Socijalnu zaštitu traži sve veći broj Pljevljaka

Smanjen broj korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, ali povećan broj invalidnina i dodataka

3838 pregleda 1 komentar(a)
Centar za socijalni rad, Foto: Goran Malidžan
Centar za socijalni rad, Foto: Goran Malidžan

Broj korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) u Pljevljima smanjen je prošle godine u odnosu na prethodnu, pokazuju podaci iz izvještaja o radu Centra za socijalni rad za opštine Pljevja i Žabljak.

Na kraju prošle godine u evidenciji Centra bilo je 223 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, što je za 39 manje u odnosu na 2022.

U Centru kažu da da su glavni razlozi koji su doveli do smanjena broja korisnika MOP zaposlenje, smrt korisnika ili preseljenje u druge sredine.

Tokom prošle godine, korisnicima MOP-a isplaćeno je oko 292.000 eura.

Najviše korisnika njih 107 ovo pravo ostvarilo je kao roditelji koji izdržavaju djecu, a 23 kao samohrani roditelji. Broj korisnika MOP-a starijih od 67 godina je 18.

Broj korisnika prava na materijalno obezbjeđenje razlikovao se po mjesecima u 2023. godini i kretao se od 263 porodica u februaru do 223 u decembru. U odnosu na 2017. godinu broj korisnika MOP-a smanjio se za 169.

Broj korisnika prava na ličnu invalidninu na kraju izvještajnog perioda iznosio je 152 u opštini Pljevlja, što je za 24 više nego u decembru 2022. godine. Od 152 korisnika pravo na ličnu invalidninu ostvaruje 40 djece i 12 lica starosti preko 67 godina.

Povećao se i broj korisnika prava na dodatak za njegu i pomoć, pa je u prošloj godini ovo pravo koristilo 2.070 građana, dok je u istom periodu 2022. ovo pravo koristilo 1550.

Registrovano je 15 slučajeva zanemarivanja djece, 70 osoba koja su ispoljila neke od oblika maloljetničke delinkvencije, 24 djece koje je doživjelo neke od oblika nasilja u porodici, 104 prijave nasilja.

Tokom 2023. godine u Pljevljima je sklopljeno 121 brakova dok je na području drugih opština u Crnoj Gori 39 Pljevljaka sklopilo brak. Razvedeno je 18 brakova.

“S obzirom na pomenuto stanje, evidentno je da se Centar svakodnevno suočava sa prilivom velikog broja zahtjeva za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne i dječije zaštite i da postoji potreba za zapošljavanjem većeg broja stručnih radnika u Pljevljima na pozicijama voditelja slučaja, radnika na materijalnim davanjima poslovima planiranja i razvoja i radnika na administrativno-tehničkim poslovima. Tokom izvještajnog perioda zaposleno je jedno lice po ugovoru na neodređeno u Služba za materijalna davanja i pravne poslove dok se saglasnosti za popunjavanjem preostalih radnih mjesta nalaze na čekanju kod Ministarstva rada i socijalnog staranja”, navodi se u izvještaju Centra.

Ističu da je otežano obavljanje djelatnosti s obzirom na to da zgrada pljevaljskog centra ima sedam kancelarija ukupne kvadrature 160 metara kvadratnih.

“S obzirom na to da su u prostorno malim kancelarijama uglavnom smještena i po 3 stručna radnika, otežano je obavljati djelatnost naročito u situacijama kada se radi o porodičnoj problematici. Takođe, Centar ne posjeduje posebno opremljenu prostoriju namijenjenu održavanju ličnih odnosa djeteta sa roditeljem u kontrolisanim uslovima”, navodi se u izvještaju o radu Centra za prošlu godinu.

Bonus video: