„Jedro” izbrisano sa Zavale, garaža postaje hotel

Proglašavano novim zaštitnim znakom Budve i nalik hotelima u Dubaiju, trebalo je da bude izgrađeno na zelenom dijelu poluostrva, koje je uknjiženo na Opštinu, a koje potražuju staromještanske porodice

25767 pregleda 77 reakcija 6 komentar(a)
Animacija planiranog izgleda hotela, Foto: Privatna arhiva
Animacija planiranog izgleda hotela, Foto: Privatna arhiva

Nakon punih 16 godina od kada je aminovana megalomanska gradnja nebodera visine 141 metar, hotela od 40 spratova kojeg je prethodni vlasnik kompleksa na Zavali, ruska “Mirax grupa” posrnulog milijardera Sergeja Polonskog imenovala kao hotel “Jedro”, izbrisana je sa tog poluostrva koje dijeli Budvu i Bečiće.

Vlada je utvrdila nacrt Izmjena i dopuna planskog dokumenta Urbanistički projekat “Turistički kompleks Zavala” kojim se, kako je saopšteno, vrši sanacija prostora, odnosno ukida mogućnost izgradnje solitera na zelenom neizgrađenom dijelu poluostrva, dozvoljene bruto građevinske površine 66.672 kvadrata, sa spratnošću bez ograničenja.

“Jedro” koje je proglašavano novim zaštitnim znakom Budve, a koje je trebalo da nalikuju atraktivnim hotelima u Dubaiju, trebalo je da bude izgrađeno na zelenom dijelu poluostrva, koje je uknjiženo na Opštinu Budva, a koje potražuju staromještanske porodice.

Izmjenama i dopunama tog polanskog dokumenta koji su godinama čekali na zeleno svjetlo, kako je rečeno “Vijestima”, se ne dozvoljava nikakva nova izgradnja u prostoru, već se vrši prenamjena betonske garaže u klasični hotel, sa dozvoljenim isključivo suterenskim etažama, ispod jadranske magistrale.

Time se američkoj kompaniji “Stratex grupa”, koja je vlasnik rezidencijalnog kompleksa vila na poluostrvu Zavala, Dukley gardens, daje mogućnost da garažu pretvori u hotel sa pet zvjezdica kojim bi se ponuda luksuznog kompleksa podigla na još veći nivo.

“Stratex grupa” je u septembru prošle godine zatražila od tadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, hitno usvajanje nacrta, te preispitivanje i smjenu pojedinih članova Savjeta za reviziju, kao i da je idejno rješenje hotela inkorporirano u planski dokument iz koga se utvrđuje da nema apartmana, već su projektovane sobe.

“To znači da je u pitanju klasični hotel koji će raditi tokom cijele godine, bez mješovitog ili kondo modela poslovanja. “Stratex Grupa”, investitor kompleksa Dukley Gardens, ima jedini cilj da rekonstruiše betonsku garažu, koja leži u srcu kompleksa i narušava njegov izgled, a ne da ostvaruje profit prodajom apartmana, kojih u hotelu nema. Ova investicija će se vratiti “Stratex Grupi” kroz minimum 15 godina. Kompleks Dukley Gardens zapošljava više od 200 ljudi, čiji broj će se povećati izgradnjom hotela”, naveli su iz “Stratex grupe”.

Pozitivno mišljenje Opštine Budva

Opština Budva dala je pozitivno mišljenje na korigovani nacrt izmjena i dopuna Urbanističkog projekta “Turistički kompleks Zavala”.

Iz “Stratex grupe” su ranije kazali da je time Opština prepoznala interes gradnje objekta od opšteg interesa, hotela visoke kategorije sa pet zvjezdica.

“Idejno rješenje hotela je od dana donošenja Odluke o izradi ID UP Zavala više puta mijenjano i usklađivano sa predstavnicima Opštine Budva, te je u Nacrtu inkorporirano Idejno rješenje hotela sa kojim je Opština saglasna. Pozitivno mišljenje predstavnika Opštine ukazuje da je prepoznat i sanacioni značaj ovog plana, odnosno da se umanjuje mogućnost buduće izgradnje za 50 odsto na nivou plana i to dijelom na parcelama u svojini Opštine”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: