Ambasadi Ukrajine smeta logo TVCG2: "Z" ili dvojka

Ambasada je imala primjedbu na novi logo jer ih je novo vizuelno rješenje broja 2 podsjetilo na slovo “Z”, koje se u Ukrajini i Rusiji doživljava kao ratni simbol, zbog čega je telefonom kontaktirala menadžment RTCG

46730 pregleda 178 reakcija 111 komentar(a)
Novi logo Drugog programa TVCG, Foto: TVCG
Novi logo Drugog programa TVCG, Foto: TVCG

Ambasada Ukrajine u Podgorici navodno je uputila primjedbe rukovodstvu Radio Televizije Crne Gore (RTCG) zbog novog loga drugog programa televizije.

To je potvrđeno “Vijestima” u Ambasadi Ukrajine, dok generalni direktor RTCG Boris Raonić nije odgovarao na pitanja u vezi sa tom situacijom.

Prema nezvaničnim saznanjima, Ambasada je imala primjedbu na novi logo jer ih je novo vizuelno rješenje broja 2 podsjetilo na slovo “Z”, koje se u Ukrajini i Rusiji doživljava kao ratni simbol, zbog čega je telefonom kontaktirala menadžment RTCG.

Ambasador Ukrajine u Podgorici Oleg Gerasimenko “Vijestima” je kazao da jesu kontaktirali RTCG, ali nije želio dalje da komentariše.

RTCG je krajem avgusta prošle godine raspisao konkurs za izbor jedinstvenog idejnog i vizuelnog rješenja loga nacionalnog javnog emitera i organizacionih jedinica. Traženo je idejno i vizuelno rješenje loga Radio i Televizije Crne Gore (TVCG), Drugog programa TVCG, Trećeg (Parlamentarnog programa TVCG) i MNE (Satelitskog kanala TVCG), a predmet konkursa bio je i logo Prvog programa RCG i Radija 98. Konkursom je traženo i idejno i vizuelno rješenje loga za Multimedijalni centar (MMC) i OTT (Over-the-top) platformu RTCG naziva Mne play.

Na konkurs, koji je trajao do 6. oktobra su se prijavila 43 autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske sa 45 radova.

Kako je ranije objavila RTCG, žiri je ocjenjivao rješenja u dva kruga. U prvom krugu održanom 17. oktobra žiri je formirao nerangiranu listu najuspješnijih rješenja koja su kvalifikovana za drugi krug, dok je drugi krug održan 24. oktobra u kojem su učesnici pred žirijem branili svoja rješenja.

O najboljim rješenjima odlučivala je međunarodna, stručna komisija, a prvorangirani na konkursu bili su koautori Orin Ivan Vrkaš i Marko Vilipić ispred “Ivorin ateliera” (Zagreb, Hrvatska). Nagradni fond iznosio je 22.500 eura bruto i raspoređen je na tri nadoknade za tri prvorangirana mjesta, a za prvo je predviđeno 16.000 eura.

Savjet RTCG na sjednici u martu dao je saglasnost za promjenu logoa, a generalni direktor početkom ovog mjeseca predstavio je novi vizuelni identitet i najavio je da su novi logo, grafika i elementi samo najava uzbudljivih promjena koje javni servis čekaju na putu ka 80. rođendanu.

“Vijesti” su Raonića pitale da li je tačno da ih je kontaktirala Ambasada Ukrajine u Podgorici u vezi sa novim logom RTCG2, na šta im je ukazala i šta će RTCG preduzeti tim povodom, ali on nije odgovorio.

Slovo Z, ispisano na ruskim tenkovima i vojnim kamionima na ukrajinskoj granici u februaru prije dvije godine, dovelo je do spekulacija o značenju tog simbola. Osim slova Z, na vojnim vozilima mogla su se vidjeti i druga slova - O, X, A i V, obično uokvirena kvadratima, trouglovima i drugim oslikanim oblicima.

Britanski “Gardijan” je u avgustu 2022. godine objavio je da su slova, prema najpopularnijoj teoriji zapadnih stručnjaka, napisana prema područjima gdje su ruske trupe obično stacionirane, pri čemu Z potencijalno označava “zapad”.

Pojedini zapadni mediji u prvim mjesecima rata u Ukrajini objavili su da se slovo “Z” u Rusiji doživljava kao “simbol invazije predsjednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu” i da se tada masovno mogao vidjeti na automobilima, kombijima, bilbordima, ali i na garderobi u Rusiji.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo nijednu od teorija o simbolici slova, već je na svom Instagram kanalu objavilo da Z znači “za pobjedu”, a V znači “moć istine”.

Sastanak sa prethodnicima uoči jubileja

Raonić se juče, kako je objavio portal RTCG, sastao sa bivšim generalnim direktorima Javnog servisa Božidarom Šundićem, Andrijanom Kadijom, Radem Vojvodićem i Zoranom Jocovićem uoči jubileja 80 godina Javnog servisa.

“Na sastanku je razgovarano o programu obilježavanja jubileja i idejama za dalji razvoj Javnog servisa. Bivši generalni direktori su aktuelnim obišli zgradu RTCG.

Zbog obaveza van države, neki od ranijih čelnika nijesu prisustvovali okupljanju, ali je u planu da posjete Javni servis u narednom periodu”, navodi se na portalu RTCG.

Bonus video: