Nezadovoljavajuća praksa individualnog tretmana zatvorenika u KPD Podgorica

"U ličnim listovima zatvorenika djelovi koji se odnose na radno angažovanje, stručne obuke i obrazovanje, kulturne i sportske aktivnosti i sekcije, su uglavnom nepopunjeni. Ne postoje ni liste sprovedenih individualnih, grupnih i drugih tretmanskih aktivnosti", kaže se u Izvještaju
185 pregleda 0 komentar(a)
nevino zatvoren, Foto: Shutterstock
nevino zatvoren, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2017. 11:38h

U Kazneno popravnom domu Podgorica praksa individualnog tretmana zatvorenika nije zadovoljavajuća, što je razlog za zabrinutost, ocjenjuje se u Izvještaju Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za prošlu godinu.

Ova vrsta tretmana se, kako se navodi, ne planira, pa se i ne sprovodi.

"U ličnim listovima zatvorenika djelovi koji se odnose na radno angažovanje, stručne obuke i obrazovanje, kulturne i sportske aktivnosti i sekcije, su uglavnom nepopunjeni. Ne postoje ni liste sprovedenih individualnih, grupnih i drugih tretmanskih aktivnosti", kaže se u Izvještaju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda vrši poslove NPM za zaštitu lica lišenih slobode od mučenja i drugih oblika surovog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

NPM preduzima mjere za sprječavanje mučenja i drugih oblika surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, sprovođenjem redovnih i kontrolnih obilazaka mjesta u kojima se nalaze ili se mogu naći lica lišena slobode ili ona kojima je ograničeno kretanje.

Penološki rad Sektora za tretman svodi se, uglavnom, na jedan susret službenika Odsjeka za ispitivanje ličnosti sa zatvorenikom, radi obavljanja potrebnog intervjua i utvrđivanja stepena rizika na osnovu kojih daju preporuke za dalje postupanje.

"Ove preporuke ne sadrže ni jednu specifičnu odrednicu, ni razrađen program individualizacije tretmana", kaže se u Izvještaju NPM, koji je na poslednjoj sjednici usvojio crnogorski parlament.

Kako se navodi, u narednom segmentu penološki rad Sektora predstavlja rad realizatora tretmana uglavnom kratkim razgovorima i konsultacijama sa zatvorenicima i završavanje administrativnog dijela obaveza. "Prevaspitni kolektivi su neujednačeni po broju i u pojedinim slučajevima preveliki".

"Odsustvo individualnog tretmana zatvorenika loše utiče na proces prevaspitanja i na pripremu za njihovu reintegraciju u društvenu zajednicu", kaže se u Izvještaju.

Većina zatvorenika su povratnici, što govori, kako se upozorava, na neefikasnom penološkom tretmanu, ali i nedostatku podrške društvene zajednice za njihovu uspješnu reintegraciju.

Kvalitetan tretman u okviru izvršenja krivičnih sankcija utiče preventivno na pojavu recidivizma. Neophodno je, kako se ocjenjuje, organizovati i adekvatno realizovati različite postpenalne mjere.

Tim NPM-a zapaža da najveći broj zatvorenika vrijeme u zatvoru provodi nestrukturisano, da nijesu angažovani u aktivnostima koje mogu podstaći razvoj prosocijalnih navika.

Kako se ocjenjuje, zatvori treba da obezbjede obrazovanje, stručno osposobljavanje, rad i svu ostalu pomoć neophodnu u cilju resocijalizacije i reintegracije.

"Ovo odražava primarnu svrhu boravka u zatvoru, odnosno zaštitu društva i smanjivanje ponovnih prestupa. Da bi se postigao uspjeh ovi programi treba da budu individualizovani. Zatvori treba da prepoznaju ključnu ulogu koje osoblje ima u rehabilitaciji zatvorenika", kaže se u Izvještaju NPM.

Bonus video: