Nikšić: Nadogradnja krovova na 34 zgrade još na čekanju

Opština Nikšić uplatila novac, ali su problem izvođači radova i parcelizacija zemljišta između zgrada

2843 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od zgrada planirana za radove, Foto: Svetlana Mandić
Jedna od zgrada planirana za radove, Foto: Svetlana Mandić

Iako su još prije godinu i po od 34 zgrade sa ravnim krovovima u Nikšiću za nadogradnju prijavljene dvije, u Ulici Nikca od Rovina i VI crnogorske P+4/50, radovi na njima još nijesu počeli, i kako su “Vijestima” kazali iz lokalne uprave, ne znaju ni kada će početi.

“Mi smo uplatili novac, po 20 hiljada za zgradu, ali problem nije do nas. Što se tiče zgrade u Ulici Nikca od Rovina ne mogu da nađu izvođača koji bi uradio nadogradnju, a statika je pokazala da mogu da rade. S druge strane, zgrada u Ulici VI crnogorske ima investitora, ali nije dobila odobrenje glavnog državnog arhitekte jer nije isparcelisana zemlja između zgrada. Smatramo da to nije razlog zbog kojeg ih treba odbiti da ne rade nadogradnju. Ako se plan promijeni, pa sve zgrade koje budu do pet hiljada metara kvadratnih, kako je pisalo u nacrtu, budu naša nadležnost, mi ćemo učiniti sve da pomognemo da se taj problem riješi”, kazala je sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović.

Milanka Radulović
Milanka Radulovićfoto: Svetlana Mandić

Projektom nadogradnje ravnih krovova planirano je da investitori sklope ugovore sa skupštinama stanara zgrade, a sve pod kontrolom lokalne uprave. Kako je više puta isticano, od tog projekta svi bi imali koristi - investitor bi dobio stambene jedinice, Opština 50 odsto komunalija, a stanari riješene ravne krovove i adaptiranu fasadu, čije sređivanje bi bila obaveza investitora.

Fasade su inače bolna tačka zgrada u Nikšiću jer su mnoge u izuzetno lošem stanju, a evidentan je i problem sa krovovima. Od 2019. godine u Opštini realizuju program sufinansiranja adaptacija fasada i ravnih krovova, a od prošle godine sufinansiranje se odnosi na sve krovove.

“Prošle godine smo od 100 hiljada eura dodijelili skoro 82 hiljade, dok smo ove godine opredijelili 150 hiljada za fasade i krovove i 20 hiljada za hitne radove. Do sada je bilo po 10 hiljada za hitne radove, a 100 hiljada za fasade i krovove. Prošle godine smo dodijelili sredstva za 13 zgrada i 11 hiljada eura za 11 zgrada za hitne radove. Do sada je urađeno pet-šest zgrada, ali ćemo aneksom ugovora produžiti rok do kraja kalendarske godine”, kazala je Radulović.

U prvom ovogodišnjem pozivu za 16 zgrada opredijeljeno je oko 95 hiljada eura, dok će drugi poziv biti raspisan nakon praznika, početkom maja, a za tu svrhu je ostalo 55 hiljada.

“Apelujem na privatnike koji koriste poslovne prostore i na sve društveno odgovorne kompanije da i oni učestvuju u sufinansiranju adaptacija zgrada”, istakla je Radulović.

Prošle godine NVO Inicijativa direktne demokratije je pokrenula akciju “Rad za moj grad” i uz pomoć privatnih firmi sređuju dio fasada zgrada koje gledaju na Bulevar Vuka Mućunovića.

“Riječ je o zaista divnoj inicijativi. Smatram da bi na neki način trebalo tako urediti i Trg, da arhitekta propiše šta i kako da se uradi, ali da ne radimo adaptaciju, nego restauraciju”.

Bonus video: