Kurs kaligrafije u Nikšiću

“Cilj škole kaligrafije je ne samo da polaznike uči tehniku pisanja, već i da njeguje duboku duhovnu vezu sa tekstovima koji se pišu", kaže Biljana Knežević

3713 pregleda 60 reakcija 0 komentar(a)
Detalj sa kursa, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa kursa, Foto: Privatna arhiva

U Nikšiću je u toku tromjesečni kurs kaligrafije sa ornamentikom koji pohađa 25 polaznika različite starosne dobi, koji će narednog mjeseca pokazati šta su sve naučili i koliko toga su Biljana Knežević i Andrea Perić uspjele da im prenesu.

“Cilj škole kaligrafije je ne samo da polaznike uči tehniku pisanja, već i da njeguje duboku duhovnu vezu sa tekstovima koji se pišu. Kurs uključuje i učenje o istoriji pisanja, kao i o materijalima neophodnim za rad”, kaže za “Vijesti” Knežević.

U osnovnom modulu polaznici koriste isključivo pero i mastilo, na posebno pripremljenoj podlozi za pisanje, kao i akrilne boje.

“Samo pisanje slova zahtijeva dugotrajan proces - od izvlačenja određenih poteza pod specifičnim uglom, do određenog pritiska na podlogu. Pri izradi radova potrebno je dosta skiciranja kako bi svi elementi koji krase jedan kaligrafski rad našli svoje mjesto. Za bavljenje kaligrafijom potrebno je dosta smirenja i strpljenja. U slučaju greške ne postoji čarobna gumica za mastilo, samim tim rad se piše ispočetka”, objašnjava Knežević.

Iako je kaligrafija danas izgubila primjenu jer svaki tekst može da se ispiše na kompjuteru različitim fontovima, duh i ljepotu tekstu može da da samo osoba koja ga ispisuje rukom. Zato su ovakvi radovi, kako je istakla, izuzetno cijenjeni. Podsjetila je da su mnoge rukopisne knjige ispisane kaligrafskim slovima, kao što su Miroslavljevo jevanđelje, Minhenski psaltir, razne povelje.

“Kaligrafija omogućava da se probudi onaj umjetnički izraz koji se krije u svakom od nas, kroz preciznost u pisanju i estetskom doživljaju. Kaligrafske radove osim teksta napisanog na poseban način krase ukrasi tj. ornamenti u vidu zastavica ili inicijalnih slova”, kaže Knežević.

Ističe da mora da pomene dvije polaznice - Irinu i Jovanu, učenice osmog razreda, koje su najmlađe polaznice.

“Zahvaljujemo im se na volji i želji da ostave telefone, a da se okrenu nečemu što nas duhovno ispunjava”.

Prema riječima Perić, praktične vježbe pokrivaju širok spektar stilova i motiva.

“Polaznici kursa istražuju srednjovjekovne ornamente, posebno inicijale i zastavice koje su često korištene u rukopisima. Analiziraju kako su se koristili geometrijski oblici, biljni motivi i životinjske figure za ukrašavanje i naglašavanje tekstualnog sadržaja”.

Ne obrađuju se samo srednjovjekovni stilovi, već kurs, prema želji polaznika, obuhvata i modernije pristupe ornamentici.

“U radovima koristimo biljne motive, poput cvijeća, lišća i grana. Ovi motivi se često koriste za stvaranje fluidnijih i prirodnijih dekorativnih elemenata koji mogu komplementirati ili biti centralni dio umjetničkog djela. Kroz ovakav pristup, polaznici ne samo da uče o istoriji i tehnikama kaligrafije i ornamentike, već razvijaju i sposobnost da eksperimentišu i budu inovativni, kombinujući tradicionalne i moderne elemente u radovima”, istakla je Perić.

U planu im je, kako su kazale, organizacija osnovnog kursa u Podgorici, kao i novog u Nikšiću, dok će polaznici trenutnog kursa otići korak dalje.

Bonus video: