Maroviću od penzije uzimaju 80 eura više

Prinudnim putem na račun opštine leglo 317,91, a do sada je uvijek skidana svota od 239, 59 eura

61962 pregleda 136 reakcija 35 komentar(a)
Marović, Foto: YouTube/prtsc
Marović, Foto: YouTube/prtsc

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić naplatila je prinudnim putem krajem marta 317,91 eura od dužnika Svetozara Marovića.

Toliki iznos je legao na račun Opštine Budva, što se navodi u dnevnom izvodu računa Opštine Budva u koji su “ Vijesti” imale uvid.

Tim je je od nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista, za kojim je raspisana potjernica, naplaćeno od penzije 80 eura više nego ranijih mjeseci.

Naplata od penzije je jedini način koji je preostao Opštini da od šefa budvanske kriminalne grupe naplati još preostalih 793 hiljade eura, koliko je Marović ostao dužan da izmiri na ime imovinske koristi koju je stekla njegova kriminalna grupa pljačkajući rodni grad.

Do sada je od penzije uvijek uzimana svota od 239, 59 eura.

Svetozar Marović je u maju 2016. s tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice za organizaciju kriminalne grupe, koji ga obavezuju na kaznu zatvora od 50 mjeseci, da državi plati odštetu od 1,1 milion eura i 100 hiljada eura u humanitarne svrhe. Prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma sa SDT, Svetozar Marović se obavezao da će nadoknaditi 1,09 miliona eura najkasnije do 10. oktobra 2017.

Punih osam godina nova opštinska vlast pokušava da naplati potraživanja od Marovića, ali po svemu sudeći to joj ne polazi za rukom, jer imovina koja je založena za garanciju da, ukoliko Marović ne uplati, njenom prodajom nadoknadi sudski predviđeni iznos, to ne pokriva.

Nakon što nije izmirio obavezu, Opština je proteklih godina rasprodala kompletnu imovinu koju su Svetozar i njegov sin Miloš Marović založili na ime vraćanja duga, od čega je naplaćeno nešto oko 300 hiljada eura.

Javna izvršiteljka nedavno je angažovala novog procjenjivača koji će izvršiti procjenu vrijednosti imovine Dragana Marovića, rođenog brata Svetozara Marovića, kojom je garantovao da će biti izmiren novčani iznos od 1,1 milion eura.

Iako je još prije dvije godine pokrenut proces prodaje imovine i Dragana Marovića, to je bilo osporeno, a prema najnovijim informacijama, biće urađena nova procjena, nakon čega će izvršiteljka oglasiti prodaju.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud. Marović je tada otišao u Beograd, gdje se I sada nalazi, a vlasti Srbije i pored urgencija tri Vlade, nijesu ga izručili Crnoj Gori.

Glavna kazna, kojom je Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Opština Budva preostali dio duga naplaćuje tako što mjesečno od penzije starijeg Marovića uzima po 239 eura. Marović je pred kotorskim sudom tužio rodni grad, za skidanje sa penzije, ali i zbog prodaje nekretnine u Krimovici i Jazu koje nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom dogovorio da založi. Tužba je odbijena.

Bonus video: