Komisija za žalbe: Drakićeve optužbe neutemeljene, rad Komisije se zasniva isključivo na zakonu

"U vezi sa tim ukazujemo da je Komisija za žalbe, u ovom sastavu formirana u aprilu mjesecu 2022. godine, te da o njenom uspješnom radu svjedoče Izvještaji o radu, koji su usvojeni od strane Vlade Crne Gore, za 2022. i 2023. godinu, kao i veliki broj presuda Upravnog suda Crne Gore, kojima su potvrđene odluke Komisije za žalbe"

2702 pregleda 7 komentar(a)
Zgrade Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Zgrade Vlade Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Optužbe predsjednika Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije Dušana Drakića, da rad Komisije za žalbe nije zasnovan na zakonu i da ne štiti prava građana, već interese autoritarnih pojedinaca, su neutemeljene i nekorektne, saopšteno je iz Komisije za žalbe Vlade Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje predsjednika Sindikalne organizacije Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Dušana Drakića, koji je problematizovao zakonitost rada Komisije.

Oni su kazali da da se rad Komisije za žalbe zasniva isključivo na zakonu, a sve u cilju zaštite prava državnih/lokalnih službenika i namještenika.

"U vezi sa tim ukazujemo da je Komisija za žalbe, u ovom sastavu formirana u aprilu mjesecu 2022. godine, te da o njenom uspješnom radu svjedoče Izvještaji o radu, koji su usvojeni od strane Vlade Crne Gore, za 2022. i 2023. godinu, kao i veliki broj presuda Upravnog suda Crne Gore, kojima su potvrđene odluke Komisije za žalbe. U izvještajnoj 2023. godini, Komisija za žalbe, je imala u radu 1.188 predmeta, dok je procenat poništenih odluka, od strane Upravnog suda Crne Gore iznosio 13,74%. Poređenja radi, procenat poništenih odluka Komisije za žalbe, od strane Upravnog suda Crne Gore, po godinama je sledeći: za Izvještajnu 2021. godinu - 23,4%, za Izvještajnu 2022. godinu - 21,7%, za Izvještajnu 2023. godinu - 13,74%, na osnovu čega se uočava porast kvaliteta rada Komsiije za žalbe, u odnosu na prethodne godine", navodi se u saopštenju.

"Kada je riječ o žalbama na rješenja o suspenzijama službenika Agencije za sprječavanje korupcije, posebno ukazujemo da je među njima, u radu pred ovom Komisijom, bila i žalba gospodina Dušana Drakića, koja je rješenjem odbijena kao neosnovana. Protiv rješenja Komisije, imenovani je pokrenuo upravni spor, pred Upravnim sudom, koji je okončan presudom U.br. 14653/23 od 15.2.2024. godine. Navedenom presudom, potvrđeno je rješenje Komisije za žalbe, odnosno suspenzija imenovanog. Dakle, provjera kontrole zakonitosti rada Komisije za žalbe ispituje se pred Upravnim i Vrhovnim sudom Crne Gore, a o našim rezultatima rada jedino Vlada Crne Gore može odlučivati ocjenjujući Izvještaj o radu Komisije, pa stoga molimo gospodina Drakića, da ovakvim javnim istupanjem, ne preuzima ulogu koja mu ne pripada",zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: