Studenti sa Markovićem: Problem upisa na VMŠ školu mora se riješiti u najkraćem roku

„Razlog zbog kojeg je SPUCG preuzeo inicijativu je stav da želimo da stanemo na kraj isključivosti, sa jasnom porukom da problem treba riješiti dijalogom i kompromisom, uvažavajući stavove studenata i Studentskog parlamenta“, kaže se u saopštenju
71 pregleda 1 komentar(a)
Studenti, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Studenti, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.07.2017. 16:34h

Problem upisa na Visoku medicinsku školu mora se riješiti u najkraćem roku, za dobro studenata i uz uvažavanje njihovih interesa, zaključeno je na sastanku predstavnike Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) sa premijerom Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno iz SPUCG, Marković je primio njihove predstavnike nakon inicijative krovne organizacije studenata državnog univerziteta da se organizuje sastanak na kojem će se razgovarati o statusu VMŠ i nesaglasju UCG i Vlade oko mjesta održavanja nastave.

„Razlog zbog kojeg je SPUCG preuzeo inicijativu je stav da želimo da stanemo na kraj isključivosti, sa jasnom porukom da problem treba riješiti dijalogom i kompromisom, uvažavajući stavove studenata i Studentskog parlamenta“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je ponovljeno da je za SPUCG od krucijalnog značaja da se izađe u susret zahtjevima budućih studenatai da se upišu na taj studijski program i dobiju kvalitetnu nastavu.

Navodi se da su predstavnici studenata predložili da se studenti upišu u Berane, a da se nastava koju je potrebno izvesti na tercijalnom nivou zdravstvene zaštite izvodi u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), odnosno u Podgorici, ali uz garancije Vlade vezane za prevoz ismještaj studenata.

„Predstavnici SPUCG su tražili i dobili garancije od premijera da će Vlada obezbijediti svu potrebnu finansijsku podršku za studente ukoliko Upravni odbor UCG donese odluku da upis studenata bude izvršen u Beranama, a da se nastava izvodi u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici SPUCG su od premijera dobili uvjerenje da će biti pokriveni troškovi prevoza i smještaja za one studente koji imaju prebivalište van Podgorice, a koji zbog prisustva predavanjima i vježbama, u kontinuitetu moraju da borave u Glavnom gradu i da koriste KCCG kao nastavnu bazu.

„Jednoglasni zaključak je da se problem upisa na VMŠ mora riješiti u najkraćem roku, za dobro studenata i uz uvažavanje njihovih interesa. To je zvanični stav SPUCG koji će biti jasno izražen i obavezujući za sve subjekte u procesu“, saopštili su iz te studentske organizacije.

Kako su kazali, na sastanku je pokrenuto i pitanje prevoza studenata umjetničkih fakulteta iz Podgorice do Cetinja, i donesen je zaključak da će se ono rješavati u septembru.

Sastanku su, u ime SPUCG, prisustvovali predsjednica Sara Arianna Serhatlić, student povjerenik Milan Tomić, član Senata Maksim Janičić i studentski ombudsman Stefan Boljević.

Bonus video: