Ulovili više od 40 kilograma ribe

Najveći ulov imao je Goran Boričić iz kluba za sportski ribolov „Igalo“ koji je ulovio tri kila i 180 grama ribe

9781 pregleda 1 komentar(a)
Ribarilo se i sa obale, Foto: Marija Pešić
Ribarilo se i sa obale, Foto: Marija Pešić

Više od 40 kilograma ribe ulovila su 23 ribara koja su ove nedjelje učestvovala u prvom krugu državnog prvenstva u sportskom ribolovu iz usidrene barke koji je organizovan u Baru.

Najveći ulov imao je Goran Boričić iz kluba za sportski ribolov „Igalo“ koji je ulovio tri kila i 180 grama ribe.

Boričić je „Vijestima“ kazao da mu ovo nije prvo takmičenje u Baru u kojem rado lovi ribu pa je i ovoga puta zadovoljan rezultatima.

„Dan je bio malo lošiji što se tiče ribe nego inače. Rezultatom sam zadovoljan kada se uporedi sa drugim takmičarima ali mislim da je to moglo biti i bolje“, ispričao je.

Boričić se ribolovom bavi profesionalno od 2017. godine kada je prvog puta uzeo medalju na klupskom prvenstvu u Igalu. U ostalim krugovima kupa Crne Gore se takođe nada dobrim rezultatima.

U prvom kolu crnogorskog kupa učestvovali su članovi 12 klubova za sportski ribolov (KSR) iz Bara, Ulcinja, Tivta, Budve, Igala, Herceg Novog… Domaćin je bio barski klub „Pristan“. Ribari su pecali iz osam barki a u svakoj je bilo po tri takmičara iz različitih klubova. Na pozicijama su bili u devet sati, kada su počeli sa takmičenjem, a udice su iz vode povukli u dva sata.

Zatim su se svi takmičari vratili u barsku marinu sa svojim uslovom. Neki od njih su sa sudijama dodatno provjeravali veličinu svoje ribe kako bi utvrdili da li je po standardima takmičenja. Uslijedilo je mjerenje ribe i prezentovanje rezultata.

Najtežu pojedinčanu ribu imao je Dejan Sijerković, iz KSR „Ribar“ iz Baošića, od 630 grama. Najviše ulovljenih riba, četrdeset, imao je Radovan Popović iz KSR „Sipa“ iz Tivta a težina od 2755 grama donijela mu je treće mjesto.

Mjerenje je pokazalo da su takmičari zajedno ulovili skoro 42 kilograma ribe koju su, nakon razvrsatavanja na jestive i nejstive, domaćini iz barskog KSR „Pristan“ donirali Narodnoj kuhinji Bar kojom rukovode „Žene Bara velikog srca“.

Predsjednik „Pristana“ Zvonko Radević ispričao je „Vijestima“ da je veoma zadovoljan kako je prvo kolo turnira proteklo ali da organizacija nije bila laka. Zbog toga, drago mu je da je sve prošlo kako treba i da nije bilo nikakvih zamjerki od strane takmičara.

„Malo smo razočarani brojem takmičara jer je bio veliki broj otkazivanja kojeg, inače, u ovoj fazi takmičenja i dobu godine nema. Odustalo je sedam takmičara i to je za nas iznenađujuće“, ispričao je.

Pripreme nisu bile lake, kazao je, ali znatno su mu pomogli predstavnici Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore kao i članovi njegovog kluba koji su takmičarima ustupili svoje barke.

Radević je pojasnio da je ovo prvi krug državnog prvenstva iz usidrene barke te da ih drugi krug, za dvije nedelje, očekuje u Boki.

„Očekivali smo ovakav ulov. U Baru se nije puno lovilo proteklih dana ali smo baš juče dobili informaciju da je počela da radi riba tako da smo ovako nešto i očekivali“, ispričao je.

Juniori i seniorke pecali na Utjehi

Mladi ribolovci, juniori, i seniorke su se takmičili u pecanju štapom sa neuređene obale na barkoj Utjehi.

Takmičio se 31 junior među kojima su bile i dvije juniorke. Prvo mjesto pripalo je Damiru Papračaninu koji je upecao kilogram i 176 grama ribe a imao je i najveći broj ribe, ukupno 24. Najtežu pojedinačnu ribu imao je Strahinja Kovač iz „Rumije“ od 304 grama.

Među deset seniorki najbolji plasman imala je Tijana Kekić iz ulcinjskog RSK “Bojana”. Ona je ulovila 273 grama ribe a ujedno je imala i najtežu pojedinačnu ribu od 110 grama. Drugo mjesto zauzela je Tanja Stevović iz KSR “Jugole Grakalić” Herceg Novi sa 134 grama ribe. Treće mjesto pripalo je Anotiniji Kašćelan iz RSK „Gran prix Kotor“sa 130 grama ribe.

Slavko Petrović, predsjednik barskog KSR „Lampuga“ koji je bio jedan od domaćina ovog dijela prvenstva, kazao je da mu je posebno drago što juniori dolaze iz različitih klubova i gradova. Takođe, po njegovim riječima, raduje ga i zavidan broj seniorki budući da se ribolov često smatra „muškim“ sportom.

„Mladost se okupila na jedom mjestu, ovdje kod nas. Kod njih postoji dosta takmičarskog duha, ko će biti bolji, ko će koju ribu da ulovi, samo da ne budu zadnji. Oni su nepto najljepše što je moglo doći na našu plažu“, ispričao je.

Petrović je dodao da sva djeca koja se bave ribolovom vode zdrav stil života i da bi svi, posebno roditelji, trebali posvetiti pažnju ovim i sličnim aktivnostima za mlade.

„Kada mladi i djeca uđu u ove vode oni iz njih ne mogu izaći. Isto tako, nema ulaska ni u neke sive vode u kojima mladost danas, nažalost, pretežno pliva. Nalaze se na nekim mjestima koja su nezdrava za organizam i za društvo. Pored štapa toga nema“, zaključio je Petrović.

Još dječaka i djevojčica je željelo da dođe i da se takmiči, ispričao je on, ali mnogi nijesu mogli zbog obaveza ili zbog lokacije budući da roditelji nijesu mogli da ih dovezu.

Bonus video: