Sindikat biblioteke iz Pljevalja će u četvrtak održati jednosatni štrajk upozorenja

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić

2351 pregleda 0 komentar(a)
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan
Iz pljevaljske biblioteke, Foto: Goran Malidžan

Skupština sindikalne organizacije Narodne biblioteke Stevan Samardžić u Pljevljima na današnjoj sjednici odlučila je da sjutra stupi u jednosatni štrajk upozorenja zbog kako tvrde neophodnosti uklanjanja brojnih nezakonitosti u radu Biblioteke u poslednih devet mjeseci.

Protest će biti organizovan ispred zgrade Opštine Pljevlja od 10.30 do 11.30 časova.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić.

Tvrde da se Đačić lažno predstavlja i raspolaže resursima Biblioteke na nezakonit način, jer joj “mandat 3.1.2024. godine nije produžen u skladu sa Zakonom, što je i utvrdila Inspekcija rada”.

Štrajk je podržala većina zaposlenih u gradskoj biblioteci.

Zaposleni traže hitnu smjenu predsjednika Savjeta Nemanje Stanimirovića “kao tajnog potpisnika spornoog Aneksa II iz kojeg su proistekle mnoge pezakonitosti u Biblioteci.

Traže i hitnu smjena članova Savjeta Milutina Petrovića. Milice Brašanac i Aldina Kordića zbog ćutanja uprkos obaviještenosti o nezakonitom činu potpisivanja Aneksa II Nemanje Stanimirovića sa Bojanom Đačić, iako je na taj način nastavljen kontinuitet bezakonja nad ovom ustanovom, kao i zbog onemogućavanja člana Savjeta iz reda zaposlenih da obavlja svoju funkciju

Zaposleni su apelovali na odbornike i ozborničke klubove da ne usvoje 14. tačku Dnevnog reda 15. sjedince Skupštine Opazvie Plevlja, odnosno ne daju saglasnost na Odluku o izboru Đačić za direktoricu biblioteke.

Odbor za izbor i imenovanje juče je predložio da se Đačić izabere za direktoricu.

“Štrajk upozorenja se organizuje nakon iscrpljenih mogućnosti i naših apela zbog brojnih nezakonitih radnji u Biblioteci upućenih osnivaču -Opštini Pljevlja, nadzornom Sekretarijatu, Odboru zabizbor i imenovanja Opštine Pljevlja, Savjetu JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“, koji su jasno istaknuti kroz našu direktnu komunikaciju ostvarenu na više sastanaka sa predsjednikom Opštine Pljevlja, ali i Otvorenim pismom upućenim javnosti Crne Gore, kao i mnogim drugim obraćanjima koja su dokumentovana, zavedena i, uglavnom, ignorisa od onih kojima su naslovljena. Poslije svih preduzetih inicijativa, sastanaka i razgovora ,ali i nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Bibilioteci, jasnog rezultata od strane Inspekcije rada i izricanja novčane kazne pravnom i odgovornom licu u pravnom licu zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno odredbama čl. 64 Zakona o radu, ali i konstatovanje inspekcije rada da Aneks II ugovora o radu zaveden pod brojem 2 od 3.1.2024.godine, a tiče se ,,tajnog“ i nezakonitog produženja mandata, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, s obzirom na činjenicu da je zaključen suprotno odredbama čl.23 stav 2 Statuta i čl. 47 Zakona o radu, i čl. 48 istog Zakona, iako zaključivanju aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu, nismo dobili nikakve garancije da će se naši opravdani zahtjevi i inicijative uvažiti, već naprotiv svjedočimo da se radi sve suprotno od naših zahtjeva”, navodi se u saopštenju, kojeg je potpisali članovi Štrajkačkog odbora Danko Radovanović, predsjednik i članvi Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević i Milija Knežević.

Bonus video: