Nanovo rade Dom kulture i glavni gradski trg u Pljevljima

U Opštini Pljevlja tvrde da današnji izgled Doma kulture ne odslikava važnost i funkciju objekta

6700 pregleda 4 komentar(a)
Dom kulture i trg u Pljevljima, Foto: Opština
Dom kulture i trg u Pljevljima, Foto: Opština

Opština Pljevlja planira da ponovo uradi transformaciju fasade Doma kulture u Pljevljima, iako je samo prije šest godina otvoren nakon višegodišnje rekonstrukcije u koju je uloženo oko pet miliona eura. U isto vrijeme Opština će raditi i sanaciju platoa glavnog gradskog trga 13. jul, ispred ovog zdanja u kojem su smještene najvažnije institucije kulture u gradu.

Kako će izgled imati Dom kulture i trg znaće se nakon što se okonča konkurs za za izbor najboljeg idejnog rješenja, koji je raspisala lokalna uprava.

Od učesnika konkursa sa očekuje da predlože rješenja koja će doprinijeti estetskoj prepoznatljivosti jedinstvenog izgleda i prostora fasade zgrade Doma kulture i glavnog gradskog Trga 13. jul, stavljajući ga u prvi plan kao objekat od velikog značaja za izgled najužeg gradskog jezgra.

Objekat Doma kulture je izgrađen 1947. godine. Dom kulture sastoji se iz tri dijela - trakta, dva poprečna (istočni i zapadni) a između njih jedan uzdužni koji ih spaja. Sa sjeverne i južne strane, u fasadnom dijelu, nalaze se stakleni veliki segmenti koji sa prednje trane predstavljaju prozore izložbenog prostora Zavičajnog muzeja, sa desne (bočne) predstavljaju prozore Zavičajnog Muzeja dok sa lijeve (bočne) predstavljaju prostorije Narodne biblioteke “Stevan Samardžić”.

Na sva tri trakta objekta krovna konstrukcija je dvovodna, dosta strma i pokrivena crijepom. Dom je 2018. nakon dugogodišnje rekonstrukcije opet otvoren, a današnji izgled je najvećim dijelom plod rekonstrukcije kako u pogledu spoljašnjeg, tako i u pogledu unutrašnjeg prostora, boje fasade, staklenih elemenata.

Današnji izgled glavnog gradskog trga 13. jul je plod rekonstrukcije iz 2013. godine. Trg sadrži plato i mobilijar koji se nalazi sa lijeve i desne strane na rubnim pozicijama trga. Ispod trga se nalazi podzemna garaža.

Integralni je dio pristupnog dijela ulaza u Dom kulture, te zajedno sa pomenutim objektom čini jednu vizuelnu u prostornu cjelinu.

U Opštini tvrde da današnji izgled Doma kulture ne odslikava važnost i funkciju objekta u kojem su smještene najznačajnije ustanove kulture u Opštini Pljevlja (Biblioteka, Centar za kulturu, Muzej, Galerija).

“U domenu kolorita, današnji izgled zgrade dominantno prikazuje odsustvo boje usljed izblijedjele fasade koja je u sivom i roze-ljubičastom tonu, koji su nekada bili približni tamno-sivim i bordo nijansama. Konkursom se predviđaju idejna rješenja koja mogu biti u domenu kompletno nove boje fasade, bojenih intervencija određenih segmenata, unošenja novih bojenih površina, oslikavanja, i ostalih likovnih rješenja koja mogu uticati na spoljašnji izgled objekta “, navodi se javnom pozivu za izbor idejnog rješenja.

Remodelacija platoa glavnog gradskog Trga 13. jul podrazumjeva osmišljavanje idejnog rješenja crteža koji će se aplicirati na plato glavnog gradskog trga sistemom poliranja postojećih granitnih ploča platoa.

“Postojeće stanje platoa je izvedeno mat granitnim pločama koje usljed matirane teksture djeluju sive boje, te bi se njihovim poliranjem došlo do tamnijih nijansi koje bi predstavljale mogućnost apliciranja idejnog rješenja crteža. Crtež koji treba da bude autorski rad učesnika na konkursu mora da ispuni određene pretpostavke s obzirom na to da će se sistem poliranja granitnih ploča koje pokrivaju plato obaviti pojedinačno. Svaka ploča koja predstavlja dio crteža poliraće se u punoj dimenziji, što će dovesti do toga da se crtež javlja u formi pikselizovane slike”, navode iz Opštine Pljevlja.

Bonus video: