Promocijom stripa do edukacije u saobraćaju

U Nikšiću održan saobraćajni čas za učenike prvog razreda četiri osnovne škole

877 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Alfa centar
Foto: NVO Alfa centar

Nevladina organizacija „Alfa centar“ održala je saobraćajni čas za učenike prvog razreda četiri osnovne škole gradskog područja, sa najvećom saobraćajnom frekvencijom u Nikšiću – „Luka Simonović", „Ratko Žarić", „Olga Golović" i „Mileva Lajović Lalatović" i tom prilikom promovisali saobraćajni strip „Alek i Ana“, prvi takve vrste u Crnoj Gori.

„Učenicima smo kroz interaktivno predavanje predstavili saobraćajni strip ,Alek i Ana', koji je zabavnog, ali i edukativnog karaktera i prenosi važne poruke o bezbjednosti u saobraćaju, kao što su bezbjedno kretanje pješaka, prelazak ulice na pješačkom prelazu i semaforu, pravila koja se primjenjuju prilikom noćnog kretanja, sigurne zone za igru i vožnju biciklom, kao i obaveza korišćenja pojasa i autosjedišta. Stripom smo, takođe, promovisali dvije važne oblasti: biciklizam, kao najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji vid prevoza, i zaštitu ranjivih kategorija društva u saobraćaju, kao što su osobe sa invaliditetom", kazala je Vladana Mitrović, predstavnica „Alfa centra“.

Prema njenim riječima, uz pomoć ovakvih i sličnih časova, nadaju se da će uticati na formiranje generacija koje će opominjati druge ukoliko primijete kršenje saobraćajnih pravila, čime će se uticati na mijenjanje loših i ukorijenjenih navika u saobraćajnoj kulturi.

Časove su održali predstavnici „Alfa centra“, sa predstavnicima Uprave policije, Vladimirom Ivanovićem i Gordanom Striković.

Elektronska verzija stripa dostupna je na web sajtu „Alfa centra“, alfacentar.org, dok će šira javnost sa stripom biti upoznata na glavnom gradskom trgu, na kojem će stranice stripa izložiti na velikim panoima.

Saobraćajni časovi održani su u okviru projekta „Strip za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju – Alek i Ana", koji je podržalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Bonus video: