Budvani najteže do vozačke

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija dostavilo “Vijestima” zbirni izvještaj o polaganju vozačkog ispita za 2023. godinu, za sve auto-škole

17948 pregleda 57 reakcija 19 komentar(a)
Kandidati koji polože da aktivno i bezbjedno učestvuju u saobraćaju, poručuju iz resora prosvjete (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kandidati koji polože da aktivno i bezbjedno učestvuju u saobraćaju, poručuju iz resora prosvjete (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Kandidati koji su u prošloj godini polagali vozački ispit, najmanju prolaznost ostvarili su u dvije auto-škole u Budvi, “Rina” i “Pit Stop”, gdje je vožnju na testiranju za B, odnosno A i B kategoriju, palo njih 83, odnosno 87 odsto.

U auto-školi “Rina” u prošloj godini, vožnju za dozvolu za B kategoriju polagalo je 411 kandidata. Od toga, njih 343 nije položilo test.

Broj kandidata manji je u auto-školi “Pit stop”, ukupno 55, od čega je njih 27 lani pristupilo provjeri znanja iz vožnje za B kategoriju. Samo jedan kandidat je položio.

Ti podaci navedeni su u statistici za 2023. godinu, koju je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, koje vodi Anđela Jakšić Stojanović, “Vijestima” dostavilo na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI).

Prema istim podacima, nešto bolji rezultat od škola “Rina” i “Pit stop” u Budvi, ostvarili su kandidati auto-škole “Aksiom” iz istog grada, gdje je prošle godine za B kategoriju polagalo 129, a vožnju položilo 28 kandidata, što je 22 odsto.

Visok procenat u pogledu neuspjeha kada je u pitanju polaganje vožnje, u prošloj godini ostvarili su i kandidati auto-škole “Fleš” izTivta. U toj školi za obuku budućih vozača, na test vožnje za B kategoriju izašlo je 305 polaznika, od čega je tek petina uspješno završila testiranje praktičnog dijela obuke. Od ukupnog broja kandidata koji su izašli na test vožnje, 60 je položilo, dok je vožnju palo njih 245.

Prema dokumentaciji koja je dostavljena “Vijestima”, polaganje vozačkog u Herceg Novom lani je organizovano u dvije auto-škole, “Vlačić” i “Radojičić”, gdje je od ukupnog broja kandidata koji su polagali vožnju za A i B kategoriju, položilo 31, odnosno 34 odsto.

U auto-školi “Radojičić” organizovano je samo polaganje za B, dok je u drugoj novskoj školi za obuku vozača, prošle godine organizovano polaganje i za A kategoriju. Rezultat za B, u toj školi, lani je nešto lošiji od ukupnog, koji su ostvarili njihovi kandidati - u auto-školi “Vlačić”, vožnju za B je polagalo 529, a položilo 144, odnosno palo je 385 kandidata, što je 73 odsto.

Vijesti” su prošlog ljeta pisale o organizaciji vozačkih ispita na dijelu primorja, pored ostalog, za Tivat i Budvu, odnosno Kotor i Herceg Novi, kada su sagovornici iz auto-škola, instruktori, te sami kandidati, ukazivali na nisku prolaznost, navodeći da su za to krivi članovi ispitnih komisija.

Sagovornici redakcije tada su kazali i da je zbog takvog postupanja prolaznost na vozačkom ispitu u dijelu primorja niža u odnosu na ostatak Crne Gore.

Redakcija tada nije dobila odgovore resora prosvjete, koji je u to vrijeme vodio Miomir Vojinović.

U međuvremenu, “Vijestima” su dostavljeni podaci od prethodne tri godine, te zbirni podaci za 2023. godinu za sve auto-škole gdje je naveden broj kandidata koji su polagali i položili (i nisu) testove i vožnju za A i B kategoriju.

Iz dostavljene dokumentacije, vidi se da visok procenat onih koji nisu položili vožnju, bilježe i po jedna škola u Pljevljima i Podgorici.

U auto-školi “Start smart” iz Pljevalja, vožnju za B kategoriju lani je polagalo 147 kandidata. Od njih, vožnju je položilo 39, a palo 108 kandidata, odnosno 73 odsto.

U auto-školi “Bojović” iz Podgorice, lani su za vozačku dozvolu B kategorije testirana 353 kandidata - 105 je položilo, 248 kandidata nije, što je 70 od ukupnog broja onih koji su pristupili testiranju.

U Kotoru, jednom od primorskih gradova na koje su sagovornici ranije ukazivali na nisku prolaznost, dovodeći to u vezu sa predstavnikom Uprave policije, koji je član ispitne komisije, u dvije škole, prolaznost je skoro ujednačena sa brojem kandidata koji nisu položili.

U auto-moto školi “Delfin”, vožnju za B kategoriju prošle godine polagalo je 367 kandidata, a položilo 187, odnosno 51 odsto.

U drugoj, auto-školi Auto-moto društva Kotor, vožnju za B kategoriju polagala su 322 kandidata, od koji je praktični dio položilo 132, odnosno 41 odsto.

Ukupno gledano, za sve kategorije vožnje, najbolju prolaznost prošle godine imala je nikšićka auto-škola “Zarubica”, gdje je praktični dio obuke uspješno prošlo 79 odsto kandidata. Nešto niži procenat, 75 odsto, ista škola bilježi kad je polaganje vožnje za B kategoriju u pitanju.

Nikšićke škole za obuku vozača, prema podacima resora prosvjete za 2023. godinu, bilježe ukupno najbolji rezultat u pogledu broja polaznika koji uspješno polože vožnju. Od sedam auto-škola u tom gradu, vožnju je, procentualno, najmanje kandidata položilo u auto-školi “Tadić”, 63 odsto.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, dobra je ukupna prolaznost (A i B) i u auto-školi “Stefan” iz Bara, 73 odsto. Za procenat, odnosno dva, lošiji je rezultat u auto-školi “Zebra” iz Bijelog Polja, gdje je prolaznost 72 odsto, te školi “Drum” iz Rožaja, gdje je vožnju lani položio 71 odsto kandidata.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija “Vijestima” su nedavno kazali da je vozačku dozvolu B kategorije u prošloj godini steklo manje od polovine ukupnog broja kandidata koji su pristupili provjeri znanja. Rekli su i da je položiti vozački teže nego ranije i da je razloga za to više, ali i poručili da prolaznost kandidata ne treba da bude bilo kakav pokazatelj i cilj kojem se teži.

“Jer svim činiocima uključenim u proces polaganja vozačkih ispita nije cilj da kandidati polažu ili padaju ispit za vozače, već da pravično i pravilno ocijene sve kandidate, a da oni koji polože vozački ispit budu spremni da aktivno i bezbjedno učestvuju u saobraćaju”, rekli su nedavno “Vijestima”.

Dodali su i da “uzrok manje prolaznosti kandidata ne treba tražiti u komisijama za polaganje vozačkog ispita, već i u spremnosti samih kandidata za polažu vozački ispit”.

Zaključno sa avgustom prošle godine, Ministarstvo je donijelo rješenja za rad 62 auto-škole.

U odgovoru koji su redakciji dostavili u novembru, kazali su i da je tom resoru, u godini prije, pristiglo osam prigovora na teorijski dio ispita i tri na praktični dio vozačkog ispita. Prigovori se, kazali su ranije, ne mogu vezati za jednu komisiju ili člana ispitne komisije.

Bonus video: