Zajedničko regionalno tržište: Crna Gora jedina ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti

Crna Gora je jedina od zemalja regiona ratifikovala sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija sa medicinskim sestrama, veterinarima, farmaceutima i akušerima

1744 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru Berlinskog procesa, lideri Zapadnog Balkana pokrenuli su 2022. inicijativu Zajedničkog regionalnog tržišta, koje obuhvata slobodno kretanje roba, kapitala i ljudi, dok takođe pokriva aspekte digitalnih investicija, inovacija i industrije politika.

Crna Gora je i dalje jedina od šest zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) koja je ratifikovala sva četiri sporazuma o mobilnosti u okviru te inicijative.

U pitanju su sporazumi o: slobodnom kretanju s ličnim kartama; priznavanju visokoškolskih diploma; priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata; te priznavanju stručnih kvalifikacija sa medicinskim sestrama, veterinarima, farmaceutima i akušerima.

Bosna i Hercegovina još nije ratifikovala sporazum o slobodnom kretanju s ličnim kartama, dok je u Albaniji u toku implementacija odluke o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crna Gora je, takođe, jedina od zemalja koja je ratifikovala sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija sa medicinskim sestrama, veterinarima, farmaceutima i akušerima.

Bonus video: