Kovačević: Za ovu djecu vrijedi dati sve što možemo

Iz Defendologija centra, nakon što je zakupodavac odlučio da proda prostor u kojem se ovaj servis nalazi od 2018 godine, pokušavaju da prikupe sredstva za gradnju bezbjednog mjesta za djecu ulic

3536 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Povodom Međunarodnog dana djece ulice predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, posjetio je Dnevni centar "Defendologija" i obećao da će lokalna uprava pružiti podršku tom centru u borbi protiv dječjeg prosjačenja.

"Mi ćemo se kao lokalna samouprava u narednom periodu truditi da budemo od pomoći i odgovorni prema ovom pitanju, ali i prema vama kao organizaciji, jer za ovu djecu vrijedi dati sve što možemo. U ime Opštine Nikšić vam se zahvaljujem što radite odgovoran društveni posao. Znamo da nije lako uvijek dobiti sredstva, nije lako izraditi sami projekat, ali vi sve to predano radite, i da ne radite sve to kako radite – ne biste ni postojali ovih 12 godina. Znamo da nije lako izdržati u nekom poslu ni godinu dana, a kamoli čitavu deceniju", kazao je Kovačević.

Direktorica Centra, Jelena Milić, zahvalila se Kovačeviću podršci koju im pruža kako bi nastavili i dalje da predano rade na suzbijanju ovog važnog socijalnog problema.

Korisnici Centra su uglavnom djeca i porodice ugrožene prosjačenjem, ali i oni koji su u riziku da to postanu, kao i djeca sa problemom u ponašanju, a najveći broj njih je iz romsko-egipćanske zajednice. Ima i onih kojima zaposleni u Dnevnom centru pomažu kada „zaškripi“ oko domaćih zadataka, jer su im roditelji nepismeni, pa je pomoć, čak i odličnim učenicima ponekad potrebna.

Da nema Defendologija centra "djeca ulice", kako zovu malene prosjake, često ne bi imala šta da pojedu i obuku, gdje da se okupaju, sklone. Znaju to najbolje pripadnici romsko-egipćanske populacije čija djeca, njih od 30 do 40 povremeno, a petnaestak konstatno, sa ispruženim dlanom pokušavaju da porodici obezbijede parče hljeba.

Defendoilogija centar
foto: Opština Nikšić

Defendologija centar, jedini takve vrste u Crnoj Gori, godinama pokušava da djecu skloni s ulice, a njihovim roditeljima bude podrška. Licenciran je kao Dnevni boravak za djecu i mlade s problemima u ponašanju.

Iz Defendologija centra, nakon što je zakupodavac odlučio da proda prostor u kojem se ovaj servis nalazi od 2018 godine, pokušavaju da prikupe sredstva za gradnju bezbjednog mjesta za djecu ulice. Ne ide im baš najsjajnije jer su od potrebnih 300 hiljada eura uspjeli da prikupe 20 hiljada u novcu i u materijalu, ali se ne predaju. Plac je kupljen, urađen je projekat, dobijena je dozvola za gradnju, oslobođeni su plaćanja komunalija, ali fali im novca.

Bonus video: