Požar na Prošćenskim planinama i dijelu NP Durmitor za sada je pod kontrolom

Pomoć u obuzdavanju požara Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) juče je tražilo i od Ministrastva unutrašnjih poslova i od Vojske Crne Gore. Iz tog preduzeća su kazali da vatra „prijeti da progutata ogromna prostranstva u Parku i van njega”

4817 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MK SZS
Foto: MK SZS

Požar na Prošćenskim planinama i dijelu Nacionalnog parka(NP) Durmitor za sada je pod kontrolom, kazao je Vijestima komandir mojkovačke Službe zaštite i spasavanja (SZS) Marinko Medojević.

Prema njegovim riječima, vatrogasci, zaposleni u NP i mještani, danas su imali pomoć „iz vazduha“, pa je jedan avion u dva naleta gasio požar.

„Vatrom je sada zahvaćen samo manji dio šume. Objekti, koje smo minulih dana branili nijesu ugroženi. Jedan avion, u dva navrata, gasio je požar, međutim, ne znam je li riječ o oavionu Direktorata za vanredne situacije ili vojske“, kazao je komandir mojkovačke SZS.

Pomoć u obuzdavanju požara Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) juče je tražilo i od Ministrastva unutrašnjih poslova i od Vojske Crne Gore. Iz tog preduzeća su kazali da vatra „prijeti da progutata ogromna prostranstva u Parku i van njega”.

požar
foto: MK SZS

Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao je, kako su rekli iz JPNPCG, u nedjelju i poslao kanader, međutim, iz tog preduzeća su procijenili da je „potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha, jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi“ .

Prema Medojevićevim riječima gorjelo je oko pet hektara šume, uglavnom starije borove. On nije mogao da kaže o kolikoj je šteti riječ.

Požar je, kako su rekli u JPNPCG, primijećen u nedjelju (7. aprila) , a zahavatio je granični pojas NP Durmitor, ali i okolinu. Kako su Vijestima kazali u mojkovačkoj SZS, najvjerovatnije počeo je još u petak. Vatrogasci sumnjaju da se požar izazvan ljudskim faktorom, to jest, nepažljivim paljenjem vatre, prilikom čišćenja imanja.

Bonus video: