Drakić: Nove suspenzije isto kao i one prethodne iz istog razloga nezakonite

"Poštovani članovi Komisije, odlično znamo svi da je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije, na svim kolegijumima govorila kako će Komisija potvrditi njene odluke. Dobro svi znamo i zašto. Vrlo dobro znate da sam govorio u svom obraćanju o vašoj potvdi valjanosti novih sramnih suspenzija iz marta ovog mjeseca, gdje ste na tri različite sjednice vijećali šta da radite i kako da presudite. Vrlo dobro znate da je ASK pokrenuo postupak protiv vas nakon što ste ispravno odlučili da su suspenzije bile nezakonite"

5919 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Drakić, Foto: Boris Pejović
Drakić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije Dušan Drakić reagovao je na navode Komisije za žalbe Vlade Crne Gore da su njegove optužbe neutemeljene i nekorektne.

Oni su to kazali povodom saopštenja Drakića, u kojem je problematizovao zakonitost rada Komisije.

Reagovanje Drakića prenosimo u cjelosti:

"Izvinite što sam vas probudio. Komisija za žalbe je sve uradila kako treba, potvrdio je Upravni sud. Direktorica Agencije je sve uradila kako treba takođe. Svaki peti službenik je suspendovan i to je u redu, potvrdila je Komisija. Mada je u februaru kazala da nije u redu, nakon čega direktorica Agencije pokreće izmišljeni postupak protiv članica Komisije, pa je odjednom posle toga opet sve u redu. I opet Komisija se hvali time da tek svaku osmu odluku Komisije, Upravni sud nije potvrdio, i zatim prekorava obespravljene zaposlene državne službenike koji slamku spasa od autoritarnih starješina organa i njihovih postupaka traže od Komisije da ne treba da ih interesuje kako se rješava po njihovim predmetima i kako ti i takvi koriste različite vrste pritisaka kako bi druge instance potvrdile njihove odluke.

Poštovani članovi Komisije, odlično znamo svi da je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije, na svim kolegijumima govorila kako će Komisija potvrditi njene odluke. Dobro svi znamo i zašto. Vrlo dobro znate da sam govorio u svom obraćanju o vašoj potvdi valjanosti novih sramnih suspenzija iz marta ovog mjeseca, gdje ste na tri različite sjednice vijećali šta da radite i kako da presudite. Vrlo dobro znate da je ASK pokrenuo postupak protiv vas nakon što ste ispravno odlučili da su suspenzije bile nezakonite. Na kraju, svi smo svjesni i prakse i odluka Upravnog suda koje govore o tome da su nove suspenzije isto kao i one prethodne iz istog razloga nezakonite.

Kada se već pozivate na presude Upravnog suda, upućujemo vas da su iste takođe predmet ocjene Vrhovnog suda i u konačnom Ustavnog suda Crne Gore. Žao nam je što ste i dalje ostali na stanovištu da je vaša uloga da štitite interese starješina organa i potvrđujete njihove nezakonite odluke, nezakonita raspoređivanja ljudi sa dvadesetogodišnjim iskustvom na početničke pozicije kao da su pripravnici i to bez sprovođenja ispitnog i sprovedenog dokaznog postpuka i time pokazali da je žalba vašoj instituciji apsolutno nedjelotvoran pravni lijek, a vi kao što ste se i pohvalili, u punoj službi onih koji su vas izabrali a ne u službi zaštite prava državnih službenika, što bi trebala da bude vaša jedina nadležnost.

Na kraju, postavite samo sebi pitanje, kakve bi vaše odluke bile da se radi o članovima vaših familija nad kojima se sprovodi ovakva brutalna zloupotreba prava od strane starješine jednog organa, protiv koga su druge nadležne institicije predale dokumentciju SDT-u, dok vi nijemo posmatrate i potvrđujete odluke takvog starješine.

I na kraju, završavmo polemiku sa vama, vrijeme je najbolje rešeto, tako da ćemo vrlo brzo saznati ko je zakonito radio a ko ne", navodi se u reagovanju Drakića.

Bonus video: