Stručni radnici imaće priliku da prođu program obuke za hraniteljstvo

Program obuke je akreditovan od strane Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, a obuka se organizuje u okviru projekta "Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšiću i Herceg Novom" koji realizuju pomenuta nevladina udruženja

2653 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zahvaljujući nevladinom udruženju "Impuls" iz Nikšića i Centru za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog, 15 stručnih radnika koji su zaposleni u centrima za socijalni rad i kod pružaoca usluga koji se bave zaštitom djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, imaće priliku da prođe program obuke za hraniteljstvo.

Ove nevladine organizacije obuku će realizovati u periodu od 25. aprila do 31. maja 2024. godine, kroz četiri modula, a prvi će biti organizovan 25. i 26. aprila u Podgorici.

Program obuke je akreditovan od strane Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, a obuka se organizuje u okviru projekta "Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšiću i Herceg Novom" koji realizuju pomenuta nevladina udruženja.

"Opšti cilj programa obuke je obezbjeđivanje kvaliteta zaštite djece bez adekvatnog roditeljskog staranja. Nakon završenog programa obuke učesnici/ce će biti osposobljeni da poznaju odgovornosti i uloge hranitelja, razumiju porodične odnose i krize u prodičnom sistemu, poznaju razvojne faze kao i potrebe djece, razumiju na koji način vaspitanje i odnos hranitelja prema djeci utiče na njihov razvoj, integrišu teorijska znanja sa praktičnim vještinama i samostalno vode radionice za hranitelje", kazala je Violeta Mrkić, koordinatorka projekta.

Obukom će učesnici unaprijediti profesionalno–metodološke vještine i znanja, a krajnji korisnici programa obuke su djeca bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i potencijalni hranitelji.

Zbog ograničenog broja mjesta, registracija učesnika će biti vođena po redosledu prijavljivanja, a prednost će imati stručni radnici koji se u svakodnevnom radu bave zaštitom djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, koji rade u službama za djecu i mlade u centrima za socijalni rad ili kod pružalaca usluga.

"Obavezno je da učesnici/e, prilikom prijave, dostave kratak CV, sa podacima o obrazovanju i radnom mjestu", naglasila je Mrkić.

Prijavljivanje zainteresovanih je najkasnije do 19. aprila 2024. godine, putem e- maila: impuls.nvo@gmail.com.

Projekat "Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšiću i Herceg Novom" finansira se iz EU pretpristupnih fondova.

Bonus video: