Učenici izradili eko pano za školu

Organizovan ekološke radionice za đake osnovne škole na Lukovu

1069 pregleda 2 komentar(a)
Sa radionice u Nikšiću, Foto: Medija tim
Sa radionice u Nikšiću, Foto: Medija tim

Nevladina organizacija (NVO) “Medija tim” organizovala je ekološke radionice za učenike Osnovne škole “Dušan Đukanović”, na Lukovu, u Nikšiću.

Radionice je vodio stručni edukator, specijalista za zaštitu životne sredine Boro Vuković, dok je za praktični dio bila zadužena Kristina Maslovarić.

“Cilj radionica bio je podizanje ekološke svijesti mladih na teme zaštite životne sredine, klimatskih promjena i očuvanja biodiverziteta. Učenici su imali priliku da kroz edukativne i zanimljive radionice uče o ekologiji, važnosti očuvanja značajnih prirodnih resursa, te da razviju pozitivan stav i odnos prema otpadu kao vrijednom resursu”, navodi se u saopštenju za javnost NVO.

Učenicima je prikazana prezentacija o klimatskim promjenama, raznim biljnim vrstama širom svijeta, kao i o autohtonim biljkama koje rastu na našem podneblju i nalaze se na lokalitetu Lukova. Učenici su uradili kreativni eko pano na kome se nalaze fotografije biljaka koje rastu na Lukovu, kao i eko parole o zaštiti životne sredine i očuvanje biodiveržiteta. Eko pano će biti predstavljen nastavnicima i roditeljima i nalaziće se u holu škole.

Radionice su održane u sklopu projekta,Neka bude čisto-da vozim sigurno”, a planirana je realizacija i drugih aktivnosti, poput akcije akcije čišćenja i pošumjavanja lokaliteta Majdan na Lukovu.

Planiraju da na prostoru buduće zelene ekološke zone postave informacione table sa mjerama upozorenja i tri klupe za odmor, dok je na kraju projekta planirano organizovanje tribine sa lokalnim stanovništvom i građanima Nikšića na teme koje se tiču značaja zaštite životne sredine, promovisanje zdravih stilova života i veće bezbjednosti u saobraćaju.

Projekat “Neka bude čisto-da vozim sigurno” podržalo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore na konkursu za NVO o zaštiti životne sredine u saobraćaju.

Bonus video: