Mala remek djela kovačkih vještina: U Pljevljima otvorena izložba "Zanatsko oružje i oružni pribor"

Predstavljeno je hladno i vatreno oružje, pribor, kao i svitna nošnja uz crteže poznatog crnogorskog slikara Ilije Šobajića

2431 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Zavičajni muzej Pljevlja
Sa izložbe, Foto: Zavičajni muzej Pljevlja

U Zavičajnom muzeju u Pljevljima otvorena je izložba pod nazivom "Zanatsko oružje i oružni pribor".

Izložba je organizovana kao produkt saradnje JU Muzeji i galerije Nikšić i Zavičajnog muzeja u Pljevljima.

Predstavljeno je hladno i vatreno oružje, pribor, kao i svitna nošnja uz crteže poznatog crnogorskog slikara Ilije Šobajića.

Na otvaranju su govorili direktorica Zavičajnog muzeja, Dejana Drobnjak, autorka izložbe kustos etnolog Vera Luburić, kao i Violeta Vukosavljević, rukovodilac radne jedinice Muzej u okviru JU Muzeji i galerije Nikšić.

Drobnjak je kazala da predstavljeni predmeti predstavljaju stalne eksponate muzeja u Nikšiću, koji je trenutno u procesu rekonstrukcije.

“Oružje je nešto što asocira na sukobe, a ono nekada može da predstavi i vrhunska djela ljudske kreativnosti i dekorativnosti. Upravo se ovom izložbom željela iskazati ta druga, umjetnička strana oružja”, rekla je Drobnjak.

Izloženi primjerci jatagana, noževa, sablji, kremenjača, džeferdara predstavljeni su kao mala remek djela kovačkih vještina.

“Vješti majstori su svoje radove ukrašavali realnim i animalističkim motivima, apstraktnim idejama i individualnom maštovitošću. Ukrašavanje je imalo dvojaku svrhu. Da dekoriše, ali i da da toplinu predmetima. Ujedno je imalo i simboličku funkciju zbog vjerovanja da je orjentalni zapis čudotvoran i da čuva onoga ko nosi to oružje. S toga se ova izložba može multidisciplinarno analizirati sa istorijskog aspekta iz kojeg su ovi eksponati, trofejno oružje iz 18. i 19. vijeka. Sa etnološkog apsekta gdje se može analizirati razvoj zanatstva kujundžijskog i izrada autentičnih predmeta, a takođe i sa umjetničkog aspekta”, rekla je Drobnjak.

Svi izloženi primjerci, istakla je ona, pripadaju oružju dugog trajanja.

Dejana Drobnjak na otvaranju izložbe
Dejana Drobnjak na otvaranju izložbefoto: Zavičajni muzej Pljevlja

“To su autentični proizvodi iz 17,18. i 19. vijeka izrađivani u Debru i Damasku i drugim gradovima Bliskog istoka, a kasnije u radionicama u Kotoru, Perastu, Foči i Skadru. Ova zbirka, koja se čuva u nikšićkom Zavičajnom muzeju je jedna od najbogatijih u Crnoj Gori”, rekla je Drobnjak.

Autorka izložbe Vera Luburić kazala je da su u postavci zastupljeni primjerci hladnog i vatrenog oružja.

“U okviru postavke istaknuto je i oružje istaknutih istorijskih ličnosti vojvode Mirka Petrovića, vojvode Šaka Petrovića, popa Mila Jovovića, i Novaka Ramova Jovovića. Pored oružja odlučili smo se da predstavimo mušku i žensku nošnju koja je zajedno sa oružjem predstavljala simbol ugleda i časti”, rekla je Luburić.

Ove izuzetne primjerke izloženog oružja zainteresovani mogu pogledati do 12. maja, radnim danima od 10 do 15 časova i od 18 do 20 časova

Bonus video: