Inicijativa lokalnih turističkih organizacija: Registruj smještaj u par koraka

Sekretarijat za preduzetništvo i investicije i Turistička organizacija Glavnog grada Podgorice pokrenuli su kampanju “Poštuj zakon. Prijavi goste. Registruj smještaj u par koraka!”, kojoj su se priključile i druge lokalne turističke organizacije.

11426 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NTO
Foto: NTO

Kampanja ima za cilj da informiše izdavaoce smještaja o značaju registracije djelatnosti, kao i prijave boravka gostiju, kako bi ih podstakla na odgovornost prema sebi i drugima. Pored toga što je registracija smještaja i prijava boravka gostiju zakonom obavezna, registrovan i kategorisan smještaj uliva osjećaj sigurnosti za turiste.

Turističke organizacije će pružiti svu potrebnu logističku podršku kako bi omogućili izdavaoacima smještaja da lakše i brže sprovedu registracije smještaja, te se sve detaljnije informacije o proceduri registracije mogu naći na zvaničnim stranicama lokalnih turističkih informacija.

NTO
foto: NTO

Ovom prilikom iz NTO CG su apelovali na sve izdavaoce privatnog smještaja da registruju svoje smještajne kapacitete i pohvalili akciju koju sprovode lokalne turističke organizacije.

“Ova inicijativa ima za cilj da doprinose jačanju svijesti kod izdavaoca smještaja o važnosti legalne registracije svojih objekata, kao i prijave boravka gostiju. Kroz poštovanje zakona, stvaramo odgovorno okruženje, omogućavamo siguran i kvalitetan boravak turistima, te dajemo doprinos u borbi sa sivom ekonomijom“, poručeno je iz NTO CG.

Iz Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, jednoj od lokalnih turističkih organizacija koja se priključila ovoj kampanji, su poručili da su benefiti od registracije privatnog smještaja mnogobrojni, počevši od saradnje sa turističkim organizacijama, turističkim agencijama i ostalom turističkom privredom.

“Registracijom se omogućava izdavaocima smještaja da na regularan način promovišu svoje smještajne jedinice na različitim reklamnim platformama, poput booking.com, airbnb, trip advisor, expedia, trivago itd. Neregistrovanjem privatnog i hotelskog smještaja pospješuje se siva ekonomija, povećava broj nelegalnih izdavaoca smještaja, rizikuje prekršajna prijava i novčana kazna, što će na kraju rezultirati neplaćanjem poreza i smanjenjem direktnog prihoda od turizma”, poručeno je od strane TO Prijestonice Cetinje.

Iz TO Podgorica navode da ih raduje što se veliki broj lokalnih turističkih organizacija odazvao ovoj akciji, te se nadaju da će ova kampanja dati uspješne rezultate u narednom periodu.