Đurović: Niko ne treba da se čudi kada budu počeli da se pojavljuju fantomski portali poput "Udara"

Konferencija "Okruženje za rad medija u Crnoj Gori - kako do poboljšanja?" u Podgorici

15397 pregleda 4 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak
Sa konferencije, Foto: Jovan Mrdak
Ažurirano: 12.04.2024. 13:12h

Bez slobodnih i odgovornih medija nema slobodnog društva i odgovorne i domaćinske vlasti što znači da nema razvoja društva, kazala je ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je to kazala na konferenciji pod nazivom "Okruženje za rad medija u Crnoj Gori - kako do poboljšanja?" u Podgorici.

"Veoma smo odlučni u namjeri da se unaprijedi medijsko okruženje. Crnogorsku medijsku scenu prati oštra polerizacija, mediji se bore da ostanu na tržištu a brojni su i ima ih između 180 i 200", istakla je Vujović.

Ona je navela da problem koji opterećuje su napadi na novinare.

"Ovdje zaista ohrabruje poruka koju je dao vrhovni državni tužilac Milorad Marković kako će pravosudni organi da djeluju i koja su upustva. Obećavam da ćemo imati bližu saradnju sa komisijom koja se bavi napadima na novinare", kazala je Vujović.

Ministarka je naglasila da je Ministarstvo radilo na izmjenama i dopunama seta zakona.

"Tri medijska zakona su poslata Evropskoj komisiji. Sljedeće nedjelje direktor Direktorata za medije i ja idemo u Brisel i nadamo se dobrom odgovoru", kazala je Vujović.

Direktor nevladine organizacije (NVO) Media centar Goran Đurović ocijenio je da niko ne treba da se čudi kada se budu počeli pojavljivati fantomski portali poput "Udara".

"Čiji se osnivači ne znaju, a tužilaštvo ne može da pokrene neki smislen rad", kazao je Đurović.

On je rekao da ako javni emiteri ne rade profesionalno svoj posao i ne kritikuju rad onih koji su na vlasti, onda se ne može razmišljati o kvalitetnom radu drugih komercijalnih medija kome javni emiteri moraju biti podstrek za rad.

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović kazao je da će Fond za medijski pluralizam biti uvećan sa milion na 2,5 miliona eura.

"Fondu će moći da pristupe samo oni mediji koji su ispunili zakonske regulative i javno objavili svoj impresum odnosno vlasničku strukturu", rekao je Rudović.

On je dodao ono što je važno je registracija medija.

"Nakon više razgovora predložili smo upisnu evidenciju koja mora biti obavezna, što znači da moramo znati ko su njihovi osnivači i ko je njihov glavni urednik", kazao je Rudović.

On je naglasio da ukoliko se ne upišu u evidenciju, nisu definisali zakonom zabranu medija već je definisana novčana sankcija.

Potpredsjednica Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Marijana Camović Veličković je kazala da na dnevnom nivou imaju bar jednu aferu koja se tiče RTCG, a zakonsko rješenje koje se odnosi na to pitanje za sada neće riješiti te probleme.

Rudović je odgovorio da "Vlada neće presuđivati u ovom slučaju koji se tiče RTCG, već postoje organi koji su nadležni za to".

Camović Veličković je kazala da je došlo do povećanja zarade u gotovo svim medijima "što nije posljedica odluka vlasnika medija ili direktora nego jednostavno kroz projekte kao što je Evropa sad pa onda kasnije kroz zarade u javnom sektoru to je usklađivano".

"Kada su u pitanju mejnstrim mediji svi su u ogromnom finansijskom plusu tako da sva priča da mediji propadaju, ja nemam jedan argument da je to tačno", kazala je ona.

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare Mihailo Jovović rekao je da što se tiče stanja bezbjednosti novinara pozitivno je što od 2018. nismo imali nijedan napad na novinare sa teškim posljedicama.

"Ali se povećao broj napada sa lakšim posljedicama. Obično su to napadi na skupovima koji su održavani i prijetnje putem interneta. Razlog za to povećanje napada je povećanje tenzija u društvu", kazao je Jovović.

On je rekao da tužilaštvo i policija postupaju mnogo ozbiljnije i da su brzo riješili veliki broj slučajeva, te da su izuzetak neki od napada i prijetnje preko interneta, jer to zahtjeva i saradnju sa drugim državama i kompanijama koje drže društvene mreže.

"Posebno bih htio da istaknem poboljšanje saradnje Komisije sa tužilaštvom, mi u suštini od njih tražimo da nam dostave spisak predmeta od trenutka saznanja da se desio napad na novinare. Ovo što ste nedavno čitali u medijima da je vrhovni tužilac dao upustva kako da se postupa u napadima na novinare je rezultat našeg rada. U ovom upustvu bukvalno su prepisane te preporuke pa se konačno može vidjeti da naš rad ima smisla", poručio je Jovović.

Iz Media centra su ranije saopštili da je konferencija organizovana u želji da doprinese javnoj debati o okruženju za rad medija i konkretnim predlozima doprinese unapređenju stanja u oblasti javnog informisanja i razvoju profesionalnih standarda.

Bonus video: