Lokalna uprava Tivta najredovniji platiša među crnogorskim opštinama: Najveći dug za kredite za gradnju vodovoda

Opština Tivat je na posljednji dan prošle godine imala 1,85 miliona eura kreditnih obaveza prema domaćim bankama, dok je iznos inostranog duga bio 5,13 miliona eura

2260 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je posljednjeg dana prošle godine imala 0,19 miliona eura neizmirenih obaveza prema domaćim povjeriocima, od čega je iznos tekućeg poreskog duga prema državnoj kasi bio tek nešto veći od 8.000 eura.

Taj poreski dug činile su na posljednji dan prošle godine još neizmirene poreske obaveze za doprinose na decembarske plate zaposlenih u JU Gradska biblioteka od 3.840 eura, odnosno Radio Tivtu od 4.244 eura.

To su podaci iz Informacije o stanju javnih finansija na lokalnom nivou koju je pripremilo Ministarstvo finansija.

Prema sadržini te Informacije, Opština Tivat spada u najurednije platiše i fiskalno najdisciplinovanije među crnogorskim lokalnim samoupravama.

Opština Tivat je na posljednji dan prošle godine imala 1,85 miliona eura kreditnih obaveza prema domaćim bankama, dok je iznos inostranog duga bio 5,13 miliona eura. Kompletan inostrani dug odnosi se na kreditne obaveze preme njemačkoj KfW banci za dugoročne kredite uzimane ranijih godina za izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Prema informacijama Ministarstva finansija, Opština Tivat je na posljednji dan prošle godine imala ukupno 175 zaposlenih u lokalnoj smaoupravi, 93 zaposlenih u javnim ustanovama i 281 zaposlenog u privrednim društvima čiji je vlasnik i osnivač opština. Broj zaposlenih u lokalnom javnom sektoru (Opšina, JU, preduzeća u vlasništvu Opštine) u Tivtu se tokom prošle godine povećao za 72 u odnosu na stanje sa kraja 2022. Po tome je Tivat bio četvrti na listi crnogorskih opština u kojima se toko 2023. najviše zapošljavalo u lokalnom javnom sektoru, nakon Podgorice (plus 459), Budve (plus 197) i Zete (plus 75) zaposlenih u odnosu na stanje sa kraja 2022.

Bonus video: