Raičković: Crna Gora mora još brže i aktivnije raditi na profesionalizaciji, meritokratiji i reformi javne uprave

"Predstavnici Asocijacije upoznali su ambasadora sa aktivnostima koje AMM sprovodi. Pružili su informaciju o izboru najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca, čija se centralna svečanost dodjele nagrada održava 8. maja, na Imanju Knjaz", piše u saopštenju

3225 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: AMM
Sa sastanka, Foto: AMM

Crna Gora mora još brže i aktivnije raditi na profesionalizaciji, meritokratiji i reformi javne uprave, kazao je predsjednik Asocijacije menadžera (AMM) Crne Gore Budimir Raičković na sastanku sa Ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom.

Sastanku su, kako se navodi u saopštenju Asocijacije, prisustvovali i izvršna direktorica AMM-a Anđela Radosavović i predsjednik Skupštine AMM-a Slavoljub Popadić.

"Predstavnici Asocijacije upoznali su ambasadora sa aktivnostima koje AMM sprovodi. Pružili su informaciju o izboru najuspješnijih menadžera, preduzetnika i poslodavaca, čija se centralna svečanost dodjele nagrada održava 8. maja, na Imanju Knjaz", piše u saopštenju.

Raičković je, kako navode, istakao problem visokog trgovinskog deficita, uz ocjenu da Crna Gora ima izuzetan potencijal u sektoru energetike, kao i oblastima proizvodnje zdrave hrane i voda.

"U tom kontekstu bi saradnja sa njemačkom privredom bila od izuzetnog značaja, kako u orgnizacionom tako i u tehnološkom pogledu", rekao je.

Iz Asocijacije, su dodali da prostor vide i za saradnju na polju digitalne transformacije, vještačke inteligencije i primjene novih tehnologija kroz dva odbora AMM-a koje pokrivaju ove oblasti.

Oni smatraju da bi njemačke kompanije mogle da razmotre mogućnost uključenja u privatizacije koje su aktuelne u Crnoj Gori, što bi moglo da, kako su kazali, donese višetruke benefite kako za kompanije, tako i za zaposlene.

Felten je pozitivno ocijenio saradnju Ambasade i AMM-a u proteklom periodu i smatra da bi trebalo preći na neke konkretne aktivnosti, posebno na polju povezivanja menadžera Njemačke i Crne Gore.

On se, kako navode iz AMM, složio da postoji potencijal za unapređenje privredne saradnje, ali da treba raditi na otklanjanju različitih biznis i administrativnih barijera koje usporavaju tu saradnju.

"Felten je takođe iskazao interesovanje za projekat koji je započela Asocijacija menadžera, a tiče se formiranja Asocijacije liderki Crne Gore, koja uskoro treba da održi konstitutivnu sjednicu Upravnog odbora. Potencijali i mogućnosti poslovne i privredne saradnje, nijesu u dovoljnoj mjeri iskorišteni i da će obije strane, u skladu sa svojom pozicijom dati svoj doprinos za unapređenje iste", zaključili su.

Bonus video: