Vaspitačica iz Nikšića dobitnica titule "Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije"

Njoj je nagrada uručena u Banja Luci gdje je održana Šesta regionalna konferencija nastavnika iz država sa prostora bivše Jugoslavije. Konferencija je realizovana pod nazivom „Svijet obrazovanja briše granice“ i okupila je više od 200 nastavnika iz zemalja bivše Jugoslavije

5559 pregleda 293 reakcija 4 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Šćepanović, Foto: Privatna arhiva

Mr Nada Šćepanović, vaspitačica iz JPU "Dragan Kovačević" iz Nikšića dobitnica je nagrade za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije, koju dodjeljuje Asocijacija najboljih nastavnika država bivše Jugoslavije (ANN EKS YU). Ona je jedini vaspitač iz Crne Gore koji je dobio ovu prestižnu nagradu.

“Priznanje koje sam dobila ove godine, kada sam i postala clan ANN EX YU, je pokazatelj da veliki trud i entuzijazam, ulaganje cijelog sebe za bolje obrazovanje nase djece, uprkos svemu, moze da pomjera granice, da otvori nove vidike, nova iskustva i da nastavnik moze, i treba da bude vidljiv i cijenjen, a sve u interesu bolje buducnosti nase djece. Ovo priznanje me motivise da nastavim ovim putem, da pruzim podrsku ostalim nastavnicima kako bi se umrezavali i ucili jedni od drugih, a posebno zelim da dam svoj doprinos svojim kolegama, vaspitacima koji moraju biti prepoznati kao nosioci bazicnog obrazovanja i promoteri kvalitetnog i zdravog odrastanja djece”, kazala je Šćepanović “Vijestima”.

Njoj je nagrada uručena u Banja Luci gdje je održana Šesta regionalna konferencija nastavnika iz država sa prostora bivše Jugoslavije. Konferencija je realizovana pod nazivom „Svijet obrazovanja briše granice“ i okupila je više od 200 nastavnika iz zemalja bivše Jugoslavije.

nastavnice
foto: Privatna arhiva

"Tokom četiri dana trajanja konferencije imali smo priliku da razmijenimo iskustva, posjetimo vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji grada domaćina, upoznamo se sa različitim obrazovnim strategijama i metodama rada kako bi školu i učenje za 21. vijek učenicima približili i učinili prihvatljivijim", kazala je Šćepanović.

Kako je istakla, nastavnici iz Crne Gore, a bilo ih je osam, su na najbolji mogući način predstavili zemlju iz koje dolaze. Kriterijumi za dobijanje titule „Najbolji nastavnik“ bili su veoma strogi, tako da je komisija imala veoma težak zadatak, da od više stotina prijavljenih odabere 28 najboljih sa prostora bivše Jugoslavije.

"Vrednovali su se ne samo profesionalni rezultati tokom karijere, već i zalaganja i uspjesi u drugim sferama interesovanja, izvan učionice, jednom riječju – svestranost nastavnika. Priznanje Punopravni član ANN EX YU dobile su nastavnice Alma Poljak iz OŠ "Mahmut Lekić" iz Tuzi i Aleksandra Vuković iz Srednje mješovite škola iz Golubovaca. Sertifikat za nesebičnu pomoć i podršku kao i afirmaciju nastavničke profesije u zemljama sa prostora bivše Jugoslavije dobile su nastavnice Nevena Ljujić iz OŠ 'Dušan Korać' iz Bijelog Polja, Zehra Balić iz OŠ „Marko Miljanov“, takođe iz Bijelog Polja, Ana Đurović i Biljana Veličković iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorica, Danka Čogurić iz "Mahmut Lekic" iz Podgorice, kao i ostale njihove koleginice iz Crne Gore", kazala je Šćepanović.

Tokom Sajma obrazovanja učesnici konferencije su izložili svoja najbolje osmišljena nastavna sredstva na temu „Svijet obrazovanja briše granice“.

Ciljevi i zadaci ANN EX YU su umrežavanje najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije u cilju saradnje, razmjene ideja, iskustava kao i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja.

Bonus video: