Dukaj: Posvećeni smo osnaživanju sistema lokalne samouprave

Lucijani je pohvalila napore Ministarstva u osnaživanju sistema lokalnih samouprava u Crnoj Gori i istakla da je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u svom Izvještaju o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, identifikovao iste izazove u oblasti sistema lokalne samouprave

3611 pregleda 2 komentar(a)
Klaudija Lucijani i Maraš Dukaj, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Klaudija Lucijani i Maraš Dukaj, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ministarstvo javne uprave (MJU) posvećeno je procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, poručio je resorni ministar Maraš Dukaj.

Dukaj je to rekao u razgovoru sa direktoricom Kongresa lokalnih samouprava, Klaudijom Lucijani, na marginama Generalne skuštine Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope.

On je, kako je saopšteno iz MJU, predstavio Lucijani rad i prioritete Ministarstva i naglasio da su važne oblasti Analiza funkcionisanja sistema lokalne samouprave, unapređenje Zakona o lokalnoj samoupravi i projektne aktivnosti za unapređenje digitalizacije na lokalnom nivou.

„Posvećeni smo procesu decentralizacije i osnaživanju sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori”, rekao je Dukaj.

On je kazao da rade u cilju poboljšanja funkcionisanja i održivosti jedinica lokalne samouprave.

“Kako bi se obezbijedilo efikasno pružanje usluga građanima, te produbljivanju saradnje i rješavanju problema koje opterećuju rad lokalnih samouprava“, dodao je Dukaj.

Lucijani je pohvalila napore Ministarstva u osnaživanju sistema lokalnih samouprava u Crnoj Gori i istakla da je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u svom Izvještaju o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori, identifikovao iste izazove u oblasti sistema lokalne samouprave.

“U tom smislu date su preporuke, koje mogu biti smjernice za novi pravni okvir u oblasti sistema lokalne samouprave”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da postoji prostora za intenzivniju saradnju i razmjenu najbolje prakse u oblasti uređenja sistema lokalnih samouprava.

Bonus video: