Sezona tek počela, u Tivtu već haos na putevima

Tivat se već našao u velikim saobraćajnim problemima zbog sporih i nesavjesnih izvođača radova, stvaraju se kilometarske kolone, a pješaci su prinuđeni da idu kolovozom i provlače između auta

32176 pregleda 67 reakcija 51 komentar(a)
Kolone na magistrali, dok se kopa trotoar, Foto: Siniša Luković
Kolone na magistrali, dok se kopa trotoar, Foto: Siniša Luković

Iako je ljetnja turistička sezona na primorju tek počela, Tivat se već našao u velikim saobraćajnim problemima.

Uz radove na izgradnji bulevara od aerodroma Tivat do Jaza koji se trenuto obavljaju na potezu od Tivta do Radanovića i koji su značajno otežali i usporili sabraćanje dionicom Jadranske magistrale, novi problemi, gužve i začepljenja u prometu ovih se dana dešavaju i na prilazima Tivtu i na Jadranskoj magistrali kroz sam grad.

Uprava za saobraćaj je krajem prošle nedjelje, u sklopu redovnog održavanja puteva u državi, počela radove na zamjeni tzv. habajućeg sloja asfalta na dvije dionice magistrale kroz Tivat, u mjestu Plavda kod Lepetana, odnosno u Dumidranu kod bezinske pumpe “Ina”. Zbog struganja i ukalanjanja nekoliko hiljada kvadrata površine asftalta sa tih dionica, na tim mjestima se veoma sporo saobraća.

Čekajući novi asfalt u Dumidranu
Čekajući novi asfalt u Dumidranufoto: Siniša Luković

Radovi u blizini Lepetana su dovedeni u završnu fazu i preostalo je još samo da se postavi pedesetak metara dužine novog asftalta na kolovozu u mjestu Luka, ali se to ne događa već nekoliko dana, a asfalterske mašine kompanije “Carinvest” iz Kotora besposlene stoje parkirane uz put u blizini. Još gore je stanje u Dumidranu gdje od prošlog petka, kada je završeno skidanje starog asfalta, do danas nije učinjeno ništa i nema ni naznaka kada će ovaj dio biti ponovno presvučen asfaltom, pa se zbog usporenog kretanja vozila preko ovog dijela magistrale, stvaraju povremeno i kilometarski duge kolone na prilazu Tivtu iz pravca Budve, odnosno kroz sam grad.

To dovodi do velike nervoze vozača, a pješaci su prinuđeni da se bukvalno provlače među automobilima kojži se sporo kreću u Dumidranu jer su sa sastruganim starim asfaltom, sa puta nestali i obilježeni pješački prelazi. U isto vrijeme na društvenim mrežama, građani sa ljutnjom komentarišu ovako stanje i međusobno jedni druge upozoravaju da čak ni oni zainteresovani za neke od brojnih manifestacija i priredbi za turiste koji će se u narednom peridu dešavati u tom gradu, nikako ne kreću za Tivat.

“Vijesti” još čekaju odgovore nadležnih u Upravi za saobraćaj zbog čega se danima ništa ne radi na tim lokacijama, te kada će konačno presvlačenje novim asftalnom Jadranske magistrale Tivtu na ove dvije lokacije biti završeno. Prema nezvaničnim informacijama, to bi se moglo desiti tek početkom naredne sedmice.

Dodatni problem na Jadranskoj magistrali u Tivtu već duže vrijeme pričinjavaju i radovi koje izvodi kopnanija “Electro Team” iz Budve. Oni su još u septembru 2022. počeli radove na polaganju novog elektrokabla na potezu od razvodnog postrojenja na rtu Opatovo do trafostanice “Tivat”. Kablovski vod je položen od trafostanice do magistrale sa tivatske strane, a kopanje puta je onda krenulo i sa Opatova prema Tivtu. Računajući i prošlogodišnju skoro tromjesečnu pauzu zbog turističke sezone, “Electro Team” je do sada međutim, uspio da prekopa tek oko 2,4 kilometra dužine magistrale od Opatova prema Tivtu od ukupno 3.856 metara dužine te saobraćajnice koliko im je dozvoljeno. Radovi teku izuzetno sporo, radi se u samo jednoj smjeni tokom pet dana trajanja radne sedmice ali ne i vikendom, a na gradilištu je najčešće istovremeno tek nekolicina radnika. Trenutno se radi na potezu od Ruljine u Donjoj Lastvi prema ulici Blaža Jovanovića na Donjem Seljanovu zbog čega je potpuno raskopana jedina pješačka staza uz Jadransku magistralu u ovom dijelu Tivta - trotoar u dužini oko 500 metara.

Dok su radnici na gradilištu, saobraćaj se obavlja se otežano, naizmjenično jednom trakom uz privremenu semaforsku regulaciju, a pješaci su osuđeni da se kreću direktno kolovozom. Svakodnevni život mještanima tog dijela Donje Lastve i Seljanova je veoma otežan već skoro dva mjeseca koliko “Electro Team” drži otvoren iskopani građevinski rov, bez da je u njega još položio novo kablo, a na magistrali se često formiraju kolone i čepovi.

Otkopani rov stoji danima
Otkopani rov stoji danimafoto: Siniša Luković

Iz te kompanije nisu željeli da direktnmo odgovore na pitanja “Vijesti” ko je investitor radova, kada su počeli i kada je zvaničan rok za njihov završetak.

“Gradilište je uredno označeno u skladu sa zakonom. Na tabli kojom je gradilište označeno postoje podaci koji vas interesuju. Sve ostale infromacije možete pribaviti od nadležnih organa”, kazao Miroslav Milović, tehnički direktor kompanije.

Ta firma inače, kablo postavlja za potrebe budvanske kompanije “Monte Co” koja u tivatskom naselju Rukljina gradi veliki stambeni kompleks.

Na pitanje zbog čega “Eklectro Tem” radove ne vrši brže i efikasnije, odnosno zašto se dozvoljava da iskopani građevinski rov na trotorarima uz magistralu tako, bez položenog kabla i otvoren stoji već skorom dva mjeseca, Milović je kazao da se “radovi vrše uz poštovanje pravila struke, Zakona o radu i svih ostalih relevantnih propisa”.

Rov iskopan prije mjesec u koji kablo još nije položeno
Rov iskopan prije mjesec u koji kablo još nije položenofoto: Siniša Luković

“Zbog vrlo osjetljive situacije na terenu (brojne neoznačene instalacije) mora se angažovati stručno osoblje. Ovakvog osoblja, kao što je poznato, nema dovoljno na tržištu rada a angažovanje nestručnih lica u većem broju mođe prouzrokovati brojne problem, a posebno povrede. Zaposleno angažovano tehničko osoblje u skladu sa Zakonom o radu, mora imati vrijeme za odmor”, objasnio je on.

Milović je ustvrdio da se radovi “izvode planiranom dinamikom, u skladu sa građevinskom dozvolom i odobrenjima lokalnog sekretarijata i Direkcije za saobraćaj”.

“Primijenjena tehnologija građenja omogućava optimalno korišćenje saobračajnice, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju u skladu sa projektom”, kazao je Milović.

“Vijesti” čekaju i odgovore Uprave za saobraćaj u vezi radova koje u Tivtu na državnoj saobraćajnoj inftrastrukturi i njenom putnom pojasu izvodi “Electro Team”.

Nezadovoljni građani koji mjesecima trpe posljedice zbog raskopanih trotora i prilaza svojim objektima, obratili su se Sekretarijatu za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine.

“Komunalni inspektor je izvršio inspekcijski nadzor na dijelu magistralnog puta uz koji se izvode radovi i tom prilikom utvrdio da izvođač radova “Monte Co” iz Budve posjeduje Rješenje izdato od Ministarstva održivog razvoja i turizma, direktorat za građevinarstvo, Direkcija za izdavanje dozvola od 27. 6.2019. godine, kojim se izdaje građevinska dozvola za građenje složenog inženjerskog objekta, srednje-naponskog kablovskog voda od RP Opatovo do Tivta. Takođe, subjekat nadzora je dao na uvid Rješenje Uprave za saobraćaj 8.12.2021. godine, kojim se odobrava “Monte Co” izvođenje građevinskih radova, (iskop rova u dužini od 3.856 metara za polaganje kablovskog voda u trup magistralnog puta M11 Lepetani-Tivat. Nakon završetka radova subjekat nadzora će vratiti oštećeni trotoar i put u prvobitno stanje”, saopšteno je iz Sekretarijata.

Bonus video: