo ljekara, sistem koji ne reaguje, nepovezanost sa sistemom KCCG, neke su od kritika koje su pacijenti uputili zadravstvenom informacionom sistemu, pokazala je anketa CIN-CG.

Anketu je CIN-CG sprovedeo tokom deset dana marta, a na nju je odgovorilo 303 ljudi, odnosno 10 ljekara i 293 pacijenta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Usluge informacionog sistema u zdravstvu koristi većina onih koji su odgovorili na anketu, njih 94,7 odsto, ne koristi 3,28, a da ne zna o čemu se radi odgovorilo je samo 1,97 odsto ispitanika.

Većina ispitanika zadovoljna je elektronskim zakazivanjem 65,97 odsto, dok je 34,03 nezadovoljno. Probleme prilikom zakazivanja imalo je 33,57 ispitanika, dok ih je 66,43 odgovorilo da ih nije bilo.

Ljekari, njih 70 odsto, sistem koji koriste u radu ocijenilo je kao dobar, a 30 odsto kao loš.

“Sistem ima velike mogućnosti i potencijal, ali čini se da ga u najvećoj mjeri sabotiraju upravo ljekari i drugo medicinsko osoblje”, jedan je od odgovora koji smo dobili.

Prilikom zakazivanja pacijenti se suočavaju sa mogućnosti da elektronski zakažu termine koji su zapravo već zauzeti ili nedostupni.

“Dešavalo se da sistem pokaže da kod izabranog ljekara ima dosta slobodnih termina tokom cijele sedmice. Nakon zakazivanja, kada odete na pregled, ispostavi se da je ljekar na bolovanju ili odmoru a da trebate da ponovo zakažete pregled na šalteru kod ljekara koji je zamjena”, jedna je od kritika.

“Čekanje od dvije do tri nedjelje za prvi slobodan termin i kad već dođete u zakazanom terminu vaš doktor je na bolovanju, bez ikakvog obavještenja”.

Zakažete a onda satima čekate termin - najčešća je kritika koju su pacijenti naglašavali.

“U zakazano vrijeme ne može da se uđe na pregled, nekada se čeka i satima, a nekada sestra uz komentar ‘opet elektronski’ kaže da doktor neće moži da primi pacijenta”, jedan je od komentara.

U drugom se ističe da se dešava i da doktor ne radi taj dan iako sistem dozvoljava zakazivanje.

“Zakažem termin i dođem i onda mi kažu da moj izabrani doktor danas radi na drugoj lokaciji. To ne radi...”, napisao je svoje iskustvo jedan od pacijenta.

Da se radi o neusklađenosti samog sistema i stanja u medicinskim ustanovama tvrdi pacijent koji je napisao da kada zakaže u osam ujutru opet čeka na red do 12 ili 13 sati. Tvrdi i da se dešava da uopšte ne stigne na pregled taj dan ili doktor ne bude taj dan na poslu.

“Medicinska sestra nam je rekla da to više ne radimo (mislim na zakazivanje) jer to slabo ko koristi jer ne funkcioniše”, jedan je od komentara.

Ukazuje se i na mogućnost zakazivanja kada ljekari u stvari nijesu prisutni u abmulanti.

“Dozvoljava se zakazivanje termina kod izabranog doktora, iako je isti na bolovanju ili odmoru”, ističe jedan od pacijenata.

Drugi navodi: “U više navrata se desilo da zakažem termin posjete, a kada dođem u DZ ispostavi se da je doktor odsutan (angažovan u ambulanti mjesne zajednice ili je angažovan u suprotnoj smjeni)”.

Pacijenti su napisali i ovakve slučajeve: “Uredno mi je zakazan pregled kod ljekara za kojeg su mi po dolasku na pregled kazali da ne radi već par godina. Ljekar koji je bio u smjeni nije želio da me primi na pregled. Takođe, često je nemoguće dobiti redovnu terapiju putem ovog sistema”.

Dio kritika na informacioni sistem odnosio se na nemogućnost zakazivanja kod ginekologa:

“Za izabranog ginekologa nema nikakve veze zakazali ili ne, računa se samo da dođete na šalter i zakažete užuvo i tada ćete red čekati satima”.

Svoje iskustvo jedna od trudnica je ovako opisala: “Zakažem pregled i pođem u DZ pa mi kažu da moj ginekolog više ne radi u DZ-u. Drugi put mi kažu da je doktorica na bolovanju... Treći, kažu da je izabrani ljekar pošao na specijalizaciju prije dva mjeseca. A u informacionom sistemu (eZdravlje) i dalje piše ime starog ljekara”.

Ističe da to niko ne ažurira niti redovno unosi izmjene u sistemu:

“Trudnica sam bila u devetom mjesecu trudnoće, sa stomakom do zuba, ali njih to zanimalo nije. U Bloku 5 na ginekološkom ako zovete telefonskim putem možda se i jave, sve i da zakažu pregled/ultrazvuk čekate minimum sat i po jer ulazi se preko reda i kako ko koga poznaje”.

Par korisnika IS iz Bara se požalilo da u ovoj opštini on ne funkcioniše.

“Osim funkcionalnih koje savršeno rade kao što su pregled nalaza i obnova terapije, za zdravstveni sistem u Baru nije moguće zakazati pregled putem elektronskog zakazivanja direktno. Osim toga, smatram da je potrebno digitalizovati i druge procese, zakazivanje kod drugih specijalista, preuzimanje doznaka za bolovanje u elektronskom formatu, priprema i podnošenje dokumenata za komisije itd”.

Drugi pacijent tvrdi da “u barskom zdravstvenom sistemu direktno elektronsko zakazivanje nije dozvoljeno”.

Još jedan komentar upozorava na nefunkcionalnost ovog sistema u DZ Bar:

“Zakažem, DZ Bar nema evidenciju da sam zakazala. Kad je doktorka odsutna, na eZdravlje ne postoji informacija o odsustvu doktora”, kaže jedna pacijentkinja i objašnjava: “Zato što u barskom domu zdravlja vise ‘ne primaju’ elektronske upisane, tj. zakazane posjete, mora se zvati telefonom, a prije je moglo i elektronski što je bilo super”.

Na CIN-CG anketu odgovorilo je i 10 ljekara. Pola njih je napisalo da rade u KCCG. Da je sistem loš i spor odgovorio je jedan ljekar iz KCCG, dok su ga četiri ocjenila kao dobar, uz obrazloženje da mnogo olakšava posao, da je lagan za korištenje, da postoji baza podataka, olakšava pisanje izvještaja, da su integrisani nalazi, te da je sistematičan i pruža uvid u kompletnu istoriju bolesti pacijenta. Doktori iz KCCG kao mane navode sporost sistema, pad softvera, lošu internet konekciju, te nedostatak nekih dijagnoza.

Jedan ljekar zaposlen u domu zdravlja ocijenio je sistem kao dobar, olakšava pregled i pretragu po pacijenta, dok je njegov kolega napisao da je loš, okarakterisavši ga kao spor i nelogičan.

Ljekari, koji su naveli da su zaposleni u opštim bolnicama Bar i Nikšić ocijenili su sistem kao dobar, pregledan, jednostavan, intuitivan, a kao mane naveli sporost.

Za razvoj informacionog sistema za Klinički centar 974.175 dolara

“Što se tiče pitanja oko cijene uvođenja IZIS-a, ne možemo dati odgovor jer su taj projekat vodili Vlada Crne Gore u saradnji sa UNDP-om preko kojeg je i raspisan tender, a samim tim ni tendersku dokumentaciju”, odgovoreno je CIN-CG iz KCCG. Raniji pokušaj DRI da dođe do ove informacije bio je bezuspješan. U izvještaju DRI se kaže da navodno taj dokument nemaju u Ministarstvu zdravlja, već samo u UNDP-u koji je sprovodio tender.

CIN-CG je iz Ministarstva zdravlja uspio da dobije ovaj podatak: “UNDP i kompanija Heliant iz Srbije su potpisali ugovor za razvoj Informacionog sistema za Klinički centar Crne Gore, ukupne vrijednosti u iznosu od 974.175 dolara, što uključuje i dvogodišnje održavanje. Dvogodišnje održavanje je krenulo od kraja jula 2023. godine”.

Iz Ministarstva ističu da “uvođenje IS uslovljava promjene na svim nivoima zdravstvene zaštite i njihovim softverima zbog čega je sistem u dvogodišnjem garantnom roku kako bi se iste otklonile bez dodatnih finansijskih troškova”.

Dok za Heliant još duže od godinu, koliko traje garancija, neće biti dodatnih troškova, kako tvrde u Ministarstvu zdravlja, za ostale informacione sisteme hoće, godišnje blizu pola miliona eura. Najviše novca se uplaćuje firmi MG-Soft, mjesečno 35.984, od čega preko 95 odsto plaćaju javne zdravstvene ustanove.

Najviše mjesečno koštaju softveri u 18 domova zdravlja, Zdravstvenom centru bezbjednosnih snaga, ZIKS-u, Domu starih Risan, ukupno 16.200. Svaka ustanova za softver mjesečno plaća 771 euro.

Bonus video: