Vulić: Neformalno obrazovanje je najbolji način da mladi steknu vještine neophodne za uspjeh u novom digitalnom svijetu

Coca-Cola podrška mladima i BEST vas pozivaju na besplatnu radionicu u okviru Dana inženjera

13316 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Coca-Cola HBC Crna Gora
Foto: Coca-Cola HBC Crna Gora

Njegovi klijenti su međunarodne organizacije, državne institucije, kompanije sa liste Fortune 500, kao i globalne i regionalne kompanije koje posluju u industrijama kao što su telekomunikacije, farmacija, finansijske usluge, maloprodaja, turizam, roba široke potrošnje i oglašavanje. On je Vladimir Vulić, suosnivač i predsjednik Digitalizuj.me i ovog aprila, zahvaljujući inicijativi Coca-Cola podrška mladima biće predavač u okviru Dana inženjera, na radionici "Posao po vašoj mjeri: Kako da stvorite svoje radno mjesto iz snova?". Radionica će biti održana u ponedjeljak, 22. aprila, od 10h, u sali „Mediteran“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

O važnim lekcijama koje je sticao tokom svoje uspješne internacionalne karijere, Vladimir govori u ovom intervjuu.

U svijetu digitalne transformacije i inovacija ste nadaleko poznato ime. Govorili ste na više od 180 događaja u 24 države na četiri kontinenta i tri puta bili TEDx govornik. Kako je tekao vaš put profesionalnog govornika i koje vještine i znanja su najviše oblikovali Vašu karijeru?

Talenat za pripovijedanje sam naslijedio od mog ujaka Bata, koji je, kada sam bio dijete, uvijek imao najzanimljivije originalne priče – „Bato na Divljem zapadu“, „Bato na Marsu“ itd. Izgleda da je to uticalo da se prije 12 godine odlučim za karijeru profesionalnog govornika, kada sam prvi put dobio poziv da održim radionicu i da za to budem plaćen. U tom trenutku sam već osam godina radio kao saradnik u nastavi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, što znači da sam svakodnevno vježbao vještine javnog nastupa. Dakle, bilo je potrebno punih 20 godina rada da bih postao uspješan međunarodni govornik.

U prilici sam da nastupam na događajima širom svijeta, od Perua do Tajvana. Kao neke od najzanimljivijih trenutaka izdvojio bih priliku da otvorim konferenciju za 2.000 ljudi, da nastupim u novoj Aleksandrijskoj biblioteci, da budem govornik u simfonijskoj dvorani… Nedavno mi se ukazala velika čast da svojim predavanjem otvorim sesiju u kojoj je nastupio legendarni profesor Filip Kotler, koji je prepoznat kao „otac savremenog marketinga“.

Ukratko, uspješan profesionalni govornik bi trebalo da ima širok spektar znanja i vještina, od ekspertize u oblasti komunikacionih vještina do analitičkih sposobnosti. Naravno, podrazumijeva se duboko razumijevanje predmetne oblasti, u mom slučaju menadžmenta, digitalne transformacije, inovacija i marketinga. A vaša kreativnost i inovativnost će vam omogućiti da se izdvojite u gomili drugih govornika i ostavite snažan utisak na svoju publiku.

Koliko su digitalne vještine važne mladima danas i kako inicijative kakva je „Coca-Cola podrška mladima“ doprinose tom cilju?

Obrazovni sistem je oblikovan u eri industrijske ekonomije, gdje su znanja i vještine bili relativno trajni, a ljudi su imali stabilnu karijeru. Međutim, takav svijet je odavno prošlost. Današnji mladi ne mogu očekivati linearnu karijeru ili jedan posao do penzije; umjesto toga, suočavaju se sa idejom novih početaka na poslu na svakih 4-5 godina. Digitalne vještine bi trebalo da prožimaju cjelokupan nastavni plan i program i da formiraju osnovu obrazovnog sistema koji će mladima pružiti mogućnosti za ostvarivanje nečega što do sada nije bilo moguće ni zamisliti. Međutim, sistem formalnog obrazovanja je često spor i birokratizovan, što rezultira time da nije u stanju da adekvatno odgovori na sve izazove stalno promjenljivog okruženja.

Sa druge strane, neformalno obrazovanje se pozicionira kao najbolji način da mladi steknu vještine neophodne za uspjeh u novom digitalnom svijetu. „Coca-Cola podrška mladima“, kao oblik neformalne edukacije, ima za cilj osnaživanje mladih na početku karijere ili osnivanja biznisa, pružajući im praktične vještine i znanja koja su ključna na savremenom tržištu rada. Coca-Cola je već godinama prepoznata kao pouzdan izvor znanja, prilagođavajući svoje aktivnosti izazovima sa kojima se mladi suočavaju. Kroz raznolike teme kao što su digitalne vještine, vještačka inteligencija, cirkularna ekonomija i „meke“ vještine, ovaj program nudi mladima priliku da nadograde svoje formalno obrazovanje sa praktičnim vještinama relevantnim za tržište rada.

Šta mladi mogu očekivati na radionici u ponedjeljak, 22. aprila? Možete li nam najaviti neke ključne teme koje ćete obraditi?

Poslovni svijet se neprestano mijenja - oko 85% poslova koji će biti relevantni za 10 godina, danas ne postoje. Postavite sebi pitanje - da li ste ove godine investirali više vremena i novca u mentalni razvoj (knjige, kurseve, vebinare, konferencije…) nego u fizički razvoj (teretanu, opremu za fitnes, ličnog trenera…)? Ako je vaš odgovor „ne“, onda na koji način mislite da se pripremite za nove poslove u bliskoj budućnosti? Ključno pitanje današnjice nije „da li ste zaposleni?“, nego „da li ste zaposlivi“? Prvo pitanje se odnosi na vaše trenutno stanje (da li imate posao ili ne), ali ne uzima u obzir budućnost, dok se drugo pitanje odnosi na činjenicu da li posjedujete znanja i sposobnosti zbog kojih bi vas neko zaposlio u bliskoj budućnosti.

Glavna poruka radionice je da mladi posjeduju neizmjernu snagu za uticaj na sopstvene živote. Oni treba da preuzmu odgovornost za svoju budućnost i da sopstvenim inicijativama promijene svoj položaj. Ohrabruje me što u mom okruženju vidim mnogo mladih koji upravo to čine. Umjesto da se žale, okrivljuju druge i čekaju da neko sa strane riješi njihove probleme, mladi sami stvaraju nove prilike za sebe, koristeći resurse kao što su kompjuteri i internet, kako bi ostvarili svoje snove.

A što se tiče konkretnih tema koje ćemo obrađivati, što bi mladi rekli… #NoSpoilers. :) Garantujem korisnu, dinamičnu i zabavnu radionicu punu aktuelnih primjera i referenci iz pop kulture.

Koji savjet biste dali mladima koji žele da se istaknu u oblasti digitalne transformacije i inovacija, posebno u kontekstu sve veće konkurencije na tržištu rada?

Daleke 1998. godine sam kao student prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta, sa dva najbolja druga iz djetinjstva, pokrenuo jedan od prvih crnogorskih internet projekata, Download Zone. Ovo je označilo moj prvi korak u svijetu preduzetništva i ostaje jedna od najznačajnijih odluka koje sam donio u životu. Kada se upustite u sopstveni projekat, preuzimate punu odgovornost za njegov opstanak i uspjeh - nema roditelja, profesora ili nekog drugog ko će riješiti probleme umjesto vas. Učite svakodnevno kako da upravljate vremenom, novcem, prodajom, i kako da prihvatite rizike. Download Zone mi je pružio neprocjenjivo iskustvo, podigao moje samopouzdanje za buduće projekte i izgradio mi put ka uspjehu.

Šest godina kasnije, 2004. godine, moj dragi prijatelj i profesor menadžmenta na Babson Collegeu u Bostonu i na poslovnoj školi IMD u Lozani, Džej Bi Kasardžijan, koji nažalost više nije sa nama, podijelio je na jednoj radionici sa mojom grupom poruku koju sam dobro zapamtio: “Najvažniji zadatak u životu svakog čovjeka je da stvori nešto što nije postojalo prije njega i što ne bi ni postojalo da nema njega. To može biti porodica, preduzeće, škola, kafić, klub, časopis, konferencija, umjetničko djelo... Nije važno. Pokrenite nešto što ne bi postojalo da ga niste vi stvorili.“ Sa tim u vezi, moji savjeti mladima su:

1) Postavite svoje ciljeve visoko.

2) Usudite se da promijenite stanje u kojem se nalazite.

3) Pokrenite nešto što ne bi postojalo da ga niste vi stvorili.

Radionica je besplatna, a možete se prijaviti OVDJE.