Produžiće ugovore zakupcima privremenih lokacija u Budvi još ovo ljeto?

Sve i da Komisija završi izradu nacrta programa privremenih lokacija u Budvi, potrebno je sprovesti javnu raspravu, a potom dokument treba da aminuje lokalni parlament kome je skraćen mandat

14875 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva razmišlja da aneksima produži ugovore sa starim zakupcima privremenih lokacija do kraja ove godine, na isti način kao što će to odlukom Vlade sprovesti Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sa korisnicima jednog broja plaža.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi kao jedno od mogućih rješenja izlaska iz ćorsokaka, jer opštinska Komisija za izradu nacrta i predloga programa privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2024-2028. još nije završila izradu tog dokumenta.

Stari petogodišnji plan istekao je 31. decembra prošle godine i sada su praktično sve ugostitelsjke terase, privremeni objekti postavljeni na opštinskoj zemlji od Starog grada do zaleđa, nelegalni, a stari zakupci ih i dalje koriste, dok zakupnine nijesu plaćene.

Sve i da Komisija završi izradu nacrta programa privremenih lokacija, potrebno je da se sprovede javna rasprava, koja mora da traje 15 dana, a potom dokument treba da aminuje lokalni parlament kome je skraćen mandat.

Sve to ostavlja malo vremena da se sprovedu tenderi i izdaju u zakup lokacije, još više je upitno da li će takav nacrt dobiti zeleno svjetlo u jeku izborne kampanje, jer poznato je da je godinama unazad to bio model prikupljanja glasova.

Da bi se produžio stari planski dokument, potrebno je da zeleno svjetlo da Vlada, što dodatno komplikuje situaciju.

Kao drugo rješenje, kako je rečeno “Vijestima”, moglo bi da se sačeka da Komisija završi posao i da se ipak zakaže sjednica Skupštine opštine, kojoj se unaprijed zna ishod, jer predlog administracije Mila Božovića, kojom rukovodi sada potpredsjednica Jasna Dokić, a neformalno predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović sigurno neće naići na podršku odborničkog saziva, izuzev njih šest koliko ta politička opcija ima.

U tom slučaju Dokić bi mogla, kao što je to radio nekadašnji predsjednik Opštine Marko Carević, da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi predsjednik Opštine privremeno donose akte iz nadležnosti Skupštine opštine, pozivajući se na čuveni član 59, ako skupština “nije u mogućnosti da se sastane ili iz drugih razloga je onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti”.

Tako donesen akt mora da bude podnijet Skupštini opštine na prvoj sjednici, a ako ne bude potvrđen od lokalnog parlamenta u roku od 90 dana, njemu prestaje važenje.

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović je u februaru imenovao Komisiju za izradu nacrta i predloga Programa privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2024-2028.

Božović je na predlog v. d. sekretara za urbanizam donio rješenje kojim je za predsjednika Komisije imenovao v. d. sekretara za investicije Joka Popovića, zamjenica predsjednika Komisije je v. d. glavne gradske arhitektice Jelena Lazić, a članovi su v. d. sekretara za komunalno stambene poslove Srđan Gregović, tadašnji pomoćnik sekretara za zaštitiu imovine Đorđe Zenović, pomoćnica sekretara za urbanizam Danijela Marotić, v. d. načelnika Komunalne policije i inspekcije Vladan Braunović, načelnik Službe zaštite i spasavanja Dragan Božović, pomoćnik sekretara za investicije Marko Asanović i Nikoleta Lutovac.

Budvansko šetalište je ponovo prošle godine zbog povećanog broja privremenih lokacija, raznih štandova, aparata za igru, ringišpila i ostalih sadržaja ponovo ličilo na vašarište, što je bila zamjerka opozicije da se glavna gradska promenada ponovo pretvara u ruglo.

Bonus video: