Krivolovci se baškare na Bojani

Albanska granična policija navodno ne čini ništa da zaustavi sunarodnike, a crnogorska ne može jer su oba glisera u kvaru...

17284 pregleda 35 reakcija 8 komentar(a)
Ajet u akciji, Foto: Privatna arhiva
Ajet u akciji, Foto: Privatna arhiva

Ribari s Bojane ponovo protestuju zbog nezakonitog izlova ribe na zajedničkom ušću rijeke, koji se, kako tvrde, odvija bez kontrole naše i albanske granične policije.

Nekoliko njih, koji su tražili da im se ne pominju imena (identiteti poznati redakciji), kažu da se na lijevom, zajedničkom rukavcu Bojane, kao i lani, svakodevno mogu vidjeti krivolovci iz Albanije. Upozoravaju da krivolovci nekontrolisano ubijaju ribu strujom i dinamitom, ne vodeći pritom računa da li zalaze i u naše vode.

Tvrde da krivolovci predvođeni višestrukim prestupnikom, izvjesnim Ajetom T., imaju blagoslov albanskih policajaca sa granične karaule Puljaj, dok naša plovna jedinica ne nadzire rijeku iz bizarnog razloga - oba glisera na karauli Sveti Nikola navodno su u kvaru.

“Vijesti” u petak i subotu nijesu mogle dobiti zvaničnu informaciju o tome, jer rukovodioci policije nijesu odgovarali na pozive i poruke, ali su ribari i nekoliko sagovornika iz policije potvrdili da je jedan gliser na suvom vezu, a drugi u vodi i da nijedan nije u funkciji.

“Ogorčeni smo, dosta naših ribara odustalo je od lova u zajedničkom rukavcu jer je on prepušten krivolovcima. Ogorčeni su i albanski ribari, ali većina njih ćuti jer neće da rizikuje odmazde krivolovaca. Žalili su nam se da su kada god su javno protestovali zbog toga, sjutradan nalazali polomljene svoje barke”, kaže jedan od alasa s Bojane.

Oprema za krivolov strujom
Oprema za krivolov strujomfoto: Privatna arhiva

Ribari pričaju da im je jedan kolega iz Albanije rekao da su očekivali da će problem riješiti naša granična policija, jer albanska navodno usko sarađuje sa krivolovcima, a posebno s Ajetom.

“Svaki dan taj krivolovac dva puta dnevno, sa kompletnom opremom za izlov strujom, svoje plovilo spušta tik uz albansku karaulu, ali niko ne reaguje. Potom se niz rijeku spušta do ušća i nekontrolisano ubija ribu i mlađ. Kada konačno ode da odmara, dolazi grupa dinamitaša, koji nastavljaju pir”, priča jedan od ribara zašto izbjegavaju lov na lijevom rukavcu od račve.

Ribari kažu da krivolovci izlovljavaju ogromne količine ribe, u jednom mahu i po nekoliko stotina kilograma, koristeći takozvane inventre, koji pretvaraju električnu energiju od akumulatora sa 12 i 24 volta na 220 volti, i to skroz nečujno.

Navode i da njihova plovila posjeduju i elektro vanbrodski motor, što lov čini skroz nečujnim.

“Taj Ajet zbog izlova eksplozivom u našim vodama prije deceniju i po ili dvije, proveo je desetak dana u Spužu. Ali, kada je izašao, manuo se eksploziva i počeo da koristi struju. Ranije smo ga sretali i u Šaskom kanalu, koji je duboko na našoj teritoriji. Kolege iz Albanije kažu nam da mu jedan Skadranin, koji kupuje ribu od njega, nedavno isplatio čak 50 hiljada eura”.

Prošle godine, zbog krivolova, uhapsio ga je Specijalni tim iz Skadra, koji je, kako tvrde ribari, krio akciju od kolega sa karaule Puljaj.

“Tada mu je zaplijenjena i barka i oprema, ali mu je nakon dva mjeseca sve vraćeno. Sad bezbrižno ribari i nelegalno lovi kako u njihovim, tako i u našim vodama”.

Izlovom strujom, kako tvrde eksperti, osim odraslih jedinki strada i riblja mlađ, tako da se samo može pretpostaviti koliki danak plaća Bojana nekontrolisanim i nelegalnim ribolovom.

Bonus video: