Janović: Umjesto zveckanja oružjem odjekivaće kreativne ideje i omladinski aktivizam

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), sekretar tog ministarstva Miodrag Radović je istakao da ovaj događaj predstavlja kontinuitet uspješne saradnje između Crne Gore i Kosova i daje na značaju konceptu prekogranične saradnje
85 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Nikola Janović, Foto: Ministarstvo sporta
Ažurirano: 31.07.2017. 15:11h

Avanturistički centar Mojan, nastao kao plod ideje da se nekadašnja kasarna u selu Japan adaptira i iskoristi kao mjesto u kom će se okupljati mladi iz zemlje i inostranstva, svečano je danas otvoren u Jošanici, nadomak Andrijevice.

Kako je saopšteno iz Ministarstva sporta, ovaj centar otvorio je ministar Nikola Janović sa svojim domaćinom, predsjednikom opštine Andrijevica Srđanom Mašovićem.

Prema riječima ministra sama činjenica da je zgrada bivše kasarne, napuštena već desetak godina, sada privedena namjeni za Avanturistički park, nosi simboličnu poruku.

Kako je kazao to je još jedan u nizu primjera, da smo u deceniji iza nas, kao društvo okrenuli leđa politici nestabilnosti i zatvorili vrata konfliktima i ratnim sukobima.

"Umjesto zveckanja oružjem, hodnicima ovog moderno uređenog objekta, adaptiranog za mjesto u kom će se okupljati mladi iz Crne Gore i inostranstva, odjekivaće ubuduće kreativne ideje mladih i omladinski aktivizam. Progovoriće njihova znanja i vještine i zaživjeti saradnja sa lokalnom zajednicom po modelu podrške razvoju preduzetništva, a u cilju povećavanja zapošljivosti mladih shodno njihovim potrebama", poručio je Janović.

Ključevi Avanturističkog centra, kao svojevrsnog sportsko rekreativnog centra, idu kako je Janović rekao, u prave ruke, siguran da će Studentski sportski savez, upravljati njime s pažnjom dobrog domaćina.

Janović je zaključio da sve ono što je Ministarstvo sporta putem svog Direktorata za mlade uradilo za svega osam mjeseci postojanja, govori o želji i političkoj volji da u kontinuitetu unaprjeđujemo status i položaj mladih, da budu aktivni građani, da učestvuju u odlučivanju, u razvoju zajednice, kreiranju i sprovođenju javnih politika i da zajednički rješavamo teškoće sa kojima se suočavaju.

Predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, kazao je da je projekat Avanturističkog centra jedan od značajnijih koje realizuju na teritoriji opštine, uz obećanje da će sličnih poduhvata biti i u budućnosti.

Opština Andrijevica je sa Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori potpisala ugovor o projektu Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima, koji je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansiran je od strane Evropske Unije.

Glavni vodeći aplikant je opština Andrijevica, partner sa crnogorske strane je Studentski sportski savez Crne Gore, a sa kosovske opština Junik i NVO MDAF.

Menadžer Opštine Andrijevica Midrag Ivanović rekao je "Vijestima" da je ukupna vrijednost projekta 556 hiljada eura, od cega je 269 hiljada predviđeno za projektne aktivnosti u Andrijevici, a preostala sredstva za Kosovo. Od predviđenih 269 hiljada, 229 doprinosi EU, a 40 hiljada predstavlja doprinos Opštine.

"Namjera je da ova zgrada bude data na upravljanje Studentskom sportskom savezu Crne Gore, a njihova će uloga biti da u ovoj zoni organizuju razne aktivnosti sportskog i rekreativnog karaktera u kojima će učestvovati svi studenti iz Crne Gore. Osim studenata, u planu je da se zgrada u budućnosti koristi i za pružanje sličnih usluga turistima koji budu prolazili kroz ovaj kraj", kazao je Ivanović.

Ivanović je objasnio da je obaveza Studentskog sportskog saveza da za sve one aktivnosti za koje bude potrebno angažovanje radne snage, upošljavaju lokalno stanovništvo iz okoline, kao i da, kad god je to moguće, u okolnim selima nabavljaju proizvode koji su im potrebni za funkcionisanje ovog centra.

"Cilj je da uspješno funkcionisanje ovog centra pospješi razvoj ove ruralne zone koja se nalazi dijelom u neposrednoj blizini, ali i u sred novoproglašene zaštićene zone regionalnog parka prirode Komovi", kazao je Ivanović.

Projekat "Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima" je nastao kao inicijativa grupe entuzijasta okupljenih u outdoor klubu "The Northern Way", koji su prepoznali prije svega potencijale ove zone, a zatim kontaktirali i povezali ostale partnere. Oni su stupili u kontakt sa Studentskim sportskim savezom Crne Gore, a potom i sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije i sa opštinom Andrijevica.

Bonus video: