Nove nevolje Kolašinaca nakon otvaranja tunela Klisura: Centar grada postao magistralni put

Povećana frekvencija saobraćaja u ulicama koje su bez trotoara i sa nepotpunom signalizacijom, nakon otvaranja puta Jezerine-Lubnica ugrožava bezbjednost pješaka, a naročito djece koja njima stižu do škole

48841 pregleda 135 reakcija 57 komentar(a)
Do Mateševa kroz centar Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Do Mateševa kroz centar Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Nakon otvaranja tunela Klisura, to jest, regionalnog puta Jezerine-Lubnica, na nekoliko kolašinskih ulica u centru grada, koje su bez trotoara i sa nepotpunom signalizacijom, odvija se “magistralni saobraćaj”.

Povećana frekvencija na tim saobraćajnicama, kako tvrde iz lokalne opozicije, ugrožava bezbjednost pješaka, a naročito djece koja njima stižu do škole. Najproblematičnije je u ulicama Boška Rašovića, Milivoja Bulatovića i dijelu ulice ispod škole.

Zbog takvog stanja, kako kažu u lokalnoj upravi, dnevno im stiže po 20 do 30 pritužbi.

“Ne može biti magistralnog saobraćaja kroz dvije ili tri ulice u centru grada. Prošle godine smo upozoravali na stanje u Ulici Boška Rašovića kojom većina djece stiže u škole. Sada je stanje još gore, jer je ulica i dalje bez trotara, a značajno povećana frekventnost saobraćaja, zbog otvaranja regionalnog puta”, rekao je odbornik Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković.

Iz lokalne uprave, kako tvrde, ubrzano rade na rješavanju tih problema. Prema riječima predsjednika Opštine Petka Bakića, obavljaju se ubrzane pripreme za izgradnju trotoara u Ulici Boška Rašovića, a slijedi i obimnije postavljanje vertkalne i horizontalne signalizacije. Sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti, tvrdi on, iznalaze se rješenja kako bi tim saobraćajnicama bila poštovana i brzina i što dosljednije ostala saobraćajna prijava.

“Imamo dobru saradnju s policijom i intenzivno radimo na rješavanju tog problema. Jedno od rješenja je i da vozila koja dolaze sa regionalnog puta, koriste Ulicu Dunje Đokić, a dio saobraćaja koji se sada odvija pored škola, usmjerimo zaobilaznicom i Ulicom Milivoja Bulatovića. Trotara nikad nije bilo u nekim ulicama i to nije lako riješiti, ali krećemo u popravljanju takvog stanja. U Ulici Boška Rašovića trotoari će biti ubrzo asfaltirani”, najavio je on.

Ulica Boška Rašovića bez trotoara
Ulica Boška Rašovića bez trotoarafoto: Dragana Šćepanović

Pri izgradnji trotara pojavljuju se, objasnio je, i imovinski problemi, pa predstoji i eksproprijacija.

Bakić je najavio i da će uskoro biti izrađen elaborat regulacije saobraćaja, a da će nakon toga lokalna uprava moći da donese i odluke koje se tiču te oblasti.

Neprilagođena saobraćajna infrastruktura pješacima primijećena je u zvaničnim dokumentima i prije otvranja auto puta i regionalnog puta. To je zaključak i iz Plana održive urbane mobilnosti, koji je donesen prije nekoliko godina.

“Opština do sada nije donosila planska dokumenta kojima se pitanje saobraćaja i mobilnosti tretira na strateški i sveobuhvatan način. Saobraćajna politika je tako dominantno usredsređena na motorni saobraćaj. Pri izvođenju infrastrukturnih projekata uglavnom se nastoji da se zadovolje potrebe kolskog saobraćaja, dok se potrebe pješaka i biciklista posmatraju kao sekundarne”, zaključuju u dokumentu.

Osim ovog, za Kolašince novog problema, još nije riješen problem oko devet kilometara saobraćajnice od Kolašina do skijališta, odnosno tunela Klisura, koji je u vrlo lošemstanju.

Dio te saobraćajnce je opštinsko vlasništvo, dok je ostatak imovina, odavno privatizovanog Ski-centra “Bjelasica” u stečaju. Cijelom dužinom put je bez odgovarajuće vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, bez pješačke infrastrukture, a asfalt je dotrajao. Na stanje tog puta i ranije su stizale brojne kritike od posjetlaca ski-centara na Bjelasici, a tek djelimično i površno saobraćajnica je popravljana, s vremena na vrijeme. Prema onome što su ranije “Vijestima” kazali iz Opštine, rekonstrukcija tog puta nije moguća prije naredne godine, zbog neriješenih imovinskih odnosa

Što hitnije nalaženje rješenja za bezbjedan saobraćaj na dionici puta od Kolašina do tunela Klisura, zahtjev je lokalnoj upravi koji su uputili mještani naselja uz tu saobraćajnicu, koji su najavili i blokadu. Oni traže da im se obezbijedi da na dijelu puta koj je opštinsko vlasništvo mogu bez opasnosti autima da priđu svojim kućama, odnosno da se uključe na tu saobraćajnicu. Vožnja nesavjesnih vozača, kako su napisali mještani predsjedniku Opštne Petku Bakicu, veliki je problem i opasnost za sve učesnike u saobraćaju, naročito od kada je probno otvoren put od Jezerina do Lubnica.

“Zahtijevamo da što hitnije nađete način i omogućite bezbjedan prilaz i izlaz sa Bjelasičke ulice prama našim kućama. Izlaz na na put i ulaz sa njega je i ranije bio veliki problem, a sada još veći od kada je otvoren tunel Klisura na putu Kolašin Jezerine Lubnice Berane. Vožnja nesavjesnih vozača je neprilagođene brzine, uz nepropisna preticanja. Od Vas hitno tražimo da nas primite i da se nađe što hitno rješenje problema, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni na blokadu puta”, napisali su mještani Bakiću.

Bonus video: