Zaposleni u biblioteci najavili štrajk ako SO Pljevlja da saglasnost na izbor Bojane Đačić za direktoricu

Zaposleni tvrde da svakodnevno doživljavaju mobing i nepoštovanje stručnih referenci

5278 pregleda 4 komentar(a)
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan

Zaposleni u Narodnoj biblioteci “Stevan Samardžić” u Pljevljima stupiće u štrajk ukoliko Skupština opštine Pljevlja da saglasnost na izbor Bojane Đačić za direktoricu biblioteke.

Đaćić je trenutno vršiteljka dužnosti direktorice Biblioteke.

Odbor za izbor i imenovanje Skupštine opštine Pljevlja juče je predložio da se Đačić izabere za direktoricu. Sjednici nijesu prisustvovali članovi odbora iz reda Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

Odbor je odluku donio, iako ih je šestoro zaposlenih u Biblioteci “Stevan Samardžić” dan ranije pismeno upozorilo da “postoji nekoliko negativnih stavki” koje su proizašle iz njihovog djelovanja.

“Molimo vas da prije nego što donesete konačnu odluku o Predlogu za raspravu o imenovanju Bojane Đačić za direktoricu NB 'Stevan Samardžić' razmislite o dosadašnjim, kao i budućim posljedicama svojih odluka. Naime, postoji već nekoliko negativnih stavki koje su proizašle iz vašeg djelovanja, a da vi, možda, i niste njihovi namjerni uzročnici. Kod izbora članova Savjeta NB 'Stevan Samardžić' Pljevlja ni u jednom slučaju, čak ni omaškom, niste poštovali Zakon o kulturi, član 43. Izborom Jelene Drobnjak za člana Savjeta Biblioteke, kasnije je izabrana i za predsjednicu od strane ostalih članova, napravili ste grešku koja je, prema Obavještenju dobijenom od inspekcije, otklonjena. Saznali smo da je u trenutku izbora za člana Savjeta bila u sukobu interesa, a vaša obaveza je bila da to provjerite. U slučaju člana Savjeta Biblioteke Milene Pavlović utvrdili ste da ona “ne štiti javni interes”, a da pritom niste obavijestili javnost na koji način je to učinila. Na ovog člana Savjeta je na taj način izvršen pritisak zbog kojeg je podnijela ostavku. Moguće je da je njena jedina 'greška' što nije glasala za Program rada u decembru 2023. godine, od kada ne prestaju problemi u Biblioteci. Već tada je trebalo da Bojana Đačić bude razriješena zbog neusvajanja Programa rada od strane Savjeta, kako to predviđa Statut ove ustanove”, navodi u dopisu koji su potpisali zaposleni u Biblioteci Marija Knežević, Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš i Danko Radovanović.

Tvrde i da je inspektorka Alisa Brković nakon inspekcijskog nadzora u NB “Stevan Samardžić” konstatovala da je poslodavac uveo prekovremeni rad suprotno odredbama čl. 64 Zakona o radu zbog kojeg je prekršajna inspektorka izrekla novčanu kaznu prekršajnim nalogom pravnom i odgovornom licu u pravnom licu.

“Na mjesto Jelene Drobnjak koja je podnijela ostavku imenovali ste Nemanju Stanimirovića koji je 3. januara 2024. godine sa Bojanom Đačić potpisao Aneks II ugovora o radu za koji je inspekcija utvrdila da 'nije definisano da je isti zaključen na osnovu odluke Savjeta, niti se isti nalazi u personalnom dosijeu Bojane Đačić i samim tim nije stavljen na uvid inspektorki, te se u krajnjem konstatuje da Aneks II zaveden pod brojem 2 od 3. 1. 2014. godine, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, obzirom da je zaključen suprotno odredbama čl. 23 st. 2 Statuta i čl. 47 Zakona o radu, i čl.8 istog Zakona, s obzirom da zaključivanju Aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu'. Iz navedenog proishodi da se Bojana Đačić lažno predstavlja kao direktor Biblioteke od pomenutog datuma do danas. Niste mogli predvidjeti ponašanje ni predsjednika Savjeta ni sada takozvane direktorice, ali je na vama da sankcionišete nastalu situaciju u kojoj je NB 'Stevan Samardžić' prvi put u svom postojanju bez zakonitog predstavnika na mjestu rukovodioca”, navodi se u dopisu koji su zaposleni uputili Odboru za izbor i imenovanje.

Đačić nije juče odgovarala na pozive i poruke “Vijesti”.

Zaposleni su prije nekoliko dana uputili otvoreno pismo u kojem su naveli da Đačić uzurpira mjesto v. d. direktora Biblioteke, prostorije, resurse kao i prava zaposlenih.

“Kao zaposleni koji vode odjeljenja Biblioteke apsolutno nismo konsultovani od strane v. d. direktorke Bojane Đačić o potrebama istih, od dana njenog političkog postavljenja, do danas. Stručno vijeće, koje bi trebalo da, uz direktora, čine bibliotekari i knjižničari sa položenim stručnim ispitom i višegodišnjim radnim iskustvom, nije konstituisano kako Zakon o bibliotečkoj djelatnosti predviđa, već je to učinjeno samovoljno od v. d. direktorke uz diskriminaciju pojedinaca. Stručno vijeće nije se sastajalo i donosilo odluke od značaja za rad Biblioteke. Predlog Programa rada za 2024. godinu, u čijem kreiranju je trebalo da učestvujemo, nije nam dat na uvid prije usvajanja”, navode zaposleni.

Ističu da su sigurni da u istoriji postojanja te ustanove, kao ni u istoriji postojanja bilo koje ustanove u Crnoj Gori, nije usvojen Program rada koji je sadržao stavku Advokatske usluge (iznos 2.000 eura), koja bi trebalo da zaplaši ili bar obeshrabri zaposlene. O aktivnostima Biblioteke (organizaciji književnih promocija i tribina, odabiru tema i gostiju) saznaju preko sredstava javnog informisanja.

Zaposleni se žale da svakodnevno doživljavaju mobing i nepoštovanje stručnih referenci.

“Statut Biblioteke, nad kojim je 2015. godine, kako navode, izvršeno pravno nasilje na način da su izostavljeni uslovi koji podrazumijevaju stručne kvalifikacije za obavljanje funkcije direktora, poslužio je, nažalost, novoj većini da, ne mareći za opštedruštvene i kulturološke posljedice, ne poštujući struku i nauku, relativizuje i obesmisli jednu ovako značajnu ustanovu kulture kao što je gradska Biblioteka. To, između ostalog, potvrđuje i struktura Savjeta, u kojem su osobe koje ne ispunjavaju minimum uslova za obavljanje tog odgovornog posla i bez naznaka ličnog integriteta pri odlučivanju.

Bonus video: