Počela obuka zdravstvenih radnika o njezi novorođenčadi u porodilištima

"Obuka će trajati tri dana, a zdravstveni radnici iz svih crnogorskih porodilišta intenzivno će se obučavati o osnovnoj njezi novorođenčadi i beba male porođajne težine, kao i o reanimaciji novorođene djece“

4146 pregleda 1 komentar(a)
Sa obuke, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa obuke, Foto: Ministarstvo zdravlja

U Podgorici je danas počela obuka zdravstvenih radnika u cilju unapređenja kvaliteta njege u porodilištima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, Ministarstvo projekat sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i LDS Čaritis, američkom organizacijom koja radi po protokolima američke Akademije za pedijatriju.

„Obuka će trajati tri dana, a zdravstveni radnici iz svih crnogorskih porodilišta intenzivno će se obučavati o osnovnoj njezi novorođenčadi i beba male porođajne težine, kao i o reanimaciji novorođene djece“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će edukatori iz svih porodilišta, koji će pohađati obuku, nakon usvojenih znanja i vješetina stečenih tokom intenzivnog treninga, uz podršku nacionalnih trenera, prenijeće svoja iskustva na kolege u matičnim ustanovama.

Iz Ministarstva su rekli se da će edukatori i obilaziti sva porodilišta tokom godine kako bi osigurali praksu usvajanja i održavanja vještina o njezi novorođenčadi.

U saopštenju se navodi da je obuka dio akcionog plana za realizaciju mjera utvrđenih procjenom kvaliteta njege porodilja i novorođenčadi koja je sprovedena tokom prošle godine u osam porodilišta u Crnoj Gori.

Kako se ističe, procjena kvaliteta sprovedena je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, na Cetinju, u Kotoru i Baru.

Procjena kvaliteta je sprovedena i u četiri stacionara koji pružaju urgentnu akušersku njegu – u Ulcinju, Rožajama, Mojkovcu i Plavu i Centru za neonatologiju u Podgorici.

Iz Ministarstva su podjsetili da je predstavljanje izvještaja održano u februaru, a jedna od ključnih preporuka istraživanja upravo je obuka svih zdravstvenih radnika prisutnih na porođaju o reanimaciji novorođenčadi, kako bi se spasili životi beba i smanjio rizik od razvojnih teškoća.

„Američki LDS Čaritis, za sva porodilišta obezbijedio je opremu za obuku o reanimaciji novorođenčadi (lutke-simulatori i medicinska sredstva koji će se korisititi samo za potrebe obuka)“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je obezbijeđena i donacija pulsnih oksimetara za novorođenčad koji će biti raspodijeljeni po zdravstvenim ustanovama.

Navodi se da će bCPAP aparat biti doniran Centru za neonatologiju i Porodilište Kliničkog centra Crne Gore i Kliničko bolničkim centrima u Kotoru i Beranama uz obuku o njihovom pravilnom korišćenju.

Bonus video: