Pljevlja: Dio zaposlenih u biblioteci protestovao ispred zgrade Opštine

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić

4723 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan

Dio zaposlenih u biblioteci "Stevan Samardžić" u Pljevljima, danas su sat vremena protestovali ispred zgrade Opštine Pljevlja, nezadovoljni najavom izbora Bojane Đačić za direktorku te ustanove.

Đačić je trenutno vršiteljka dužnosti direktora Biblioteke.

Nezadovoljni radnici nosili su transparent na kojem je pisalo Stop nasilja politike nad Bibliotekom.

Zatražili su uklanjanje brojnih nezakonitosti u radu Biblioteke u poslednih devet mjeseci.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić.

Tvrde da se Đačić lažno predstavlja i raspolaže resursima Biblioteke na nezakonit način, jer joj “mandat 3.1.2024. godine nije produžen u skladu sa Zakonom, što je i utvrdila Inspekcija rada”.

Zaposleni traže hitnu smjenu predsjednika Savjeta Nemanje Stanimirovića “kao tajnog potpisnika spornoog Aneksa II iz kojeg su proistekle mnoge pezakonitosti u Biblioteci.

Traže i hitnu smjena članova Savjeta Milutina Petrovića. Milice Brašanac i Aldina Kordića zbog ćutanja uprkos obaviještenosti o nezakonitom činu potpisivanja Aneksa II, iako je na taj način nastavljen kontinuitet bezakonja nad ovom ustanovom, kao i zbog onemogućavanja člana Savjeta iz reda zaposlenih da obavlja svoju funkciju

“Program rada Biblioteke, predložen Savjetu na sjednici održanoj 14. decembra 2023. godine nije izglasan od strane većine članova Savjeta. Neusvajanjem Programa rada, na osnovu tačke 23 Statuta Biblioteke, Savjet je bio dužan da razriješi direktora koji je predložio Program. Član Savjeta ispred zaposlenih pokrenuo je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Savjeta, kako bi se sprovele dalje zakonske radnje. Predsjednik Savjeta se oglušio o ovu inicijativu, za koju je podnosilac imao neophodnu podršku još dva člana, kako predviđa Statut. Nakon toga dolazi do nagle smjene jednog od članova Savjeta koji nije glasao za Program i postavljanja novog. Trećeg januara 2024. godine v.d. direktora Bojana Đačić potpisuje sa predsjednikom Savjeta,bez prethodno održane sjednice koja podrazumijeva izjašnjavanje ostalih članova, Aneks II ugovora o radu za koji je inspekcija utvrdila da „nije definisano da je isti zaključen na osnovu odluke Savjeta, niti se isti nalazi u personalnom dosijeu Bojane Đačić i samim tim nije stavljen na uvid inspektorki, te se u krajnjem konstatuje da Aneks II zaveden pod brojem 2 od 3.1. 2024. godine, ne proizvodi pravno dejstvo, niti se može smatrati legitimnim, obzirom da je zaključen suprotno odredbama člana 23 stav 2 Statuta, člana 47 Zakona o radu i člana 48 istog Zakona, obzirom da zaključivanju Aneksa nije prethodila ponuda izmjene ugovora o radu”, navodi se u današnjem saopštenju zaposlenih.

Tvrde da je Đačić, uzurpirajući mjesto rukovodioca Biblioteke, na odlučivanje Savjetu, ponovo dostavila Program rada za koji apsolutno nije konsultovala struku, te da se “prema zaposlenim u Biblioteci sa stručnim referncama ophodi krajnje neprofesionalno, vršeći mobing na razne načine”.

“Iako upoznati sa svim navedenim dešavanjima, članovi Savjeta, izuzev člana iz reda zaposlenih, nastavili su da ignorišu novonastalu situaciju, ne vršeći svoju zakonsku obavezu. Smatramo da je ovo više nego dovoljan razlog za smjenu predsjednika i članova Savjeta koji nisu radili u interesu naše ustanove, ali i upozorenje nadležnom Sekretarijatu i odbornicima u SO Pljevlja da ne usvoje 14. tačku Dnevnog reda 15. Sjednice Skupštine opštine Pljevlja, dok se novonastala situacija ne riješi na zakonit način”, navode u saopštenju zaposleni Danko Radovanović, Sofija Jelovac, Ivana Cvijetić, Ljiljana Vraneš, Marija Knežević i Milija Knežević.

Odbor za izbor i imenovanje juče je predložio da se Đačić izabere za direktoricu Biblioteke. Sjednica na kojoj će se o tome odlučivati zakazana je za 19. April.

Bonus video: