CPC traži plac za gradnju crkve u Baru

Odgovor stigao od predsjednika opštine, ali tvrde da njime nisu zadovoljni

6620 pregleda 128 reakcija 12 komentar(a)
Aleksandra Šofranac, Foto: Marija Pešić
Aleksandra Šofranac, Foto: Marija Pešić

Pravoslavna crkvena opština Bar Crnogorske pravoslave crkve (CPC) upitila je zahtjev predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću za dodjelu zemljišta za izgradnju Crkve svetog Vladimira Dukljanskog i parohijskog doma.

To je “Vijestima” potvrdila Aleksandra Šofranac, predsjednica Pravoslavne crkvene opštine Bar, Arhiepiskopije kotorsko-primorske CPC.

U zahtjevu koji je poslat Raičeviću navodi se da da u Baru živi 29 odsto pravoslavnih Crnogoraca, koji su zajedno sa dijasporom podstakli zahtjev, a koji još ne mogu da ostvare svoja prava slobode vjeroispovjesti u svojim vjerskim objektima i osjećaju se diskriminisano u odnosu na ostale vjerske zajednice u ostvarenju svog Ustavom države Crne Gore zagarantovanog prava.

Oni navode da CPC i njeni vjernici nemaju svoj vjerski objekat u kome bi ostvarili to pravo i upražnjavali svoje vjerske potrebe, već najveće hrišćanske vjerske praznike obilježava “kao zajednica crnogorskih pravoslavaca i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, pod vedrim ili kišnim nebom na ulici”.

Za izgradnju crkve oni su predložili zemljište u zahvatu DUP-a “Topolica-Bjeliši” ili “Topolica III” jer, kako tvrde, ova naselja imaju na raspolaganju dovoljne površine zemljišta koje nisu izgrađene i u kojem su DUP-om predviđene površine sa mogućom namjenom izgradnje vjerskih objekata.

Oni su Raičeviću ostavili da odredi adekvatnu parcelu površine ne manju od 2.000 metara kvadratnih.

“Izgradnjom crkve i parohijskog doma CPC u Baru, u tradicionalnom crnogorskom stilu obogatit ćemo duhovni i vjerski život a istovremeno i turističku ponudu grad i ujedno potvrditi da priča o skladu i suživotu u multinacionalnom, multietičkom i multivjerskom Baru nije samo predanje već istina”, zaključili su u dopisu.

Odgovarajući na dopis, Raičević je kazao da su sa posebnom pažnjom uzeli u razmatranje njihov dopis te da je lokalna uprava u kontinuiranoj komunikaciji sa mitropolitom.

“Kao odgovorna lokalna uprava nastojaćemo da, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima, pružimo podršku svim vjerskim zajednicama kako bi i dalje afirmisali i jačali stanovište da je Bar grad koji je prepoznat po različitostima i skladnom zajedničkom životu svih vjera i nacija i da je naša obaveza da sve to dodatno jačamo i unapređujemo”, piše u Raičevićevom odgovoru u koji su “Vijesti” imale uvid.

Šofranac je na to odgovorila da smatraju da je neophodno da im u narednih sedam dana Raičević zakaže sastanak jer, kako je navela, iz odgovora na njihov zahtjev su zakjučili da ga on nije pročitao u potpunosti ili je previdio činjenicu da su zahtjev podnijeli uz saglasnost nadležnih organa CPC.

Ona ga je podsjetila da je ovlašćena da nastupa i preduzima sve radnje pred opštinskim i državnim institucijama za dobijanje zemljišta i izgradnju crkve i parohijskog doma CPC u Baru od strane arhiepiskopa kotorko-primorskog Simeona koji je nadležni vladika za Pravoslavnu crkvenu opštinu Bar, kao i od arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog Mihaila.

“S obzirom na to da ste u dopisu naveli “da je lokalna uprava u odnosu na predmetno pitanje u kontinuiranoj komunikaciji sa sitropolitom, koja će svakako biti nastavljena”, kontaktirala sam mitropolita Mihaila lično, te je demantovao bilo kakav kontakt sa Vama i lokalnom upravom od dana njegovog podnošenja zahtjeva 10. 3. 2022. po istom pitanju”, napisala je Šofranac u odgovoru.

Početkom marta 2022. godine CPC je predala zahtjev za dodjelu zemljišta za izgradnju saborne crkve i parohijskog doma u Baru a tim povodom je Raičević organizovao prijem za mitropolita CPC Mihaila, tadašnjeg predsjednika crkvene opštine CPC Bar Zorana Vojvodića i sveštenstvo Episkopije kotorsko-primorske.

Bonus video: